Godina je tek počela, a već smo sudjelovali na desetak sajmova u nekoliko njemačkih gradova, Madridu i u Hrvatskoj. Naše kolegice Meri Živković i Katarina Eldić iz prodaje, predstavile su kompaniju na dva sajma u Njemačkoj, na sajmu F.r.e.e. München i u Essenu.

Domaćini su im bili KUH za sajam u Münchenu te TZ otoka Krk na sajmu u Essenu. Krajem veljače u Nürnbergu se održao petodnevni turistički sajam Freizeit Touristik & Garten Messe na kojem su sudjelovali naši kolege Katarina Badurina iz rezervacijskog centra i Davor Korlević iz Pical Sunny Hotel by Valamar. Kolegica Katarina bila je informatorica na štandu TZG Poreč, dok je kolega Davor na našem štandu predstavio ponudu kampinga i novosti koje pripremamo za sezonu 2019. godine. Freizeit Touristik & Garten Messe sajam održao se na prostoru od 73.000 „kvadrata“ te je okupio oko 900 izlagača iz 22 zemlje svijeta. Tijekom pet dana sajam je obišlo više od 105.000 posjetitelja iz raznih zemalja svijeta u potrazi za novostima prilikom planiranja najljepšeg dijela godine, godišnjeg odmora, što je 2.000 posjetitelja više nego godinu ranije. Ponuda turističkih destinacija mogla se pogledati u hali 9, a na zajedničkom štandu KROATIEN površine 60 metara kvadratnih, uz Valamar i TZG Poreč, predstavilo se još nekoliko izlagača iz Hrvatske. Štand je bio izvrsno posjećen svih pet dana, a posebno dobro u danima vikenda.

Vodeći sajam u Berlinu 

Hrvatska turistička zajednica i ove je godine predstavila hrvatsku turističku ponudu na vodećem svjetskom turističkom sajmu ITB, koji se održao u Berlinu od 6. do 10. ožujka. U sklopu štanda Hrvatske turističke zajednice na sajmu je svoju ponudu predstavio Valamar i 23 suizlagača. Sajam ITB je vodeći svjetski sajam turističke industrije koji se ove godine održao 53. puta. Na sajmu se predstavilo više od 180 zemalja svijeta, a posjetilo ga je više od 150.000 ljudi. Procjena je da se tijekom sajma ugovorilo poslova u vrijednosti od sedam milijardi eura. Kod kuće smo, pak sudjelovali na prvom Croatian Meeting Experience Summitu – MEETEX, u organizaciji HUPKT-a (Hrvatska udruga profesionalaca kongresnog turizma) i agencije Inevents, koji se održao od 19. do 21. ožujka. Trodnevni event po prvi put na jednom je mjestu okupio hrvatsku kongresnu ponudu i međunarodne kupce kongresno-insentiv usluga u Hrvatskoj. Kolegice Mihaela Štifanić i Zrinka Madunić predstavile su MICE ponudu Valamara na unaprijed dogovorenim „jedan-na-jedan“ sastancima te sudjelovale u stručnim radionicama i predavanjima te networking akivnostima. Ukupno je na MEETEX-u bilo 60 inozemnih poslovnih kupaca iz specijaliziranih agencija, korporacija i međunarodnih strukovnih udruženja, a kroz dva radna dana ove prve nacionalne kongresne burze održan je ukupno čak 1281 sastanak s izlagačima iz svih destinacija Hrvatske. Inozemni kupci došli su iz Austrije, Azerbajdžana, Belgije, Danske, Francuske, Italije, Letonije, Litve, Njemačke, Nizozemske, Poljske, Portugala, Rumunjske, Rusije, Srbije, Slovenije, Španjolske, Švedske, Turske, Ukrajine i Velike Britanije.

U Madridu velik interes za Valamar

U Madridu se održao međunarodni sajam FITUR 2019., u sklopu kojeg i „Fitur festivals“ na kojem je naša kolegica Mihaela Štifanić (MICE prodaja Poreč) u dva dana (22.-24. veljače) imala poslovne susrete s oko petnaestak partnera. FITUR je okupio oko 11.000 izlagača, a sajam je u prva tri (poslovna) dana obišlo više od 140.000 posjetitelja. Hrvatska turistička zajednica je na sajmu FITUR predstavila turističku ponudu, a zabilježili su veliki interes za Valamarove otočne destinacije i Istru. Poreč i Valamar su na „Fitur festivals“ prepoznali posjetitelji i izlagači iz Afrike. Naime, Lighthouse Festival se osim u Lanterni (29. svibnja – 2. lipnja 2019.) održava dugi niz godina i u Cape Townu (Južna Afrika).