Na samoj porečkoj promenadi, s pogledom na prekrasan otok Sveti Nikola od kojega zastaje dah, smjestio se hotel Valamar Riviera, boutique hotel koji je uvelike obilježio povijest porečkog turizma. Stara gradska ljepotica jedan je od najpopularnijih hotela u Poreču – zapravo, istaknuto je obilježje Poreča – te ponosni vlasnik brojnih turističkih priznanja, a svoj imidž i omiljenost među brojnim gostima duguje timu koji se 24 sata dnevno brine o njemu. O timu, hotelu i događanjima razgovarali smo s direktorom hotela Valamar Riviera Markom Mišem.

Tko sve čini tim hotela Valamar Riviera, hotela koji se usko veže uz same početke organiziranog turizma u Poreču?

Hotel Valamar Riviera kao predvodnik porečkog turizma i jedan od najpopularnijih hotela u Poreču svakako ostavlja pozitivan dojam na svakoga gosta ili zaposlenika. Voditi objekt kao što je Valamar Riviera velika je čast i odgovornost, ali ne bi bilo moguće bez kvalitetnog, odgovornog i ambicioznog tima. Timski je rad iznimno važan jer svi članovi tima dijele zajednički cilj, motiviraju jedni druge i angažirani su da što uspješnije i efikasnije obave zadatke da bi gostima pružili usluge na najvišim razinama i stvorili nezaboravna sjećanja. Veliko mi je zadovoljstvo predstaviti svoj tim koji čini jedanaestero članova: šef recepcije Dragan Ružić, šef kuhinje Ivan Ergović, pomoćnik šefa kuhinje Goran Hrastovčak, voditelj hrane i piće Antun Kovačević, voditelj restorana Marko Trifunac, domaćica hotela Vilma Momić, šef održavanja Đani Sinožić, koordinator događanja Anita Bubola te materijalni knjigovođa Irene Žufić i žurnalist Rosana Pochrzest, a u našem je timu trenutačno i pripravnica u operacijama Lara Gregorović. Uz uži tim menadžmenta hotela važno je spomenuti da uspješnost poslovanja ne bi bila moguća bez naših vrijednih i predanih djelatnika jer su baš oni zaslužni za stvaranje nezaboravnih sjećanja našim gostima.

Kako je raditi u hotelu koji je uvelike obilježio povijest porečkog turizma te se ponosi nizom nagrada? Kolika je odgovornost?

Zbog svog se položaja Valamar Riviera Hotel uvijek nalazi u centru zbivanja i sudjeluje u raznovrsnim događanjima. Budući da ne djeluje kao zaseban hotel, nego ima organizacijske jedinice smještene diljem rive i starogradske jezgre, pružanje raznovrsnih usluga zahtijeva dodatni angažman kako bismo zadovoljili sve potrebe gostiju, bili u toku sa trendovima i pružali najkvalitetniju moguću uslugu, što svakako predstavlja svakodnevni izazov. Brojna priznanja koja je objekt dobio i visoke ocjene gostiju rezultat su predanog rada cijelog tima i svih zaposlenika. Posebno bih izdvojio da je hotel pet godina za redom osvojio nagradu World Travel Awards u kategoriji vodećega boutique hotela u Hrvatskoj, a osvajanje tog turističkog Oscara najbolji je pokazatelj našega neprestanog nastojanja da pružimo izvrsnu uslugu, a dvije godine za redom dobitnici smo i priznanja TravelersChoice award. Sve to je plod uspješnog poslovanja, ali također predstavlja odgovornost i izazov u narednim godinama.

Zahvaljujući svom povijesnom šarmu, hotel vjerojatno ima i stalne goste. Tko su oni i odakle najčešće dolaze?

Hotel ima svoju dugu povijest u turizmu još od davne 1969. godine kada je sagrađen (bio je to tadašnji hotel Neptun). Tijekom cijeloga razdoblja stvarala su se nezaboravna sjećanja našim dragim gostima (od poznatih sportaša, glazbenika, političara, poslovnih putnika, umirovljenika i dr.). Plod je visoki postotak gostiju povratnika iz cijele Europe i ostalih kontinenata, čak i iz daleke Australije. Starogradska jezgra, centar grada, kulturne znamenitosti, ljubazni djelatnici i visoka razina pružanja usluge u hotelu pravi su mamac da se gost koji dođe jednom – opet vrati.

