Kultura i umjetnost tvore identitet svake države i utkane su u tradiciju i nastojanja naroda da ostavi trag u svijetu i učini ga ljepšim mjestom. Vrednovanje i ulaganje u kulturu i umjetnost trebali bi biti obveza svih nas, no… Negdje se po putu izgubila i ta dobra navada. Valamar ipak kontinuirano podupire stvaralaštvo domaćih i svjetskih umjetnika te brojne kulturne inicijative i projekte u svim svojim destinacijama jednim od krovnih programa društveno odgovornog poslovanja pod nazivom Razvijamo kulturu i umjetnost.

Uz „perjanicu“ dubrovačke glazbe

Dubrovački simfonijski orkestar glavni je nositelj glazbenih zbivanja u Dubrovniku te profesionalni glazbeni orkestar grada. Uistinu je važan dio bogate kulturne tradicije dubrovačkoga područja i cijele Hrvatske pa se stoga čini više nego logičnim njegovo povezivanje s brandom Valamar Rivijere, koja se također može pohvaliti bogatim naslijeđem.

„Dubrovački simfonijski orkestar posljednjih je godina započeo odličnu suradnju s Valamar Rivijerom. Turističke i ugostiteljske usluge vrhunske kategorije kakve Valamar promovira, zahtijevaju istodobno i povezivanje s kulturnim sadržajima vrhunske kvalitete. Posebno bih istaknuo partnersku suradnju tijekom Međunarodnoga glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto tijekom kojega se Dubrovnik promovira kao cjelogodišnja destinacija kulturnog turizma, ističe Damir Milat, ravnatelj Dubrovačkoga simfonijskog orkestra.

Podrška festivalu Sentimento, sinonimu za humanost i ljubav

Valamar Riviera među prvima je prepoznala kulturnu i društvenu vrijednost međunarodnoga kulturnog edukacijsko-rehabilitacijskog festivala Sentimento, čime je omogućila osobama s posebnim potrebama integraciju u društvo te rehabilitaciju preko glazbene umjetnosti. Kao kulturni brend Sentimento je postao i sinonim humanosti, solidarnosti, ljubavi te brige za osobe koje društvo donekle marginalizira te tako pokazuje koliko glazbena umjetnost ustvari može biti plemenita i kolika je vrijednost poticanja projekata te vrste koji obogaćuju društvo.

Neupitno je koliko je tom plemenitom projektu značajna i Valamarova podrška. „Valamar Riviera je uz Sentimento postala dio međunarodnoga kulturnog brenda koji pobuđuje veliku pozornost medija, donosi stvarne promjene u zajednici, izravno utječe na rehabilitaciju osoba s posebnim potrebama, ali i obrazovanje mladih glazbenika i usavršavanje terapeuta, kaže tenor Stijepo Gleđ Markos, direktor međunarodnoga festivala na kojemu sudjeluju svjetski priznati glazbenici i glazbeni pedagozi.

Prigodom prošlogodišnjeg otvaranja festivala u hotelu Valamar Dubrovnik President na velikoj su glazbenoj radionici prvi put u zajedničkom projektu udružene osobe s intelektualnim poteškoćama s područja Dubrovačko-neretvanske županije. Nije nedostajalo ni riječi hvale za Valamarove predstavnike:

Izniman prijam i gostoljubivost predstavnika Valamara pri ovom jedinstvenom događanju ostao je posebno zapažen među predstavnicima hrvatskih i međunarodnih institucija, ali i u medijima. Sentimento je jedinstven kulturni događaj u svijetu, a produkcijski je postao i jedan od najkvalitetnijih događaja u Dubrovniku. Ovim se putem želimo  još jednom zahvaliti što sudjelujete pri stvaranju pozitivnih kulturnih promjena koje oplemenjuju ne samo našu zajednicu, nego i omogućuju promicanje hrvatske kulturne baštine u ovom međunarodnom projektu, nastavio je Stijepo Gleđ Markos.

Zahvaljujući podršci Valamar Rivijere program festivala Sentimento, koji će se u lipnju 2017. godine održati četvrtu godinu za redom, senzibilizirao je javnost i omogućio razvoj sasvim novoga pristupa u umjetničkom izričaju koji u bogati kulturni sadržaj uključuje najranjivije skupine društva.

S Dubrovačkim ljetnim igrama gotovo pola stoljeća

Za najstariju kulturnu instituciji u Hrvatskoj, javnu ustanovu u kulturi Dubrovačke ljetne igre koja svake godine u ljetnim mjesecima organizira glazbeno-scensku i kazališnu manifestaciju od nacionalnog značaja, nije potrebno trošiti previše riječi kako bi se prikazalo koliko je važna za najjužniju hrvatsku regiju i cijelu državu. Manifestacija je utemeljena 50-ih godina prošloga stoljeća, kada sežu i počeci Rivijere Poreč kao prethodnice Valamar Rivijere, a obuhvaća brojne dramske, glazbene i plesne priredbe na otvorenim i zatvorenim lokacijama prekrasnoga renesansno-baroknog Dubrovnika. Taj prestižni ljetni festival svake godine okuplja sve najbolje hrvatske glazbene i kazališne umjetnike te brojne inozemne soliste i ansamble pa se Valamar Riviera ponosi činjenicom što može doprinijeti festivalu i uveličati događanje ovakvih razmjera.

„Dubrovačke ljetne igre kao veliki festival međunarodno prepoznate kvalitete ne bi bilo moguće uspješno realizirati svake godine u 47 ljetnih dana da nema odanih partnera i potpore iz javnoga i privatnoga sektora. Čast je za partnera imati i tako uglednu grupaciju kakva je Valamar Rivijera. Upravo zahvaljujući Valamaru, Igre su lani u Dubrovniku mogle prikazati predstavu Zagrebačkoga kazališta mladih kao jednu od najuspješnijih prošle kazališne sezone. Takav je Valamarov doprinos umjetničkim nastojanjima festivala nemjerljiv i predstavlja izraz istinski partnerskog odnosa koji izlazi iz okvira komercijalnoga marketinškog pristupa i stvara dodanu vrijednost na zadovoljstvo publike i cijele zajednice“, izjavila je Karla Labaš, glasnogovornica Ljetnih igara.

Osim navedenih kulturnih manifestacija i ustanova, Valamar Riviera je u destinaciji Dubrovnik u prošloj godini podršku pružila i Festivalu filmskog i video stvaralaštva djece i mladih zemalja Mediterana pri ustanovi Kinematografi Dubrovnik, Akapela festivalu klapskog pjevanja, Društvu dubrovačkih trombunjera te Kulturno-prosvjetnom društvu Primorac.