Hrvatski rukometaši osvojili su srebrnu medalju na Europskom prvenstvu, što je zaista odličan rezultat!U žestokom finalu bolja je bila Španjolska sa 22:20, a naš rukometaš Domagoj Duvnjak proglašen je najboljim igračem finala. Srebrna medalja veliki je uspjeh naših rukometnih reprezentativaca, a posebno smo ponosni što su „kauboji“ svoje zadnje pripreme za europsko prvenstvo održali upravo u vrhunskim uvjetima našeg Valamar Diamant Hotel & Residence u Poreču.

Sportske pripreme ženske rukometne reprezentacije Hrvatske

Izvrsne uvjete za sportske pripreme u Valamar Diamant Hotel & Residenceu krajem godine su koristile i ženska seniorska i juniorska rukometna reprezentacija Hrvatske. U Poreču su se seniorke pripremale za Europsko prvenstvo u Danskoj i Norveškoj koje je održano u prosincu 2019., dok su se juniorke pripremale za Svjetsko prvenstvo u Rumunjskoj u lipnju i srpnju ove godine. I ove dvije reprezentacije su za svoje završene pripreme izabrale naše hotele i usluge.

Valamar kao domaćin

Naime, početkom siječnja hrvatska seniorska rukometna reprezentacija boravila je u Valamar Diamant Hotel & Residenceu kako bi odradila posljednju fazu priprema za Europsko prvenstvo u Austriji, Švedskoj i Norveškoj. U sklopu priprema organiziran je Croatia Cup (od 3. do 5.
siječnja 2020. godine) na kojemu su pored naše reprezentacije snage odmjerile i reprezentacija Katara te reprezentacija Bosne i Hercegovine. Prvog je dana turnira Katar savladao BiH s tri gola razlike. U napetoj utakmici drugog dan prvenstva naši su rukometaši odigrali neriješeno s Bosnom i Hercegovinom, dok su posljednjeg dana odigrali također tešku utakmicu protiv Katara. No na kraju su ipak slavili sa šest golova razlike. Time je hrvatska reprezentacija osvojila Croatia Cup. Kvalitetna priprema Tada smo im zaželjeli i puno uspjeha i na europskom prvenstvu.

Vjerujemo kako su vrhunskih uvjeti naših smještajnih i svih popratnih kapaciteta barem djelomično pridonijeli da naši vrhunski sportaši skupe snage i dobro se spreme za prvenstvo, na kojem su briljirali iako im je zlatna medalja bila na dohvat ruke. I ovim putem im još jednom čestitamo na ogromnom uspjehu. Uvjereni smo kako će i drugi vrhunski sportaši svoje pripreme i dalje održavati kod nas, s obzirom na idealne uvjete i sve naše djelatnike koji će učiniti sve da bi se oni pripremili na najkvalitetniji mogući način za sve svoje buduće uspjehe.

Međunarodni turniri U16 košarkaških reprezentacija

Naš porečki Valamar Diamant Hotel & Residence je u studenom bio domaćin juniorskim košarkaškim reprezentacijama. Kako bi se mlade nade košarke što bolje pripremile za sljedeća Europska prvenstva i stekle što više iskustva igranjem međunarodnih utakmica, Hrvatski košarkaški savez je u Istri organizirao međunarodne turnire za U16 i U15. Tako se u Poreču (u sportskoj dvorani Diamant) od 27. do 29. studenog igrao međunarodni turnir U16 ženskih košarkaških reprezentacija.

Uz Hrvatsku, sudjelovale su i reprezentacije Slovenije, Poljske i Turske. Italija je osvojila prvo mjesto na turniru, Hrvatska drugo, Slovenija treće, a Turska je zauzela četvrtu poziciju. Nakon pobjede nad Slovenijom prvog dana turnira u Poreču te gubitkom s 18 razlike protiv Italije drugi dan, treći je dan U16 ženska reprezentacija Hrvatske nadoknadila i ubilježila 18 koševa prednosti protiv Turske. U utakmici protiv Turske pitanje pobjednika ni jednom nije došlo u pitanje jer Turska nije uspjela parirati niti u jednom segmentu i izabranice Željka Ciglara su tijekom cijele utakmici bile u vodstvu i dominirale na terenu. Prevaga je kulminirala na 72:39 u posljednjoj četvrtini, nakon čega je trener turske reprezentacije traži minutu odmora i mijenja čitavu petorku na parketu, no hrvatska strana mirno je utakmicu privela kraju.

