Studio 92 arhitektonski je ured sa sjedištem u Labinu i prisutan na tržištu već više od 25 godina, a s našom kompanijom surađuje od 2002. kada su rekonstruirali hotel Pluton (danas hotel Albona). Međutim, napominju i da je suradnja s HP-om Rabac postojala od samih početaka stvaranja Studija 92.

Nakon ponovljene suradnje pri rekonstrukciji hotela Valamar Dubrovnik President 2014. godine, bilo je posve jasno kako Valamar ima pouzdanoga partnera koji u potpunosti razumije njegovu viziju pa stoga niti ne čudi što je taj studio odabran za izradu izvedbenoga projekta u Rapcu.

Koliko vremena treba za kompletnu izvedbu hotela poput hotela Valamar Dubrovnik President i je li lakše raditi ispočetka ili je veći izazov renovirati, pojašnjava direktorica Studija 92 Ester Miletić: „Cjelokupnu projektnu dokumentaciju pripremali smo više od sedam mjeseci i suočili smo se s oba izazova. Ako uzmemo u obzir atraktivnost položaja hotela u strateškom i estetskom smislu jer je i u doba nastanka držao visoke arhitektonske kriterije, lako se može dobiti dojam težine zadatka koji smo morali odraditi kako bi i nove dograđene dijelove uklopili u postojeći koncept te dodali cijeloj priči novi moderniji duh i traženi imidž.“

Pa ipak je rezultat je u potpunosti ispunio sva očekivanja naše kompanije jer iza Studija 92, koji nudi usluge arhitektonskoga projektiranja, projektiranja interijera te usluge inženjeringa i konzaltinga, stoji niz referencija o suradnji širom Hrvatske, i ne samo u turističkom sektoru. Fokus je njihova poslovanja, kako kažu, usmjeren na turističko-ugostiteljske zgrade, poslovne zgrade, stambene prostore, obiteljske kuće i trgovačke centre, a pritom nude usluge izrade idejnih, glavnih i izvedbenih projekata, pripremu dokumentacije nužne za dobivanje svih potrebnih dozvola te praćenje procesa gradnje do samoga završetka. No čak i nakon 25 godina može se dogoditi da im neki projekti predstavljaju veći izazov i time zahtijevaju dulje razdoblje pripreme.

„U skupinu najzahtjevnijih projekata svakako pripadaju rekonstrukcije postojećih objekata. Kada govorimo o rekonstrukciji turističkih objekata, pritom mislimo na objekte koje su nastali u razdoblju prije 30 ili 40 godina, odnosno kada su i pojedinačni zahtjevi u turizmu bili potpuno drugačiji u odnosu na današnje. Najočitiji su primjer želje ili zahtjevi investitora da zadržimo postojeće konstrukcije s definiranim gabaritima, a da se pritom arhitektonski udovolji današnjim standardima i očekivanim doživljajima. Najizazovnije bi svakako bile greenfield investicije, kojih nažalost ima veoma malo. Mogućnost stvaranja novih prostora, davanja novogs vizualnog identiteta prostoru bez ograničenja kod  kojima se susrećemo pri rekonstrukcijama postojećih objekata daje veličinu samom izazovu“, objašnjava direktorica.

Rekonstrukcija dvaju novih luksuznih ljetovališta u Rapcu iznimno je važna za našu kompaniju jer predstavlja početak repozicioniranja te destinacije u vodeću odmorišnu destinaciju visoke kategorije. Istodobno je investicija vrijedna više od pola milijarde kuna te obuhvaća i kompletno uređivanje okolne infrastrukture i javnih površina. Studio 92 je hrabro odgovorio na sve izazove te, prema riječima direktorice, očekuje: „Dobar, kvalitetan i nadasve uspješan turistički proizvod jer od samih početaka projekta postoji snažna sinergija i želja svih sudionika da se cjelokupan projekt realizira što uspješnije na zadovoljstvo korisnika, investitora i lokalne zajednice. Valamar nam je postavio izazovan koncept i dao jasne smjernice pri projektiranju i izradi arhitektonskoga rješenja cjelokupnoga ugostiteljsko-turističkog naselja Girandella, u koji smo morali uključiti velik broj stručnih timova svih struka. Mnogo smo želje i strasti donijeli u taj projekt zajedno s investitorom, čija nas podrška konstantno prati. I danas tijekom građevinskih radova aktivno sudjelujemo s projektnim timom i nastojimo dati doprinos uspješnijoj realizaciji zajedno s ostalim sudionicima koje je angažirao investitor. U organiziranje i upravljanje procesom gradnje uključeni su cijeli timovi konzultanata i nadzornih inženjera, ali i voditelji projekta iz Valamara. Zaista se radi o kompleksnom i velikom pothvatu s visoko postavljenim mjerilima i očekivanjima.“

Veselimo se novoj sezoni i otvaranju novih objekata.