Svake godine skupina umjetnika iz svih krajeva Europe i Hrvatske boravi tjedan dana u objektima Valamar Rivijere, istodobno uživajući u suncu i moru i stvarajući djela koja obogaćuju Valamarov umjetnički fundus

Iznimno popularna slikarska kolonija ove se godine prvi put preselila s otoka na kopno, točnije u hotel Pical. Valamarov dugogodišnji projekt tijekom kojega umjetnici stvaraju u Valamarovim objektima, a svoja djela potom ostavljaju hotelskoj kući, nadahnuo je brojne slične projekte i ove je godine ugostio šest umjetnika iz Italije. U prostoriji koja im je dodijeljena u prizemlju hotela Pical stvarali su Nelio Sonego iz Portogruara, Alfonso Filieri, Cristina Maulini i Marco Millia iz Rima, Annamaria Gelmi koja živi i radi u Trentu te umjetnik koji se potpisuje isključivo umjetničkim nadimkom Nata i dolazi iz Codroipa iz susjedne regije Friuli Venezia Giulia. Iznimno su zadovoljni atmosferom i otkrili su nam da ih maze na svakom koraku te da će se svakako vratiti u Valamar.

Porečka slikarska kolonija pokrenuta je davne 1983. godine, a posljednjih je sedamnaest godina umjetnički direktor kolonije istarski umjetnik Đanino Božić. Svake godine skupina umjetnika iz svih krajeva Europe i Hrvatske boravi tjedan dana u turističkim objektima Valamar Rivijere, uživajući u suncu, moru, porečkoj urbanoj ljepoti i gostoprimstvu Valamarova osoblja i pritom stvarajući. Radovi nastali tijekom tjednoga boravka odlaze u Valamarov umjetnički fundus, nekoliko slika i skulptura izlažu se u objektima. Isto tako se svake godine nakon rujanskoga boravka umjetnika u Valamarovim objektima organizira zajednička izložba te objavljuje katalog. Izložba se tradicionalno održava nekoliko mjeseci poslije, a u ožujku sljedeće godine bit će u prestižnoj porečkoj galeriji Zuccato.