Zahvaljujući mnogobrojnim zabavnim i sportskim događanjima, naše su destinacije i ovog ljeta bile živahne i prepune nasmijanih gostiju. Povodom njihova uspješnog završetka, razgovarali smo s našim kolegama koji su nam otkrili koliko zahtjevno ih je bilo organizirati i što nam novo spremaju.

Vlatka Ilečić Arklinić, voditelj odjela destinacijskog managementa

Koje je velike destinacijske evente Valamar proveo u ovoj sezoni?

Kalendar manifestacija u koje je Valamar uključen u Istri i na Kvarneru zaista je bogat i raznolik. Sezona velikih Valamarovih destinacijskih evenata već godinama počinje u svibnju, kad u Poreču organiziramo enološko-gastronomsku manifestaciju Wine Nights, a u Baški Crnu ovcu. U lipnju nas očekuje otvorenje jedne od naših novih investicija; ove je godine to bio Istra Premium Camping Resort, a proteklih smo godina svečanim eventima otvarali Valamar Collection Girandella Resort te Valamar Collection Isabella Island Resort, kao i lansirali novi Valamar All you can holiday brend, lani, na Rabu. U lipnju počinju i naši cjeloljetni festivali kojih je iz godine u godinu sve više. Poreč Open Air pokrenuli smo 2016. godine, 2017. mu se pridružio Rabac Open Air, 2018. smo im dodali i Lanterna Summer Nights, a ove smo godine lansirali i Valamar Funtana Summerfest. Četiri su to festivala koja gostima naših destinacija nude svakodnevnu zabavu od lipnja do rujna. Usporedo s festivalima, tijekom ljeta realiziramo još niz događaja, od kojih neke u vlastitoj organizaciji, a neke kao sponzori. Od većih možemo izdvojiti plivački maraton Porečki Delfin, Rab Film Festival, Krk Music Festival, Baška International Guitar Festival i Kantune u Rabu. U rujnu ispraćamo Poreč Open Air velikim završnim koncertom, a prije toga na porečkoj rivi ugošćujemo TunIstru, turnir u lovu na veliku ribu i zajedno s njim Tunalicious Street Food Festival. Sezonu zatvaramo u listopadu, i to uz Istra & Craft Beer Festival. Aktivni smo i zimi, kada smo uključeni u organizaciju porečkog Adventa, koji traje 30-ak dana.

Što biste izdvojili kao najveća postignuća ovogodišnjih događaja?

Ono što je zajedničko svim nabrojanim eventima je da izazivaju uistinu velik interes publike. Apsolutni rekorder po broju posjetitelja je Poreč Open Air, koji je ove godine posjetilo više od 63.000 gostiju. No, ima tu i rekorda drugih vrsta. Primjerice, TunIstra je izrasla u najveći turnir u lovu na veliku ribu na čitavom Jadranu, uključujući i njegovu talijansku stranu. Na ovogodišnjem, petom izdanju TunIstre, ulovljena je rekordno velika tuna, ne samo za porečki turnir nego i najveća na svim natjecanjima u Hrvatskoj u posljednjih osam godina: teška 198,75 kilograma, dugačka 231 centimetar i stara barem 17 godina. Porečki Delfin je sasvim sigurno najveći rekreativni plivački maraton na Jadranu, na čijem je ovogodišnjem, jubilarnom 20. izdanju sudjelovalo gotovo 1300 plivača. No, osim rekorda koji su nam dragi, rekla bih da je najveće postignuće naših manifestacija to da njima razvijamo naše destinacije, stvaramo kvalitetan sadržaj za goste koji nam dolaze, izazivamo interes novih gostiju, produljujemo sezonu i mijenjamo percepciju o vrsti i kvaliteti zabave koju naše destinacije nude.

Pripremate li se već sada za nove, nadolazeće evente?

Na novim izdanjima postojećih evenata intenzivno radimo tijekom zimskih mjeseci, kada pripremamo koncepte, biramo glazbene goste, ugovaramo performere i ostale zabavljače, osvježavamo vizualne identitete, ažuriramo web stranice i ostale kanale promocije… Ali, o novim izdanjima, zapravo, razmišljamo kontinuirano: još dok event traje, analiziramo što bi se iduće godine moglo napraviti drugačije i gdje su potrebna poboljšanja. Kad god negdje putujemo, prikupljamo ideje. Društvene su mreže još jedan nepresušni izvor inspiracije. Imamo sreće da smo mnoge evente etablirali, pa nam se često novi izvođači sami javljaju. Najveći je izazov u našem poslu uvijek iznova isti event učiniti atraktivnim, ne dosaditi, uvijek biti u skladu s trendovima i interesima publike, svaki put ponuditi nešto novo, biti kreativan i drugačiji, a istodobno paziti na budžet i ne zaigrati se previše s kreativnim idejama u financijskom smislu.

