Četvrto izdanje Rab Jazz Festivala održano je od 5. do 8. rujna uz bajkovite kulise staroga grada te je na živopisne rapske kalete i pjacete privuklo zavidan broj poklonika kvalitetne glazbe i jedinstvenog ugođaja.

Otvorila ga je priznata hrvatska glazbenica Radojka Šverko nastupom u parku Dorka uz pratnju riječkog trija – pijanista Vladimira Babina, kontrabasista Henryja Radanovića i bubnjara Tončija Grabušića. Trg slobode – Pjaceta – iste je večeri ugostio još jednog izvrsnog glazbenika: Vasila Hadžimanova i njegov bend.

Dosadna kiša nije u potpunosti poremetila planove festivala iduće večeri. Ljubitelji dobre glazbe u Zimskom su kinu uživali u vrhunskim jazz izvedbama talijanskog bubnjara Jacoppa Zanettea s gostom, američkog trubača Jima Marshalla, slovenskog pijanista i pjevača Uroša Perića u pratnji gitarista Primoža Grašiča, bas-gitarista Marija Mavrina i bubnjara Brune Domitra. Njihov nastup posvećen čuvenom glazbeniku Rayu Charlesu publika je nagradila ogromnim pljeskom.

Subota je bila rezervirana za fantastičnu Tamaru Obrovac, koja je u pratnji odličnih glazbenika predstavila svoj novi album, “Transadriaticum”. Iste je večeri svoju glazbenu čaroliju predstavila legenda svjetskih razmjera, veliki trubač Duško Gojković, s kojim je nastupila još jedna legenda s ovih prostora, bubnjar Ratko Divjak.

Posljednju večer festivala otvorio je Branimir Gazdik Quartet. Odličnom Gazdiku na bubnjevima pridružili su se tenor i sopran saksofonist Lenart Krečič, klavijaturist Maasej Kovačević i bas-gitarist Vedran Ružić – svi odreda vrhunski glazbenici koji se sjajno snalaze u fusionu, stilu koji je Gazdikova velika strast.

Kao i prethodnih godina, Rab Jazz Fest je zaključen koncertom koji je doslovno pokrenuo publiku. Naime, nastupio je Ansambl Jazz Salsa Philosophia, hrvatsko-slovenski sastav posvećen latino izričaju, a njihove autorske skladbe u latino ritmovima uvijek mame na ples.

Organizaciju Rab Jazz Festivala potpisuju Grad Rab i Pučko otvoreno učilište Rab, a naša je kompanija ponosni sponzor.