U Valamar Rivijeri energetska učinkovitost i zaštita okoliša dio su društveno odgovornog poslovanja te stoga kontinuirano ulažemo u učinkovitu opremu prihvatljivu za okoliš. Pravoga partnera pri ostvarivanju toga cilja pronašli smo u kompaniji Schneider Electric

Schneider Electric međunarodna je kompanija specijalizirana za upravljanje energijom i automatizaciju, koja posluje u više od 100 država pružajući integrirana rješenja nizu tržišnih segmenata. Grupacija nastoji energiju učiniti sigurnom, pouzdanom, učinkovitom, produktivnom i ekološkom. Osnovana u Francuskoj prije gotovo 180 godina (sa sjedištem u Parizu), tvrtka danas zapošljava više od 160 000 ljudi. U Hrvatskoj i Sloveniji prisutna je gotovo 20 godina, dok je predstavništvo u BiH otvoreno 2003. godine. U Novom Sadu kompanija ima globalni razvojni centar za razvoj aplikacija za pametne mreže u elektrodistribucijskoj mreži, tzv. smart grid. U centru radi oko 600 inženjera u razvoju, većinom programera i inženjera elektrotehnike, te oko 300 inženjera koji sudjeluju u implementaciji sustava smart grid u svijetu. Važno je i istaknuti kako je kompanija jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za rješenja za pametne gradove.

Nadzorni sustav

Posljednjih godina Schneider Electric intenzivno ulaže u rješenja i sustave čija je temeljna uloga očuvanje električne energije. Jedan od sustava, Vijeo Citect SCADA, posebno je osmišljen nadzorni sustav čija je uloga specifična jer preko programa koji se instalira na računalo prati i regulira potrošnju vode u sanitarnim čvorovima, a u ljetnim se mjesecima umjesto električne energije za zagrijavanje vode koristi solarna. Kampovi Orsera i Naturist Camping Istra implementirali su ovo pametno rješenje prije četiri godine uz stalna proširenja i nadogradnje.

Taj se nadzorni sustav koristi isključivo za zagrijavanje vode u sanitarnim čvorovima, kao što su tuševi s toplom vodom, umivaonici, WC, dječje sanitarije, kupaonice prilagođene osobama s posebnim potrebama, prostor za ručno pranje rublja, prostor za pranje posuđa, perilica i sušilica rublja i tuševi s toplom vodom za kućne ljubimce. Sistem noću zagrijava vodu električnom energijom i to metodom dogrijavanja već tople vode, što je također jedan od načina uštede. Preko sustava se prati količina potrošene vode i količina električne energije koja je potrošena za dogrijavanje, što omogućuje reguliranje i određivanje parametara za uštedu.

Reguliranje uštede

Uz kampove, gotovo 20 naših hotela sadržava rješenja koja štede energiju. Jedno je od njih i nadziranje i upravljanje dizalicama topline, koja osigurava ugodno grijanje i hlađenje prostora te grijanje tople vode koristeći zrak kao besplatan i obnovljiv izvor energije. Također je važno istaknuti bazensku tehniku, koja se može nadzirati i upravlja se njom preko interne ethernet mreže, odnosno moguć je i daljinski pristup internetom zahvaljujući opremi za automatizaciju s integriranim mrežnim servisim i mrežnim serverima. Uloga je bazenske tehnike modernizacija postojećih i novih bazena pa će tako i u Valamar Girandella Resortu u Rapcu biti implementirana specifična bazenska tehnika. Taj sustav drugačijim od ostalih čini kontinuirana povezanost bilo kojega tehnološkog uređaja s vrijednostima u bazenu koje se kontinuirano mogu regulirati, nadzirati i pohranjivati, što omogućuje pravilne vrijednosti kemijskih spojeva u bazenima i čistu vodu. Osim Valamar Girandella Resorta, hoteli Valamar Pinia, Valamar Zagreb i Camping Resort Lanterna također se koriste tim nadzornim sustavima.