Koliko je zahtjevno raditi destinacijske evente i što vam je najveća motivacija u poslu?

Organizacija evenata je kompleksan posao koji istraživanja stavljaju među najstresnije. U organizaciji evenata morate istodobno razmišljati o puno raznih aspekata (glazba i zabava, sve vrste promocije, ponuda i cijene hrane i pića, ambalaža, blagajne, porezi, autorski i sponzorski ugovori, smještaj izvođača i gostiju, transferi, struja, tehnika, osiguranje, backstage, dekoracije, potrebe VIP gostiju, dolasci medija, čišćenje, demontaža) i ako se u bilo kojem od tih detalja zakaže, nemamo dobar finalni proizvod. Imamo sreću (ili nesreću) da su gotovo svi eventi koje radimo besplatni, pa ne moramo razmišljati i o prodaji ulaznica. Ali, jednako tako, gotovo svi eventi koje radimo su na otvorenom, pa nam vremenska prognoza često izaziva stres i glavobolju. U velikom sistemu kao što je Valamar, i kad radite paralelno na nekoliko destinacija koje su udaljene mnogim kilometrima, mostovima i trajektima, prilično je zahtjevno. Ali, s druge strane, upravo je u tome i naša prednost: u Valamaru imamo uistinu atraktivne destinacije i okruženi smo vrhunskim kolegama i u operacijama, i u financijama, i u investicijama, i u F&Bu, nabavi, animaciji, i u drugim sektorima s kojima usko surađujemo, a koji nam nesebično pomažu kako bismo ‘uglazbili’ sve te detalje i velika im hvala na tome. Kad radite evente, morate se pripremiti da nema rutine ni radnog vremena, uvijek ima hitnih i nepredviđenih situacija, ali zato su i nagrade velike, a to je, prije svega, osjećaj da ste uspjeli. Nakon dugotrajnih priprema, kad event počne i vidite da se gosti iskreno zabavljaju i uživaju u atmosferi koju ste zakuhali, kad čitate pozitivne komentare i ocjene u medijima i na društvenim mrežama, kad vam izvođači sami kažu da im je to bio najdraži nastup ili da tako dobar festival već dugo nisu vidjeli… ‘ko to more platit’.

Toni Hrvatin, voditelj razvoja destinacijskog proizvoda

Zašto su razvoj sporta i sportski događaji bitni za poslovanje, razvoj destinacija, ali i boljitak lokalne zajednike?

U Valamaru je prepoznata važnost stvaranja dugoročnih partnerstava na projektima koji su izuzetno važni za razvoj sporta na destinacijama. S destinacijskim partnerima Valamar već dugi niz godina ulaže u razvoj sportske infrastrukture, koja služi kao platforma za daljnji razvoj sporta, odnosno stvaranje centralnih lokacija sportskih susreta i networkinga na destinacijama. Ulaganje u sportske manifestacije ima cijeli niz pozitivnih učinaka, od kojih bih istaknuo marketinške i komercijalne benefite. Kad govorimo o marketinškim benefitima, ulaganje u sportske manifestacije doprinosi jačem brendiranju destinacija pokretanjem odgovarajućih evenata, stoga u Valamaru ulažemo u brojne sportske manifestacije.

Komercijalni je efekt stvaranje dodatnog motiva dolaska gostiju u predsezoni i posezoni, što pozitivno utječe na dolazak gostiju izvan glavne sezone. Na raznim sportskim eventima s fokusom na bike i outdoor, radimo kolega Bojan Jovanović i ja u suradnji sa kolegama iz divizija Prodaje i marketinga te Operacija, kao i u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama Poreč, Labin Rabac, Baška, Krk, Rab, Lopar te sa vanjskim domaćim i stranim partnerima.

Radite li trenutno na nekim novim projektima i možete li nam otkriti nešto više o tome?

Od novih projekata svakako bih istaknuo pripremu projekta Istria300, novog biciklističkog događaja međunarodnog potencijala, dizajniranog za ambiciozne ljubitelje biciklizma iz cijelog svijeta. U subotu, 10. listopada 2020. godine Poreč će biti domaćin prvog izdanja međunarodnog biciklističkog događaja Istria300, koji će ambiciozne ljubitelje biciklizma provesti kroz čak 300 kilometara cesta u Istri. Jedna od posebnosti događaja Istria300 je da će sudionici za vrijeme vožnje moći odabrati koliku udaljenost žele prijeći, a na raspolaganju će biti čak tri dužine – 300 km, 235 km i 155 km. Pod sloganom ‘Ride Your Limits’, Istra nudi idealne uvjete za biciklizam i upečatljive rute po nekima od najljepših istarskih cesta i spektakularnim lokacijama koje će sudionicima osigurati nezaboravno biciklističko iskustvo.

