Iza nas je više od mjesec i pol dana prepunih glazbe, plesa, smijeha, žonglera, klaunova i predstava za sve uzraste, a festivalsko će ozračje nastaviti vladati Rapcem i Labinom sve do 30. kolovoza. Čak i da pokušate, nećete mu moći odoljeti niti ga zaobići.

Počeli smo žestoko. Zagrebački rockeri Psihomodo pop u srpnju su službeno otvorili rabački festival u The Beat Beach Clubu i najavili sjajno glazbeno ljeto. Hitovi iz bogate 30-ogodišnje karijere su se nizali (Telegram Sam, Frida, Sve će biti u redu, Ramona…) i publika je odlično reagirala, a Davor Gobac neumorno komunicirao s okupljenima. Njegovo „Za one mlade koji ne znaju, mi sviramo rock&roll. To je ono s gitarom, a ne ono s harmonikom“, ući će u legendu.

Ubrzo potom otvorili smo vrata nizu događanja i pustili glazbu da teče ulicama Rapca i Labina. Cijeli Lungomare postao je pozornica na otvorenom, a lagani zvuci domaćih bendova počeli su pozivati na ples i opuštanje uz osvježavajuće piće. Program Street Music nastavlja oduševljavati i opuštati svojim nenametljivim, akustičnim zvucima – od urbanog rocka do smooth jazza, za što su se dosad pobrinuli bendovi poput Tri kralja, Sunrise Duo, Side Effects, Summertime Acoustic Trio, Janitors, Whiskey Train, Morin Acoustic Trio i Cile.

Obiteljsko uživanje

S kokicama u rukama sjedili smo u ležaljci i na velikom platnu pod zvjezdanim nebom gledali animirane i obiteljske filmske hitove u društvu svojih najdražih. Open Air Cinema ponovno je bio pun pogodak! Baš kao i Bal princeza, obiteljska avantura u društvu princa i princeze, likova iz bajki i pregršt zabavnih sadržaja i Istra Inspirit, edukativno-zabavni program koji nas je odveo u lov na gusarsko blago i otkrivao nam legende Istre. Utorkom su nas u gradu oduševljavali žongleri, hodači na štulama i akrobati koji su nam navečer na ljetnoj pozornici kod svjetionika ispod hotela Valamar Sanfior pripremali atraktivni Cabaret Show.

Sundance Tribute Festival

Potpuno novu dimenziju glazbe petkom donio je Sundance Beach Club i novi program Sundance Tribute Festival, a otvorio ga je izvrstan nastup Amy Winehouse Tribute Banda. O odličnim izvedbama hitova poput Rehab, Valerie, Back to black i drugih govorilo se danima nakon koncerta, baš kao i o nastupu Beatles Tribute Banda tjedan potom. Vjerni prikaz četiri liverpulska čupavca nostalgično nas je vratio u vrijeme djece cvijeća i ljubavi i prvih pop-rock plesnih koraka, a mnoge i doveo do ruba suza uz Imagine i Yesterday. A onda je u Sundance došla Ona. Kraljica Beyoncé. Uvjerljve izvedbe Beyoncé Tribute Band Single Ladies publiku su te večeri odvele na najveće svjetske stadione i dvorane. Hitovi su se redali – od If I Were a Boy, preko Single Ladies i Crazy in Love do Sweet Dreams. Kako bi sama Beyoncé otpjevala, a publika potvrdila – ta je večer bila irreplaceable. Nakon modernih zvukova, u 1970-e i 80-e godine vratili su nas hitovi Dire Straitsa i ABBA-e: pravi esencijalni rock i pozitiva začinjena šljokicama.

Program za sve uzraste

Pred nama je još nešto više od 20 dana festivala u kojima ćete istinski uživati. I to potpuno besplatno.

Ponedjeljak, srijeda i petak: Open Air Cinema u parku između Valamar Sanfior Hotela & Case i šetnice Lungomare. Posljednja je projekcija 22. 8.

Utorak 14. 8.: Circus in the City duž Ulice maršala Tita tijekom dana uz atraktivni Cabaret show navečer na ljetnoj pozornici.

Srijeda, 15. i 22. 8.: Street Music i spoj raznih glazbenih žanrova na nekoliko punktova od Rive pa sve do Movie Lounge Bara.

Subota, 18. 8.: Istra Inspirit u parku ispod Valamar Sanfior Hotela & Case.

Nedjelja, 12. 8.: Bal princeza u parku ispod hotela Valamar Sanfior.

Petak, 24. 8.: Veliko finale u Rapcu uz koncert zatvaranja festivala – The Frajle u The Beat Beach Clubu. Save the date!

 

Događanja u Labinu

Ove je godine nastavljeno programsko partnerstvo s Labin Art Republikom koje nam je donijelo zanimljiva događanja u obližnjem Labinu: festival dokumentarnog filma Shpeena Dox, Labin Jazz Festival te koncert Detoura. Etno skupina Veja svirat će 30. kolovoza te vas oduševiti izvedbama tradicionalne istarske glazbe na moderan način. Uza sve to svakog utorka navečer TZ Grada Labina organizira besplatni noćni razgled Staroga grada Labina i upoznaje vas s njegovom bogatom poviješću.