Samo prošle godine primili smo 340 učenika na različite programe praksi. Praktikanti u našoj kompaniji sudjeluju u pružanju različitih usluga, organiziraju se radionice koje ih uče kako poboljšati kvalitetu usluživanja gostiju, upoznaju se sa standardima Valamara te se pripremaju za svijet rada.

Ovoga je ljeta tako Ugostiteljsko-trgovačka strukovna škola „István Széchenyi“ iz Kapošvara iz Mađarske u sklopu projekta mobilnosti „Erasmus+“ za učenike i osoblje u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju dovela već drugu skupinu učenika, od ukupno njih 45, koji u srcu sezone u našim objektima usavršavaju svoje kuharske, konobarske i slastičarske vještine kao dio ljetne stručne prakse. Oduševili su se mediteranskom kuhinjom, a umijeće pripreme vrhunskih slastica pokazao je i profesor u pratnji učenika, poznati mađarski slastičar Róbert Mihajlovits. Dio se učenika zbog dobrog iskustva vraća u Valamar već drugu godinu za redom.

Suradnja s Valamarom započela je i prije pokretanja programa Erasmus, čak prije petnaest godina! Iskustvo koje naši učenici dobiju zahvaljujući mogućnosti obavljanja prakse zaista je neprocjenjivo i potiče ih da razviju vještine koje se stvaraju kvalitetnim i predanim radom. Iako izazovno, veoma je poučno za naše učenike bilo snalaženje u pripremi i posluživanju hrane u Valamar Tamaris Resortu za zaista velik broj gostiju. Učenici su jako zadovoljni, a mi se nadamo i daljnjoj suradnji s Valamarom“, istaknuo je Lászó Kárász, ravnatelj škole.

Učenici su preko tjedna odrađivali praksu, a slobodne su dane provodili u obilasku Istre i na plaži.

Valamar već dugi niz godina ostvaruje uspješnu suradnju s Ugostiteljsko-trgovačkom strukovnom školom iz Mađarske. Iznimno se trudimo svake godine svim učenicima praktikantima osigurati još bolju i kvalitetniju edukaciju i usavršavanje u struci jer smo svjesni koliko je praksa, pogotovo učenicima strukovnih škola, iznimno važna“, zaključuje voditeljica razvoja ljudskih potencijala Valamar Riviere Nevena Tolanov.

Učenici Obrtničke škole Požega na ljetnoj praksi u Valamaru

Na jednomjesečnu ljetnu stručnu praksu došla je i prva grupa učenika Obrtničke škole Požega. Dio učenika praktikanata naši su stipendisti koji se uz potrebno iskustvo stečeno boravkom u našim objektima upoznaju i s načinom rada u Valamar Rivieri u kojoj se nakon završetka školovanja imaju priliku zaposliti. Program stipendiranja turističko-ugostiteljskih zanimanja, kojim je do sada u Valamaru obuhvaćeno oko 300 učenika, nastavit će se i ove godine u suradnji s Ministarstvom turizma.

Na praksi su bili i učenici koji nisu dio Valamarova programa stipendiranja, a za koje očekujemo da će nakon upoznavanja uvjeta rada u Valamaru te naročito prilike za razvoj karijere donijeti odluku i postati budući Valamarovi stipendisti. Svjesni smo važnosti obavljanja stručne prakse i stjecanja praktičnog znanja prije samog zapošljavanja i baš zato svake godine imamo sve veći broj učenika na stručnoj nastavi, koja je odličan temelj za daljnji razvoj i napredovanje u struci”, istaknula je Nevena Tolanov.

U svakoj struci, pa tako i ugostiteljskoj, najvažnije je od koga učite i gdje praktično pokazujte naučeno, a u ovom slučaju naučena znanja i vještine kroz redovno obrazovanje naši učenici testiraju u Valamaru – najvećoj hotelskoj kući u Hrvatskoj. Važno nam je da naši učenici poslije obrazovanja bez straha i predrasuda odlaze u svijet rada. Učenici poslije prakse odlaze s više samopouzdanja kad je riječ o stručnim znanjima“, rekla je ravnateljica škole Iva Šnajder.