U porečkom Spinnakeru sredinom srpnja organizirana je prva u nizu posebnih večera pod nazivom Spinnaker Gourmet Stage. Ovo prvo izdanje bilo je u režiji Spinnakerova chefa Gorana Hrastovčaka.

Chef Hrastovčak pripremao je jelovnik inspiriran edukacijom kod chefa Heinza Becka u restoranu La Pergola, prvom i jedinom restoranu u Rimu s tri Michelinove zvjezdice.

Večera se sastojala od pet slijedova, a okuse Mediterana, Italije i Michelinovim zvjezdicama ovjenčane La Pergole evocirala su i vrhunska probrana vina iz nekoliko talijanskih regija. Držeći se načela i principa da je kvaliteta ispred svega, chef Hrastovčak smatra važnim poštivati namirnice i izvornost okusa pa su se tako na posebnom jelovniku našli i tuiles od jadranskog hlapa i guacamole s konfijem od rajčice, dimljena patka, tartar od plavoperajne tune, krokanti od sušene obrazine, bakalar, teleći file u dimljenom ulju, manioka, rajčica, slatki kukuruz i espelet papričica.

„Raznovrsnost iskustva formira kuhara u određenom smjeru. U kuhinji je najvažnije biti inspiriran jer je i to jedan od oblika umjetnosti. Kada kuham razmišljam o okusima, termičkoj obradi namirnica i teksturama, a sklad svega toga čini sklad na tanjuru. Usklađivanje namirnica ne uči se u školi, to dolazi s iskustvom. Zbog zahtjevne prirode poslova u kulinarstvu vrlo je važno međusobno povjerenje i poštivanje. Za svakog chefa najvažniji su motivirani ljudi s kojima surađuje jer je jedino radom u takvom okružju moguće ostvariti uspjeh“, ističe chef Hrastovčak.

Vinska je karta te večeri bila pravo putovanje po osunčanim padinama Italije. Sjever su predstavili Prosecco Maschio Extra Dry Millesimato i Jermann Afix Riesling 2016, a sjeveroistok Elena Walch bijeli pinot Kristalberg 2016 i Elena Walch Gewurztraminer 2016. Zvijezda večeri i glavnog jela bilo je Le Volte dell’Ornellaia 2016, spoj merlota, sangiovesea i cabernet sauvignona, dok se za kraj točio Friscobaldi Pomino Vinsanto 2008 s notama vanilije i orašastih plodova.

Domaćin večere chef Hrastovčak, rođeni Puležan, od malih je nogu fasciniran kuhanjem i eksperimentiranjem u kuhinji. Nakon prakse u Valamaru, radio je u resortu Kempinski te privatnim restoranima po Istri i u Austriji te je njegovo stručno usavršavanje i iskustvo kontinuirano od 2003. U rujnu 2017. započeo je s edukacijom vrhunske kuhinje u Rimu, a praktični dio Masterclassa odradio je u restoranu La Pergola.