Poreč uistinu može ponuditi mnogo svojim posjetiteljima tijekom cijele godine, a ipak je najveselije tijekom ljeta kada grad živi u ritmu festivala Poreč open air.

Mediteranski u svakom smislu riječi, Poreč je jedan od najpoznatijih gradova istarske zapadne obale. Grad je to zanimljive povijesti koji je tijekom stoljeća obogaćivan brojnim kulturama i narodima, a danas u njemu možete pronaći šarmantnu kombinaciju Hrvatske i Italije koja se isprepliće u svim aspektima svakodnevnice – od lokalnoga dijalekta do gastronomije. Utjecaj Austro-Ugarske vidi se pak u arhitekturi jer pronalazimo hotel iz 1910. godine, kino, zgradu općine i Poljoprivrednu školu u Poreču (inače je riječ o prvoj poljoprivrednoj školi u Istri, osnovanoj još 1883. godine). No grad postaje iz godine u godine sve zanimljivija odmorišna destinacija zbog brojnih događanja koja traju gotovo cijele sezone, a namijenjena su baš svim uzrastima. Stoga je gotovo nemoguće pisati o ljetnim mjesecima u Poreču, a ne pozvati sve turiste i posjetitelje da uživaju u festivalu Poreč open air, koji je postao jednim od zaštitnih znakova grada.

A osim odlične zabave, Poreč turistima može ponuditi i kulturnu baštinu, povijesne znamenitosti, odličnu enološku i gastronomsku ponudu, brojne aktivnosti u gradu i okolici te, naravno, kristalno more uz lijepe i uređene plaže.

 

Crtice iz povijesti

Naseljenost Poreča seže još u prapovijesno doba, a sama se jezgra staroga grada nalazi na mjestu nekadašnjega rimskog castruma iz 2. stoljeća pr. n. e., koji je tijekom vladavine cara Augusta u 1. stoljeću službeno proglašen gradom i uključen u rimsku koloniju Colonia Iulia Parentium. U doba Rima Poreč dobiva svoje prve zidine. Znamenita rimska uređenost i logičnost u arhitekturi vidljivi su i do današnjih dana jer je stari grad preuzeo raspored castruma s glavnim ulicama Dekumanus i Cardo maximus, koje su sačuvane u izvornom drevnom obliku.

Padom Rimskoga Carstva Poreč mijenja niz gospodara, a za vrijeme Bizanta nastaje jedna od najpoznatijih znamenitosti grada – bazilika koju je biskup Eufrazije dao sagraditi polovicom 6. stoljeća. U 6. stoljeću u Istru dolaze Slaveni, a prvo trajno naselje datira iz razdoblja oko 620. godine. Status samostalnoga grada Poreč ima do 1267. kada postaje prvim posjedom Venecije, a tada počinje i pravi procvat grada. U 14. i 15. stoljeću Poreč je grad trgovaca i obrtnika i grade se i njegove najljepše palače Zuccato i Parisi-Gonan, a u to je doba izgrađen i svjetionik na otoku svetog Nikole (najstariji svjetionik na Jadranu). Nažalost, tijekom 16. stoljeća pogađaju ga mnogobrojni ratovi u kojima sudjeluje Mletačka Republika te epidemija kuge pa je grad 1630. imao svega 30-ak stanovnika. Oporavak počinje 1667. naseljavanjem izbjeglica s Krete. Godine 1806. ulazi u Napoleonovo Carstvo kao dio Ilirskih provincija, a nakon pada Napoleona postaje dijelom Austrije. Pod austrijskom vlašću, a osobito u drugoj polovici 19. stoljeća, Poreč se naglo razvija i postaje važno gospodarsko, političko i kulturno središte Istre. Od 1861. godine postaje sjedište Istarskoga sabora i ureda pokrajinske vlasti, a početkom 20. stoljeća uspostavljena je željeznička linija Poreč – Trst, tzv. Parenzana (danas još samo postoji i zubu vremena odolijeva zgrada željezničke postaje), a grade se i prvi hoteli. Nakon Prvoga svjetskog rata grad dolazi pod talijansku upravu, da bi od 1947. skupa s Istrom postao dijelom Jugoslavije te u 21. stoljeće ušao kao dio Hrvatske.

Turizam

S razvedenom obalom te brojnim otočićima, uvalama i rtovima u blizini, Poreč je pravi turistički dragulj. Sveti Nikola – gledamo li sa sjevera i prvi otok na Jadranu – zatvara ga s jugozapada i štiti južnu gradsku luku. Austrijsko parobrodsko društvo Lloyd iz Trsta otvorilo je 1844. turističku rutu na kojoj je bio i Poreč, a 1845. tiskan je prvi turistički vodič s opisom i slikama grada. Ubrzo je postao omiljen austrougarskoj aristokraciji pa je tako ugostio nadvojvodu Karla Stjepana i nadvojvotkinju Mariju Tereziju Austrijsku te nadvojvodu Karla Ludviga. Najstariji je hotel i zaštitni znak povijesti porečkog turizma Rivijera, izgrađena 1910.

Od 1970-ih Poreč je jedan od glavnih centara hrvatskoga turizma. Porečkih tridesetak hotela nudi više od 95.000 kreveta, a uz 13 autokampova, nudističke kampove, 16 apartmanskih kompleksa, vile, bungalove i obiteljske kuće to čini nevjerojatan broj s obzirom na veličinu samoga grada. Izvan sezone Poreč je destinacija vikend-turista iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Italije, a posebno je omiljen sportašima zbog svoje razvijene sportske infrastrukture i brojnih pogodnosti Valamarovih hotela.