Međunarodni božićni rukometni i košarkaški turnir za mlađe

Tradicionalno se u Poreču krajem godine održao i Božićni rukometni kao i košarkaški turnir. Valamarov Diamant Hotel & Residence ove je godine ponovo bio domaćin 21. izdanja rukometnog turnira za mlađe dobne skupine (od 8 do 16 godina), dok su na 16. košarkaškom turniru juniori i kadeti također odmjeravali snage u ovim sportovima. Naši hoteli još jednom su se potvrdili i kroz ove turnire kao novo središte sportskog turizma u Hrvatskoj. Poznato je podatak da Valamar Diamant Hotel & Residence u zimskom periodu ugosti više od 100 sportskih timova čime smo postali top destinacija za sve one koje žele svoje pripreme i sportske snage odmjeravati kod nas.

Šahisti prvi ovogodišnji gosti sportaši u Rapcu

U Rapcu je početkom godine, u razdoblju od 2. do 6. siječnja održan 3. Otvoreni amaterski turnir u šahu & Valamar Rabac Open 2020. Ovaj atraktivan šahovski turnir održao se u Valamar Sanfior Hotel & Casa i Valamar Collection Girandella Resortu, a na njemu je nastupilo 104 šahista iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, BiH, Francuske i Rusije koji su igrali po švicarskom sustavu u sedam kola. otvoreni turnir Na turniru su nastupili i kadeti koji su igrali u dvije grupe, do 13 godina (U 13) i do 16 godina (U16). Zanimljivost turnira je i to da su se svi stariji od 16 godina, a i oni mladi koji su željeli igrati sa starijima, natjecali i na otvorenom turniru. Ovaj turnir postaje tradicionalan i obećava povratak šaha u Rabac izvan sezone. Posebno nas raduje da je Valamar Sanfior Hotel & Casa tijekom održavanja turnira imao 150 gostiju samo od sudionika turnira i njihovih obitelji. Prema najavi iduće godine očekuje se ponovo 150 sudionika, a turnir će trajati čak pet dana. Organizatori ovog turnira bili su Šahovski klub Sveta Nedelja i ŠK Novi Zagreb.

Ovogodišnji pobjednici

Pobjednik ovogodišnjeg otvorenog turnira Valamar Rabac open 2020 bio je Daniel Baleti iz Slovenije sa šest bodova ispred hrvatskih šahista Milana Mrđena, Ante Leona Starčevića te Bome Franca, Sandra Šafara i Filipa Cvitkovića. U konkurenciji kadeta do 13 godina najbolji je bio Borna Pehar iz BiH sa 5,5 bodova ispred Ane Ostojić, BiH, i našeg Nike Radalja. U kategoriji kadeta do 16 godina prva tri mjesta osvojili su Hrvati, Martin Hranj, Ante Radalja i Erik Cvetković.

Marina Vuković, juniorska svjetska prvakinja u karateu 

Na kraju tek završene godine obradovala nas je vijest da je nekadašnja članica porečkog Karate kluba FINIDA, Marina Vuković, nastupila u listopadu 2019. na svjetskom karate prvenstvu u Čileu gdje je osvojila zlatnu medalju. Marina Vuković trenutno živi i trenira u Austriji. U Santiago de Chileu održano je 11. svjetsko prvenstvo za kadete, juniore i mlađe od 21 godine, a Marina Vuković borila se za austrijsku reprezentaciju i osvojila prestižni naslov u klasi juniora. Čestitamo Marini, koju za Poreč vežu početak bavljenja karateom i treniranje u sportskim sadržajima Valamara.