Plava zastava, simbol očuvanog okoliša i čistog mora, dobre uređenosti plaža i pratećih sadržaja, dokaz je neprestanog i predanog usmjerenja naših destinacija i turističkih kompanija ka ekološki održivom razvoju te je u svijetu vrlo cijenjena turistička markica koja je sve brojnijim turistima glavni orijentir prilikom odabira destinacije. Početkom lipnja na plažama naše dvije destinacije ponosno su se zavijorile nove Plave zastave.

Apsolutni rekorder po broju Plavih zastava u Hrvatskoj je Poreč, čije su plaže ponovno dobile 22 nove Plave zastave. Svečano podizanje zastava obilježeno je istodobno na svim plažama i u marini, dok je središnja svečanost, održana na Gradskom kupalištu, a zastava je stigla morem: članovi Veslačkog kluba Adriaco doveslali su do mola gdje su je predali članovima spasilačke službe.

Plava je zastava 16. je put svečano podignuta i na plaži hotela Valamar Dubrovnik President, gdje se . ponosno vijori još od 2002. godine, kada je prvi put dodijeljena nekoj dubrovačkoj hotelskoj plaži. Osim samog uređenja plaže, postavljanja tornja za spasitelje, zapošljavanja profesionalno obučenih spasitelja, održavanja visokih higijenskih kriterija i osiguravanja sanitarnih prostora za osobe s invaliditetom na plaži se kontinuirano posvećuje pažnja kontroli čistoće mora, koja je jedan od najvažnijih uvjeta za dobivanje ovog vrijednog međunarodnog priznanja. Plavu zastavu podigao je spasitelj plaže uz predstavnika ronilačkog kluba Abbys, a svečanosti su nazočili brojni prijatelji i gosti hotela.

Jeste li znali?

Intelektualni vlasnik Plave zastave i međunarodni voditelj programa je Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš  (Foundation for Environmental Education – FEE), utemeljena 1981. Trenutno je u program uključeno više od 45 zemalja svijeta, a do sada je podignuto više od 3000 Plavih zastava, od toga više od 2500 na plažama te više od 600 u marinama.