Sretna kineska Nova godina naziv je predstave svjetski poznate akrobatne skupine Dailan i Ningbo iz Kine kojom je u porečkoj dvorani Žatika obilježeno slavlje ulaska u kinesku godinu pijetla 25. siječnja.

Osim akrobacija i prikaza djelića kineskoga naslijeđa i tradicije, u umjetničkom spektaklu sudjelovala je i hrvatska violončelistica Ana Rucner. Ujedno je tom prigodom obilježena i 25. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa između Narodne Republike Kine i Republike Hrvatske pa su događajiu nazočili i gosti iz svijeta politike i diplomacije kao što su bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, ministrica kulture NR Kine te kineska veleposlanica u Republici Hrvatskoj Nj.E. Deng Ying. Cjelokupan su događaj organizirali Ministarstvo kulture Narodne Republike Kine, Veleposlanstvo Narodne Republike Kine u Hrvatskoj i Grad Poreč-Parenzo.

Nakon predstave u hotelu Valamar Diamant organizirana je gala večera, također s umjetničkim programom. Uzvanike je zabavljala tamburaška sekcija Folklornog ansambla „Ivan Goran Kovačić“, što je zaokružilo hrvatsko-kineski odnos i dalo prigodu uzvanicima obiju nacija da prepoznaju temelje na kojima se stvara identitet svake od njih.

01_Kinezi_08 (Custom)