Hotel Valamar Riviera redovito ugošćuje svjetske umjetnike u sklopu Slikarske kolonije. Kako gosti reagiraju na prisustvo umjetnika čija djela krase Valamarove objekte?

Porečka slikarska kolonija jedna je od najstarijih u Hrvatskoj te jedna od rijetkih s tako dugom poviješću, a Valamar Riviera u Poreču organizira koloniju već 35. godinu zaredom. Nama u objektu Valamar Riviera je velika čast ugostiti talentirane umjetnike čija djela možemo vidjeti u Valamarovim objektima, a vjerujem da naši gosti također uživaju u takvim umjetničkim djelima.

U sklopu hotela nalazi se i vrhunski restoran Spinnaker. Koliko je taj restoran pridonio popularnosti hotela i obratno?

Restoran Spinnaker je porečka gurmanska oaza, mjesto na kojem se rađaju nova i neponovljiva iskustva, a od ove je godine krenuo u novom ruhu te svakako podiže gastronomsku ljestvicu na višu razinu te gostima i lokalnom stanovništvu nudi novi, kvalitetniji i autentičan gastronomski doživljaj, koji nam omogućuju naši stručni chefovi i sommelieri. Smatram da je restoran pridonio popularnosti hotela te očekujem da će isto i još više donositi u budućnosti. Cilj nam je ponuditi spektakularne gastronomske doživljaje te biti prepoznati od strane renomiranih svjetskih gastronomskih vodiča. Ove smo godine kroz događaje kao što su Wine nights i Tunalicious festival organizirali gourmet večere s gostujućim kuharima i vinarima što je odjeknulo s veoma pozitivnim učincima. Iznimno smo zadovoljni ostvarenim suradnjama, a cilj nam je da ih u budućnosti bude još više.

Osim vrhunske usluge i romantičnog pogleda na otok Sveti Nikola, čime se posebno ponosite? Što biste posebno istaknuli kao posebnost ovoga hotela?

Kao direktor Valamar Riviera Hotela ponosim se svim segmentima objekta, njegova je pozicija posebna te je uvijek u centru zbivanja. Osim hotela, tu su i Villa Parentino s popularnim vinskim barom koji nudi oko 60 etiketa vina i ondje zaista često svjedočimo vinskim probama uz zalazak sunca, Villa Polesini s prekrasnom lokacijom za vjenčanja i raznovrsna događanja te difuzni hotel, inovativni koncept turističkog proizvoda koji je zaživio ove godine i koji doprinosi revitalizaciji starogradske jezgre Poreča dugoročnim ulaganjem u kvalitetu usluge i smještaja. Takav koncept sadržava mnoge prednosti, gostima dajemo mogućnost izravnijeg upoznavanja s lokalnom kulturom i autentičnim domaćim ambijentom, dok istovremeno jačamo kvalitetu smještaja.

Kao posebnost ovog hotela moram istaknuti i svoj tim voditelja, koji svakodnevno stručnim znanjem obrazuje zaposlenike kako bi pružili što kvalitetniju uslugu i prepoznali želje i potrebe gostiju.

Hotel Valamar Riviera je nezaboravan ambijent za poslovne i obiteljske svečanosti, posebno za vjenčanja. Koliko ste ih imali ove godine i biste li koje posebno istaknuli? Koliko događanja imate godišnje u prosjeku?

Hotel Valamar Riviera zajedno s Villom Polesini ove godine s krajem rujna bilježi 30-ak vjenčanja i 17 većih događanja te smo tim brojevima jako ponosni. Svako događanje ili vjenčanje odrađujemo individualnim pristupom i s velikom pažnjom, posvećujemo se gostu i težimo izvrsnosti usluge. Mladenci nam najčešće dolaze iz Austrije, Njemačke, Engleske, ali ove godine bih posebno naglasio vjenčanje iz Ekvadora. Ponosan sam što je Villa Polesini stekla takvu prepoznatljivost i pozicioniranost na tržištu, a 2016. godine naš je tim Ville Polesini osvojio nagradu kao najbolji event-tim i to je sigurno jedan važan pokazatelj naše uspješnosti te se veselimo svim budućim događanjima (a i nagradama).