Naša kolegica dr. sc. Josipa Cvelić Bonifačić zaljubljenica je u kamping te u Valamaru radi u odjelu Kvalitete upravo na kvaliteti kampova. Stoga i ne čudi da države kojima je proputovala upoznaje upravo kampiranjem, a tako i daleki Novi Zeland koji je turističku politiku usmjerio na kampiste i ljubitelje prirode.

Unatoč predugačkom putu i nekoliko presjedanja, posjet Novom Zelandu, tom svojevrsnom „kraju svijeta“, vrijedan je svih sati letova. Tako očito misli i sve veći broj novozelandskih posjetitelja, od čega je najveći broj upravo kampista jer 33 % ili kampira kao putnici s naprtnjačama (backpackers) ili 19 % koji borave u komercijalnim kampovima (tzv. holiday parkovi). Prisutne su i brojne svjetski poznate kompanije za najam Maui, Britz, Mighty, brendovi KEA Australia and Motek Vehicle Sales, Jucy, Mighty, Kiwi campers, Freedomcampers, Budget campers i dr. Novi Zeland nudi bajkovitu prirodu i ogromna prostranstva jer je veličine Velike Britanije, a stanovnika je tek kao u Hrvatskoj pa se vožnjom u kamperu i najbolje upoznaje. Razvili su fantastičan kamping proizvod koji uključuje cjelovitu potrebnu infrastrukturu: odmorišta, vidikovce, besplatna stajališta, brojne mogućnosti za boravak i noćenje na fantastičnim mjestima uz besplatan ili skroman doprinos.

Naš je dom za upoznavanje Novog Zelanda bio kamper Britz s četiri ležaja, kuhinjom, WC-om s tušem i umivaonikom, a njime smo prešli više od 3000 kilometara.

„NE OSTAVLJAJ NIŠTA OSIM TRAGOVA STOPA I NE UZIMAJ NIŠTA OSIM USPOMENA“

Novi Zeland je svojim nacionalnim parkovima, narodom kampista i krajolicima gospodara prstenova kreirao turistički proizvod za ljude koji najveći luksuz vide u čistoj i netaknutoj prirodi u iskonskim 100 % čistim pejzažima. Gostima je ponudio kvalitetu u tisućama zvijezda na nebu i doživljaju očuvane prirode. Takve su goste i dobili: mlade i dobrostojeće, koji dolaze tek hodati ili se pak baviti ekstremnim sportovima, skijati te voziti kajak ili bicikl. Uz svaku turističku atrakciju postoji niz mogućnosti za aktivnosti kao što su helikopteri, panoramski letovi, bungee, adrenalinske vožnje, planinarenja duga sedam i više dana, tramping i niz drugih sadržaja. Izvanredno organizirane turističke atrakcije nisu jeftine, ali neće vam biti žao ni centa.

JUŽNI OTOK

Jutarnjim smo letom dugim oko sat vremena iz Aucklanda stigli do Queenstowna, predivnoga gradića na jugu Južnog otoka, za koji kažu da je adrenalinski centar svijeta. Nakon cjelodnevne vožnje uz zemlju fjordova pokraj jezera Wakatipu, koju najbolje poznajemo iz serijala „Gospodari prstenova“, put nas je vodio prema Milford Soundu. Milford Sound je jedna od najvećih atrakcija Novoga Zelanda zbog gotovo okomitih stijena, snijegom pokrivenih vrhunaca, visokih vodopada, dubokoga fjorda s bistrim morem i delfina koji prate brodove. Tijekom sljedećih 10 dana boravka na Južnom otoku ostajemo fascinirani ljepotama jezera Hawea jer se nebo i voda spajaju u velikom plavetnilu, bez ljudi, brodova, kuća ili bilo čega što narušava prirodni sklad pa će nam zauvijek ostati u sjećanjima. Delta rijeke Haas vodila nas je kroz kišne šume do Bruce baya i Tasmanskog mora. Noćimo na plaži pod najzvjezdanijim nebom ikad. Hodamo usamljenim plažama svjesni da je negdje u daljini prvo kopno zapravo Južni pol. Sljedeće su čudo glečeri koji se spuštaju do 270 m nadmorske visine, praktično do mora i kišnih šuma. Putujemo kroz zaspale gradiće. Hokitika je centar proizvodnje žada, a Punakaiki ima fantastičnu plažu i najljepši zalazak sunca u Novom Zelandu. Naš je cilj Kaikura, najpoznatije mjesto za promatranje kitova na kojemu snažni brodovi omogućavaju promatranje izbliza ulješura koje nevjerojatno graciozno zaranjaju. Noćimo u Havelocku, svjetskoj prijestolnici čuvenih zelenih novozelandskih dagnji, koje jedino ovdje žive u prirodi. Tri sata vožnje trajektom i 550 dolara kasnije, dolazimo u glavni grad Wellington na „Pavlovu“, poznatu tortu jednoga velingtonskog slastičara, osmišljenu za posjet slavne balerine Ane Pavlove.

SJEVERNI OTOK

Sjeverni je otok urbaniji. Odlazimo brzo iz grada i idemo na jezero Taupo. Kažu da je nastalo najvećom erupcijom vulkana u povijesti koja je zacrnila nebo pola svijeta. To je trusno područje, područje gejzira i geološke nestabilnosti. Posjećujemo Rotorua i najpoznatiji gejzir Pohutu visine do 30 m. Rotorua je pradomovina izvornih stanovnika Novog Zelanda Maora. Otišli smo na predstavu plemena Tamaki i naučili brojne pojedinosti maurske kulture od plesa, pjevanja, hrane, a zauvijek ćemo dijeliti oduševljenje snagom plesa haka – borilačkoga plesa kojim su strašili svoje neprijatelje i hrabrili vlastite borce, kako to i danas čine reprezentativci Novog Zelanda (tzv. „All blacks“) prije svake ragbijaške utakmice. Put nas je dalje vodio do Hobbitona, umjetne tvorevine, a naš je najsjeverniji cilj na otoku bio poluotok Coromandel i njegove plaže. Jedna je od najpoznatijih plaža s toplim izvorima, tzv. Hot springs beach.

Novi Zeland napustili smo iz Aucklanda, ostavši opijeni ljepotom, netaknutim prostranstvima i popisom onog što nismo uspjeli vidjeti. Rečeno nam je da su tri mjeseca prava mjera za istinsko upoznavanje. Možemo samo sanjati…

ZANIMLJIVOSTI

OSNOVNI PODATCI O NOVOM ZELANDU
Maorski naziv: Aotearoa, otkrio ga je Abel Tasman 1641. g.
Glavni grad: Wellington
Najveći grad: Auckland
Službeni jezici: engleski i maorski
Stanovništvo: 4 509 700 (lipanj 2014.)
Valuta: novozelandski dolar
Površina: 268 680 km2
Stanovništvo: Europljani i dr. (74,6 %), Maori (15,6 %), Azijati (7,8 %) te Srednji istok, Južna Amerika i Afrika (1,2 %).

TURIZAM
Turizam je najvažnija izvozna grana Novog Zelanda, zapošljava 188 136 osoba ili 7,5 % svih zaposlenika u državi te je u dvoznamenkastom rastu.