Osim samog biciklističkog događaja, u sklopu manifestacije Istria300 u Poreču će od 8. od 11. listopada biti organiziran i Istria300 Expo, koji će posjetiteljima i sudionicima nuditi pregršt sportskih sadržaja, zanimljiva predavanja i poseban obiteljski program. Projekt razvijamo u suradnji s Vladimirom Miholjevićem, sportskim direktorom Bahrein Meride i organizatorom CRO Racea te s austrijskim partnerom Juliusom Rupitschem, organizatorom prestižne brdske utrke Großglockner Berglauf u Austriji.

Cilj ove manifestacije je stvoriti događaj koji će pridonijeti jačem pozicioniranju i brendiranju Istre i Poreča kao svjetske cikloturističke destinacije. Sportske manifestacije jedan su od najboljih promotivnih alata, stoga primjerice samo u biciklizmu Valamar podupire više od deset utrka, što profesionalnih, što rekreativnih MTB i road bike utrka, koje na godišnjoj razini generiraju više tisuća inozemnih dolazaka gostiju s naših emitivnih tržišta.

Tim Dubrovnik: Ljeto u Valamaru

Više od 25.000 posjetitelja odličan nam je motiv da radimo dalje!

Razgovarali smo s timom marketinga i PR-a iz Dubrovnika, zaduženim i za organizaciju događanja na toj destinaciji  –  Nike Labaš, voditeljicom odjela marketinga i PR-a, i Ines Šimunović, višom suradnicom marketinga i PR-a. Tim se može pohvaliti velikom posjećenošću svih koncerata i raznih drugih događaja koje je organizirao za destinaciju Dubrovnik. Odličan odaziv i pozitivne reakcije publike potvrda su uspješnosti festivala Ljeto u Valamaru, iza kojeg stoji vodeća hrvatska turistička kompanija, Valamar Riviera, koja je i ove godine Babin kuk i Dubrovnik pretvorila u omiljenu lokaciju svih ljubitelja dobre glazbe, filmova i zabave.

Za ovogodišnje, treće izdanje festivala Ljeto u Valamaru organizirali smo više od 30 različitih događaja – koncerata, tematskih festivala, filmskih projekcija na otvorenom te nastupa vodećih hrvatskih stand up komičara. Iz godine u godinu trudimo se da program bude sve bolji, pa smo tako ove godine imali čast ugostiti i prvo strano ime na našem festivalu. Bila je to Morcheeba, koja je veliko ime svjetske glazbene scene i na taj smo koncert doista ponosni. Upravo je on obilježio kako naše Ljeto tako i cijelo ljeto na destinaciji Dubrovnik.

Tijekom ove tri godine profilirali smo se kao mjesto vrhunske zabave te kao najsadržajniji dubrovački festival. Želja nam je sugrađanima i gostima našega grada ponuditi samo zabavu, zabavu i još malo zabave, i vjerujemo da u tome zaista uspijevamo.

U više od 90 dana uspjeli smo oživjeti Babin kuk i učiniti ga mjestom vrhunske zabave za sve generacije, pa nam je teško izdvojiti događaje koje ćemo pamtiti jer pamtit ćemo ih sve. Osim koncerta Morcheebe, koji je u kampu okupio više od 1500 ljudi, izdvajamo koncert Queena, Vojka V, Parnog valjka… Ma baš sve je bilo izvrsno. Osim spomenutog koncerta Morcheebe, moramo spomenuti koncert Queen Live Tribute benda, kada smo ‘oživjeli slavnu prošlost’, a uz njega smo organizirali i prikazivanje Oscarom nagrađenog filma “Bohemian Rhapsody”. Ta je večer svima ostala u prekrasnom sjećanju jer je atmosfera bila spektakularna, ljudi su se opustili i uživali i baš smo bili ponosni na cijeli tim koji stoji u pozadini i realizira sve ideje u okviru projekta. Cijeli ovaj projekt uistinu je veliko postignuće.

Više od 25.000 posjetitelja koji su ove godine bili dio našeg Ljeta i više je nego dobar motiv da radimo dalje. Kad čujete riječi hvale od gotovo svake osobe koju sretnete u Gradu i kada se o našem Ljetu na svakom kantunu priča u pozitivnom kontekstu, onda je to najveća moguća motivacija za daljnji rad. Uživamo raditi na ovom projektu, izazovno je i zabavno, a osim što uživamo mi, uživaju i posjetitelji te naši sugrađani, a svi se slažu u jednome – ovo se mora ponavljati.

Cijeli projekt ne bismo mogli ostvariti bez velike podrške svih objekata u destinaciji i ljudi/zaposlenika koji daju sve od sebe i ponosni su što sudjeluju u realizaciji Ljeta. Pripremamo se za novo Ljeto i veselimo se danu kada ćete saznati što nas sve čeka u 2020. godini!

#jerljetojeljetouvalamaru