Male, nezavisne i craft pivovare okupile su se ove jeseni u Poreču na novom Istra & Craft Beer Festivalu. Događaj koji je privukao brojne ljubitelje omiljenog pića od ječma i hmelja održan je od 4. do 7. listopada na porečkoj rivi u „pop-up“ pivnici uz more, u porečkim restoranima i barovima, a osim kvalitetnog piva festival je u Poreč doveo izvrsne domaće rock-bendove i ukusne zalogaje koji se savršeno sljubljuju s pivom.

Čak više od 75 različitih stilova piva nudilo se tijekom Istra & Craft Beer Festivala. Uz Istarsku, kao pivovaru domaćina, u Poreču se tih dana predstavilo 17 domaćih malih, nezavisnih i craft pivovara, među kojima su bile San Servolo, Bura Brew, Suxo, Pulfer, Mlinarica, Međimurski lepi dečki, Varaždinska pivovara, Zmajska pivovara, Pivovara Medvedgrad, Daruvarska pivovara, Varionica, Nova runda, Križevačka pivovara, Lab Split, Primarius, Mas plenum s ponudom nekoliko inozemnih craft piva i Crafters. A bila je ovo i odlična prilika za isprobavanje ponude popularnih domaćih craft pivovara Nove Runde i LAB pivovare. Nova Runda je tako premijerno predstavila pivo F5, a LAB pivovara pivo My name is Jeff. Oba su „planula“ čak i prije završetka festivala.

Festival je okupio i zvučna imena regionalne glazbene scene pa su se za još bolju atmosferu pobrinuli bendovi Dogma, Let 3, Big Wave, TBF, Letu Štuke i Hladno pivo, a svakoga je dana publiku zabavljao i DJ Dejvid. Tih se dana igrao i popularni pub-kviz. Igrači iz sedam natjecateljskih skupina tijekom tri dana skupljali su bodove na temelju znanja o glazbi i pivu, a oni s najviše skupljenih bodova nagrađeni su s 500 kuna po svakom članu. Priliku za dodatne nagrade osigurala je već poznata pivska putovnica u kojoj su posjetitelji festivala i partnerskih restorana konzumacijom skupljali pečate, a jedan se sretni dobitnik kući vratio s osvojenim vikendom za dvije osobe u Valamar Lacroma Hotelu.

Istra & Craft Beer Festival bio je puno više od festivala pive. Bio je to festival sjajne atmosfere i dobrih vibracija, a čak ni dosadna kiša drugog dana nije uspjela pokvariti odlično raspoloženje. Jedan je od organizatora velikoga pivskog događaja u Istri Jakov Kolega koji je craft beer festivale pokrenuo u Zadru, Dubrovniku i Zagrebu, a pomogli su glavni sponzor Valamar Riviera i pivovara domaćin Istarska pivovara. Projekt su podržali i Turistička zajednica Grada Poreča, Grad Poreč i Turistička zajednica Istarske županije.

Gastro program

Pivsko izdanje večere Spinnaker Gourmet Stage

U sklopu večere Spinnaker Gourmet Stage chef Ivan Ergović sa svojim je timom pripremio poseban jelovnik u šest sljedova inspiriran pivom. Gosti su uživali u jelima poput pivskog tartara s tartufima, njoka s hrenom i ciklom te svinjskih prsa u umaku od pive, jabuka i luka, dok se za aperitiv posluživao pivski pjenušac Istarske pivovare Istarko Muškat. Spinnaker je prema Tripadvisoru na prvome mjestu među svim porečkim restoranima, ima čak dvije kapice u prestižnom gastronomskom vodiču Gault & Millau, preporuku u vodičima Venezie a tavola i Istra gourmet te posebno priznanje Turističke zajednice Istre u 2018. godini za istarski restoran s najvećim napretkom u odnosu na prošlu godinu.

Osim Spinnakera, porečki su restorani tijekom Istra & Craft Beer Festivala nudili za tu priliku posebno osmišljene jelovnike s jelima koja se savršeno sljubljuju s pivom i to po promotivnim cijenama. Uz „popup“ pivnicu na rivi bila su osigurana i dva street food punkta: Mezzino Street by Valamar i porečka Burgerija.