Valamar već dugi niz godina surađuje s brojnim domaćim i inozemnim školama, visokim učilištima i fakultetima na raznim projektima s ciljem promocija zanimanja i razvoja karijere u turizmu – jedan od takvih projekata jesu i prakse u Valamaru.

U našem Valamar Collection Girandella Resortu 4*/5* svoju stručnu praksu odradili su studenti četvrte godine studija Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Mateo Faraguna i Matea Iljadica.

Tijekom prakse njihovi su mentori bili direktorica Valamar Collection Girandella Resorta, Karmela Višković te njeni zamjenici, Jasmin Trumić i Ivana Fonović.

Mateo i Matea u sklopu programa prakse prošli su odjele uprave, marketinga i prodaje, recepcije, domaćinstva, nabave, F&B odjela, obračunske službe te službe održavanja. Oboje ističu kako im je praksa u Valamaru pomogla da se bolje upoznaju s poslovnim svijetom i primjene teorijsko znanje u praksi.

Mateo Faraguna, student četvrte godine Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (40 sati prakse, izvanredni student)

„Na praksi u Valamaru naučio sam puno, ali zapravo me najviše iznenadilo koliko je posao šefova i direktora u praksi zahtjevniji od onog u teoriji. Zahvalio bi se svojim mentorima na strpljenju, pomoći i prenesenom znanju tijekom obavljanja prakse. Svakom bi preporučio praksu u Valamaru ponajviše zbog odlične atmosfere, a dokaz tome je da sam nastavio s radom u Valamaru i nakon odrađene prakse. Osim atmosfere, tijekom prakse u Valamaru može se naučiti puno toga novog i zanimljivog, zabaviti se, ali i dobiti prilika za neku daljnju karijeru u Valamaru.“

Matea Iljadica, studentica četvrte godine Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (300 sati prakse, redovna studentica)

„Na praksi u Valamaru imala sam priliku sa svakim od voditelja proći njihov odjel i želim im se zahvaliti što su mi sve to približili na najbolji mogući način. Odvojili su svoje vrijeme za mene i odgovorili na sva moja pitanja te mi pomogli da detaljnije shvatim cijeli koncept poslovanja u hotelu.

U vremenu provedenom u Valamaru, shvatila sam da je Valamar zapravo odličan poslodavac koji ulaže u svoje zaposlenike i trude se pružiti im najbolje uvjete. Već kao studentica na praksi imala sam prilike sudjelovati u edukacijama koje Valamar organizira za svoje zaposlenike i mislim da stvarno ima prostora za napredovanje unutar kompanije.

Preporučili su mi da se po završetku svog fakultetskog obrazovanja prijavim na program pripravništva u hotelskim operacijama i mislim da ću to i učiniti.“

Baš kao i Mateo, i Matea je po završetku prakse ostala raditi sezonski posao u Valamaru.

Osim praksi u hotelskim operacijama, studenti u Valamaru prakse odrađuju i u korporativnim službama. Jedna od njih je i Anamaria Zaro, studentica treće godine Informatike na Veleučilištu u Rijeci, koja je praksu odradila u Sektoru Informatike u Poreču pod mentorstvom naše Elle Jurković Fabris.

Anamaria Zaro, studentica treće godine studija Informatike na Veleučilištu u Rijeci, (300 sati, redovna studentica)

„Izdvojila bih važnost prakse, jer ne samo da možeš steći praktična znanja vezana uz svoje područje studija, već je tu i pitanje samopouzdanja i funkcioniranja u poslovnom svijetu koje mi kao učenici i studenti još uvijek zapravo nemamo. Dobiti uvid u način funkcioniranja poslovnog svijeta nešto je što ne možemo iz školskih klupa.

Super mi je to što sam kroz cijeli proces uz sebe imala mentora kao osobu koja te vodi od početka do kraja, prati tvoj razvoj i usmjerava te.

Osim Elle u ulozi mog mentora, istaknula bih to da sam u bilo kojem trenutku mogla pristupiti svakom članu IT ekipe i pitati ih bilo što. Svi su uvijek izdvojili svoje vrijeme da bi odgovorili na moja pitanja ili mi pokazali kako riješiti neki problem.“

Ella Jurković Fabris, Anamarijina mentorica, svoju je karijeru u Valamaru započela 2014. godine kada je primljena u program stručnog osposobljavanja u sklopu kojeg je i sama imala mentora. Sada radi kao IT specijalist za aplikativnu podršku i po prvi je puta imala priliku i sama biti mentor.

„Postati nečiji mentor veliki je izazov, ali i odgovornost. Istovremeno, dok sam bila mentor Anamariji i podučavala je, i sama sam učila i razvijala svoje vještine. S obzirom na to da sam i ja imala mentoricu kada sam došla u Valamar koja mi je pomagala i bila uz mene, osjećala sam se kao da sada imam priliku vratiti sve vrijeme koje je netko uložio u mene i pomoći nekom drugom. Zahvalna sam što sam imala priliku biti mentor i što je netko prepoznao u meni potencijal da prenesem svoje znanje drugima.“