Hotel Valamar Diamant u sportskom je svijetu iznimno cijenjen zbog odličnih uvjeta za tjelesnu pripremu sportaša. Uz udoban smještaj i vrhunsku prehranu, sportašima nudi višenamjensku sportsku dvoranu u sklopu hotela, unutarnje bazene te centre za fitness, aerobic i wellness.
U posljednjih više od 10 godina hotel je bio domaćin brojnim reprezentacijama te domaćim i inozemnim klubovima. U prosincu je u hotelu tako trenirala rukometna reprezentacija Omana, naša je dvorana bila jedna od lokacija 19. Božićnoga rukometnog turnira za djevojčice i dječake, a njih 300-tinjak je bilo i smješteno u našem hotelu. Košarkaški klubovi iz Hrvatske i inozemstva igrali su na košarkaškom turniru u Poreču, a ukupno 1200 osoba smjestilo se, osim u hotelu Valamar Diamant, u hotelima Valamar Crystal, Valamar Riviera te Residence Valamar Diamant.

Rukometna groznica

A onda je došao Euro 2018. U Poreču su se, kao jednom od četiriju hrvatskih gradova domaćina, za prolazak dalje borile četiri reprezentacije skupine B. Dvorana Žatika tri je dana bila dupkom puna vatrenih navijača, a najtraženije su ulaznice bile za nastupe francuske reprezentacije. U hotelu Valamar Diamant bile su smještene reprezentacije Francuske, Austrije, Norveške i Bjelorusije. Hotel Valamar Riviera popunili su delegacija i predstavnici ambasade Norveške te navijači, dok je hotel Valamar Zagreb ugostio i navijače i službeno osoblje svih rukomentnih saveza koje su na natjecanju u Poreču.

Ne smijemo zaboraviti ni popunjen hotel Valamar Crystal u kojemu su bili smješteni sudionici seminara rukometnih trenera u organizaciji Hrvatskoga rukometnog saveza.

Porečka sportska dvorana Veli Jože i naš hotel Valamar Diamant krajem siječnja bili su domaćini i međunarodnoga rukometnog turnira „Memorijal Darko Pupovac“ u organizaciji Sono grupe. Uz domaće ekipe, na turniru su sudjelovali i renomirani europski klubovi koji su u Poreču boravili na pripremama. Jedan je od njih i Chambery, trenutačno petoplasirana momčad iznimno jake francuske lige koju vodi naš rukometni stručnjak Ivica Obrvan. Chamberyju je ovo druga godina za redom da su kod nas na pripremama, kao i prvoligaškom rukometnom klubu Celje iz Slovenije.

Hotel Valamar Diamant ugostio je još krajem siječnja i Norvešku rukometnu akademiju u organizaciji našega uglednog rukometnog trenera Ivice Rimanića. Rukometni siječanj zaključio je turnir „Poreč Handball Cup“.

A da se svijet ipak vrti oko lopte, ovoga puta nogometne, potvrđuju malonogometni suci koji su također u hotelu Valamar Diamant odžali seminar sredinom siječnja.

Ovo rukometno prvenstvo naša reprezentacija nije imala sreće te je ostala čak i bez medalje. No lijepo je bilo živjeti u sportskom duhu i nadati se povratku na tron. Nadmoćniji Francuzi svoje su prve utakmice odigrali u Poreču i pokazali brojnim gledateljima i navijačima kako to izgleda kad zaigraju majstori.

Da je u Poreču sve proteklo u najboljem redu potvrdio je i EHF (European Hanball Federation) koji je Poreč službeno proglasio najboljim gradom domaćinom prvoga kruga prvenstva, a za sve je zaslužan tim od 200-tinjak vrijednih ljudi okupljenih u Organizacijskom odboru.

Fantastični rezultati sportskog turizma

Prema najavama Unilinea, hrvatskog turoperatora i službene putničke agencije Eura 2018., Hrvatska će već na početku godine ostvariti više od 25 tisuća noćenja zahvaljujući rukometnom prvenstvu. Sportski turizam s trima  osnovnim sastavnicama – turizmom sportskih događanja, turizmom sportskih uspomena i aktivnim sportskim turizmom – te godišnjim obujmom od 660 do 700 milijarda dolara sudjeluje s 14 posto u svjetskom turizmu, a stručnjaci mu predviđaju iznimno dinamičan rast sljedećih desetak godina. Kao jedan od optimalnih oblika cjelogodišnjeg poslovanja taj oblik turizma može značajno pridonijeti daljnjoj diverzifikaciji i održivosti hrvatskog turizma.