Dolaskom umjetnika Vlade Marteka (Hrvatska), Marijana Molnara (Hrvatska) i Dragana Živadinova (Slovenija) u Valamar započelo je ovogodišnje sedmo izdanje projekta „Umjetnik na odmoru 2018.“

I ove će godine u projektu sudjelovati umjetnici iz svih krajeva Europe. Uz već navedene tu su i Vasily Slonov (Rusija), Eulàlia Grau (Španjolska), Adela Jušić (Bosna i Hercegovina), Lana Čmajčanin (Bosna i Hercegovina), Ludo Mich (Belgija), Vladimir Nikolić (Srbija) i Dubravko Mataković (Hrvatska). Uz njih dolazak mlađe generacije umjetnica čije se stvaranje odvija na nasljeđu radikalne umjetnosti predstavlja novu dimenziju projekta koji je postao nezaobilazan dio ljeta u Poreču te je do sada ugostio neka od najvažnijih imena avangardne umjetničke scene danas.

Uvod u novo izdanje projekta bila je izložba radova jednog od najznačajnijih poljskih umjetnika sedamdesetih godina Andrzeja Lachowicza „Forma svijesti“ u Galeriji Zuccato. Lachowicz je poznat je po svojim konceptualnim radovima u formi fotografije, slika i crteža. Tijekom karijere dao je velik doprinos teoriji umjetnosti i bio je mentorom mnogih umjetnika naredne generacije. Jedan je i od osnivača važne nezavisne galerije PERMAFO u Wroclawu.

Zahvaljujući projektu Poreč će i ove godine biti jedan od najvažnijih nositelja kulturnih aktivnosti na jadranskoj obali, kao i najbolje odredište za umjetnike koji ga već godinama vide kao idealnu destinaciju. Projekt se provodi u okviru krovnog programa ValamART, jednog od naših devet programa društveno odgovornog poslovanja. Vjerujući u važnost umjetnosti kao jednog od ključnih sadržaja koji obogaćuju destinaciju, tim programom podupiremo stvaralaštvo domaćih i svjetskih umjetnika te brojne kulturne inicijative i projekte koji su urodili velikim brojem umjetničkih djela.

Ukratko o projektu „Umjetnik na odmoru“ u Valamaru

„Umjetnik na odmoru“ u Valamaru projekt je autora i kolekcionara Marinka Sudca, a organizira se u suradnji s tvrtkom Valamar Riviera, Institutom za istraživanje avangarde i Kolekcijom Marinko Sudac. Misija mu je prezentiranje raznovrsnih naslijeđa radikalne umjetnosti gostovanjima svjetski priznatih avangardnih umjetnika, koji će po tjedan dana boraviti u ekskluzivnim Valamarovim objektima, a tijekom srpnja i kolovoza umjetnici će u neformalnim druženjima upoznati druge umjetnike, ali i teoretičare, povjesničare umjetnosti i muzejske stručnjake. Tijekom godina održavanja projekta više od 60 značajnih svjetskih umjetnika boravilo je u Hrvatskoj te je stvoreno i ekskluzivnim izložbama i performansima prezentirano više od stotinu umjetničkih djela. Proteklih smo godina tako mogli upoznati grupu Blue Noses (Rusija), Katalin Ladik (Srbija/Mađarska), Leva Nussberga (Rusija/SAD), Philipa Cornera (SAD/Italija), Rudolfa Sikoru (Slovačka), Józefa Robakowskog (Poljska), Rašu Todosijevića (Srbija), Slobodana Šijana (Srbija), Jarosława Kozłowskog (Poljska) te brojne druge. Nakon kraja projekta na izložbi u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti javnosti se prezentiraju umjetnici i radovi nastali tijekom boravka u Poreču.