Prije 50-ak godina tijekom 60-ih godina prošloga stoljeća Rabac prerasta u turističko središte istočne obale Istre i Kvarnera, a razvoj turizma pratimo od kraja 19. stoljeća.

Na jugoistočnom dijelu istarske obale smjestilo se malo šarmantno ribarsko naselje iz 19. stoljeća koje se 60-ih godina prošloga stoljeća pretvorilo u pravi turistički gradić i zaradilo epitet „biser Kvarnera“ – Rabac. Pa ipak, unatoč sve većem broju turista i razvoju hotela i apartmana, Rabac i dalje odiše starim šarmom mirnoga mjestašca koje je priroda obdarila prelijepim kristalno čistim morem (što dokazuje Plava zastava) i bujnom mediteranskom vegetacijom u čijem se hladu tako lijepo odmoriti nakon šetnje ili vožnje biciklom. Omiljen među obiteljima, Rabac je idealna destinacija za odmor u pravom smislu riječi, no istodobno nudi i obilje kulturnih događanja, a njegovo pitoreskno zaleđe poziva na avanturu, istraživanje i rekreaciju tijekom cijele godine.

Povijest Rapca

Za razliku od ostalih istarskih gradova, primjerice Pule koja je udaljena 40-ak kilometara, Rabac je relativno mlado mjesto i prvi se put spominje u mletačkim izvorima kao malo naselje Rabaz u podnožju Labina. Pretpostavlja se da je područje Rapca bilo naseljeno još u rimsko doba i moguće je da su Rimljani s toga područja otjerali Histre, nekadašnja plemena koja su naseljavala istarski poluotok, no čvrstih dokaza tomu nema. Naseljenost možemo pratiti kroz povijesne građevinske znamenitosti, počevši od srednjega vijeka i trobrodne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije koja je podignuta 1336. godine na temeljima crkvice iz 11. stoljeća te crkve Svetog Andrije iz 15. stoljeća. Porta Sanfior, glavna gradska vrata sv. Flora potječu iz 1589. godine. Iz doba baroka potječe palača obitelji Battiala-Lazzarini, koja je preuređena u narodni muzej. Njezini posljednji vlasnici grofovi Lazzarini, koji su imali i više posjeda na Labinštini, napustili su je poslije Drugoga svjetskoga rata.

Razvoj turizma

Među prvim je rabačkim turistima bio engleski putopisac i književnik Richard Francis Burton, koji u Rapcu boravi 1876. godine te potom u knjizi Istarska obala opisuje i ljepote i šarm slikovitoga Rapca. Otprilike u to doba u Rapcu se počinju graditi i ljetnikovci. Najpoznatiji je bio onaj u kojem se odmarala obitelj riječkoga trgovca Prohaske, podrijetlom iz Češke. Po obitelji Prohaska nazvan je i jedan od najljepših dijelova Rapca, a ljetnikovac je uništen tijekom Drugoga svjetskog rata. Prvi hotel u Rapcu Quarnero otvoren je 11. lipnja 1889. i nalazio se u kući obitelji Višković te je imao samo nekoliko soba i gostionicu u prizemlju. Počeci turizma često se vežu uz 1907. godinu i posjet austrougarskoga prijestolonasljednika princa Ferdinanda. Nedugo potom 1925. godine podignut je i prvi veliki hotel Trieste te se počinje razvijati i djelatnost iznajmljivanja privatnih kuća za smještaj, a 1935. izgrađen je i hotel Dopolavoro (danas je u njemu restoran Jadran). Kao i ostatku Istre, i u Rapcu se turizam u punom smislu riječi počinje razvijati 60-ih godina prošloga stoljeća, kada Rabac zbog svojih prirodnih ljepota zarađuje epitet „biser Kvarnera“ i prerasta u turističko središte istočne obale Istre i Kvarnera uz pravi građevinski bum jer se grade i ostali hoteli, turistička naselja, apartmani i kampovi, a lokalno se stanovništvo sve više zapošljava u turizmu.

Aktivnosti u Rapcu

Rabac je poznat po ronilačkom turizmu. Naime, more nigdje nije dublje od 70 m pa obala Rapca nudi brojne i raznovrsne mogućnosti za ronjenje i lokacije koje odgovaraju svim razinama iskustva. Ronioci posebno ističu različite stijene, razigran morski život i olupine brodova koje leže pod morem dulje od 100 godina. Nešto je drugačiji oblik sportskoga turizma svakako i biciklizam. Konfiguracija terena te netaknuta priroda pogoduju razvoju cikloturizma, čemu će svakako uvelike pridonijeti Valamarov Rabac Bike Centar koji će se otvoriti u skoroj budućnosti.

VALAMAR U RAPCU

Valamar Girandella Resort 4*

Family Life Bellevue Resort 4*

Casa Valamar Sanfior 4*

Hotel Valamar Sanfior 4*

Hotel Allegro 3*

Hotel Miramar 3*

Hotel Marina 2*

VALAMAR U LABINU

Kamp Marina 4*

Kamp Tunarica 2*

 

RABAC U BROJKAMA

Površina: 72 km²

Stanovništvo: 1472 (2001.)

Zemljopisne koordinate : 45°04′41″N 14°09′04″E