Iako je naše tržište preplavljeno uvoznim prehrambenim proizvodima nepoznatoga podrijetla i upitne kvalitete, možemo biti ponosni što u našoj državi – a posebice u Istri – postoje brojni mali OPG-ovi koji nude svježe, provjerene i autohtone domaće proizvode. Od lipnja dio njih možete pronaći i u našem Camping Resortu Lanterna.

Autohtoni domaći provjereni proizvodi zasigurno su jedan od važnih dijelova turističke ponude svake destinacije. Istra se, zahvaljujući bogatoj i rodnoj zemlji te vrijednim ljudima koji je obrađuju, svojim gostima može pohvaliti visokokvalitetnim proizvodima i s njima podijeliti sve najbolje što njezina zemlja nudi. Zahvaljujući suradnji naše kompanije i Instituta za poljoprivredu i turizam, domaći proizvođači sada svoje proizvode predstavljaju i prodaju gostima Camping Resorta Lanterna na tjednoj tržnici. Tu je OPG Vidulin iz Pule s bogatom ponudom povrća iz zaštićenih plastenika i s otvorenog polja, OPG Radoslav iz Mučitade s povrćem, začinskim biljem i sadnicama, a iz istarske prijestolnice voća Kaldira dolaze nam OPG Bertoša i OPG Fero.

Naša Piazza tako svakoga petka postaje prava „Istra u malom“, a naši gosti iz prve ruke mogu uživati u domaćim proizvodima. Takav koncept tržnice autohtonih proizvoda u jednom od naših kampova velik je i važan korak za našu kompaniju, a misao je vodilja pri realizaciji gostima pružiti pravi domaći proizvod, upoznati ih s kvalitetom istarskih namirnica te pomoći lokalnim proizvođačima i OPG-ovima da još bolje i jednostavnije plasiraju svoj proizvod i samim tim dodatno obogate ponudu destinacije.

Tržnica radi svakoga petka od 19:00 do 22:30 tijekom cijele sezone. Proizvođači gostima kampa nude sezonsko voće i povrće, med i pčelinje proizvode, voćne i povrtne prerađevine, različite tipove brašna i tjestenina te proizvode od konoplje. Kako bi gostima pružali potpuni doživljaj okusa, mirisa, boje i zvuka Istre, petkom na Piazzi nastupa folklorna skupina koja osim Istre predstavlja folklorno naslijeđe dijela Dalmacije i Slavonije. Proizvođači su objeručke dočekali takav vid prodaje jer se na jednom mjestu nalazi velik broj potencijalnih kupaca koji cijene domaće, autohtone proizvode koje proizvođači izravno promoviraju. Gosti pak uživaju u tradicionalnom, autohtonom iskustvu kupovine na otvorenom te s veseljem čekaju petak.

Porečki Institut za poljoprivredu i turizam u suradnji s udrugom poljoprivrednika Istarska web tržnica (IWT) već nekoliko godina provodi projekt Domaće web tržnice, kojemu je cilj predstavljanje i promoviranje istarskih poljoprivrednika, lokalnih poljoprivrednih proizvoda i otvaranje novih mogućnosti za njihovu izravnu prodaju. Centralnu ulogu u provedbi projekta zauzima internetska aplikacija na adresi www.trznica-trg.eu preko koje se javnosti predstavlja više od 200 istarskih poljoprivrednika s oko 850 vlastitih poljoprivrednih proizvoda. Posljednja u nizu aktivnosti upravo je ova suradnja Valamara i Udruge Istarska web tržnica pri pokretanju tjedne tržnice“, objašnjava Ana Ćehić iz Instituta.

Ako želite na svom jelovniku pronaći provjerene i zdrave domaće proizvode, sada znate kamo trebate doći petkom, zar ne?