U utrci Mitas 4 Islands ove će godine sudjelovati čak šesto natjecatelja iz tridesetak zemalja, a najviše prijava, čak stotinu, stiže iz Belgije.

Utrka se vozi na Krku, Rabu, Cresu i Lošinju od 9. do 13. travnja.

„Naša utrka iz godine u godine zauzima sve važnije mjesto u svijetu brdskog biciklizma. Trenutačno je među pet najvećih u svijetu i druga po veličini u Europi. Raste i njezina snaga. Naime, prošle je godine utrka ušla u sustav UCI-ja, a ove je godine bodovanje podignuto u kategoriju S1, što znači da će njezini natjecatelji svojim nacionalnim timovima prikupljati bodove za nastup na Olimpijskim igrama“, izjavio je direktor utrke Tomislav Zobec.

Natjecateljima peto izdanje utrke donosi još nekoliko ugodnih iznenađenja. Među njima su prolog tijekom kojega će se boriti za što bolje mjesto na startu prve etape, vožnja kroz grad Krk te završna svečanost utrke u središtu Malog Lošinja.

Dubravko Šimenc, voditelj Odjela za strateške marketinške projekte Hrvatske turističke zajednice, istaknuo je važnost događaja vezanih uz sport i rekreaciju za turističku predsezonu i posezonu.

„U utrci sudjeluje čak devedeset posto stranaca. Kad bi Hrvata bilo više, Mitas 4 Islands bi postala najveća utrka brdskog biciklizma u Europi. Naše istraživanje otkriva da dvanaest posto ljudi turističko odredište bira zbog sporta i rekreacije”, istaknuo je Šimenc.

„Ovaj koncept donosi izniman potencijal i kvalitetno razvija turističko odredište. Čak dvije petine sudionika utrke vraća se na destinaciju s kojom ima dobra iskustva. Riječ je o dobrostojećim ljudima srednje dobi, najčešće s obiteljima”, kazao je Toni Hrvatin, voditelj razvoja destinacijskog proizvoda u Valamar Rivieri.

Peter Vesel, svjetski poznati slovenski biciklist i prošlogodišnji pobjednik utrke Mitas 4 Islands u kategoriji Grand Master vraća se na Kvarner, a posebnim izazovom smatra sve jaču konkurenciju. S tim se složio i Anthony Bilić, član Adrenalina Giant MTB Teama, najboljeg hrvatskog tima na prošlogodišnjoj utrci Mitas 4 Islands.

„Prošle smo godine zauzeli trinaesto mjesto, a ove godine želimo ostvariti bolji rezultat, iako smo svjesni da ćemo se boriti s odličnim biciklistima željnim nastupa na Olimpijskim igrama. Nadamo se da ćemo i mi osvojiti bodove koji će nas približiti Tokiju. Predstoji nam zahtjevna fizička i psihička priprema“, rekao je Bilić.

Svaka etapa utrke vozi se na jednom otoku. Vozeći po Krku, Rabu, Cresu i Lošinju natjecatelji prelaze 270 kilometara i ostvaruju više od 5000 metara visinskog uspona. Budući da uz profesionalne sportaše utrku voze i rekreativci, svojevrsnim herojima smatraju se svi koji je uspiju završiti.

Helter Skelter – najatraktivnija MTB utrka u sklopu Adria Bike Seriesa

Rabac će 27. travnja ugostiti prvi od četiri MTB maratona u sklopu Adria Bike Seriesa. To je prvi put da se utrka niza Adria Bike Series održava u Istri, a ujedno i prvi put uopće sadržava jednu stazu za E-Bike MTB Marathon.

Nazvana po hitu The Beatlesa Helter Skelter (u prijevodu gore-dolje, navrat-nanos ili zbrda-zdola) utrka svakom sudioniku obećava uzbudljive i dinamične sate na zanimljivom, zahtjevnom, izazovnom, ali i brutalno atraktivnom terenu. Mjesec dana prije početka utrke prodano je oko 300 kotizacija.

Kao i sve utrke unutar Seriesa, i ova ima tri staze različitih dužina. Svaka nudi nevjerojatan broj singlica, poljskih puteva, atraktivnih pogleda i sve vrste podloga od rasutog kamenja, zemlje, vode, blata te malo dijelova s asfaltom i makadamom.

Kategorija Trasa Dužina Ukupni uspon Sastav staze
Easy Rabac – Vicani – Ripenda – Kosi – Rabac 26 km 700 m asfalt: 19 %, makadam: 36 %, trail: 45 %
Classic Rabac – Vicani – Labin – Ripenda – Kosi – Rabac 46 km 1240 m asfalt: 26 %, makadam: 18 % , trail: 56 %
Epic Rabac – Vicani – Labin – Glušići – Skitača – Bartići – Ripenda – Kosi – Rabac 66 km 1600 m asfalt: 18 %, makadam: 27 %, trail: 55 %

 

U kategorijama Epic i Classic više od 50 % čine single trailovi, što je prava rijetkost za MTB utrke. Posebnost je utrke i vožnja po Bike Parku Rabac koji nudi 18 specijaliziranih single trail i flow trail staza s pješčanom ili prirodnom podlogom, dvije obiteljske višenamjenske staze i dva bike pump track kružna poligona. Ujedno će Bike Centar Rabac (kao i organizator izravno na licu mjesta) nuditi najam e-bicikala svim sudionicima koji se žele natjecati na E-Bike MTB Marathonu, a nemaju vlastiti električni bicikl.

Poslovno-sportsko druženje u Baški B2B trail

B2B TRAIL je sportsko-turističko-zabavno događanje namijenjeno tvrtkama i njihovim zaposlenicima. Moglo bi se reći da je B2B i svojevrsni team building koji će u vikendu od 10. do 12. svibnja sportskim, rekreativnim, turističkim i zabavnim sadržajima sudionike obogatiti novim iskustvima, poslovnim poznanstvima i prilikama. Njegova trasa prolazi nekim od najimpresivnijih planinarskih staza i prirodnih lokacija u Hrvatskoj i sve će sudionike ostaviti bez daha.

B2B trail ima dvije kategorije. Prva je Productivity s trasom dugom 15 kilometara, a druga Expertise nešto je kraća i duga 6 kilometara. Obje trase prolaze označenom planinarskom stazom sa startom i ciljem u bistrou Funtana (hotel Corinthia Baška Sunny).

Kao i do sada, pripremljen je niz zanimljivih popratnih događanja koja jamče odličan vikend u Baški. Tu su partyji i druženja u noćnom klubu Porto (na plaži, ispred Corinthia Baška Sunny hotela), zabave na otvorenom, koncerti (sastav EN FACE), predavanje o najdužoj pustolovnoj utrci u povijesti Preživjeti 1000 km Vijetnama! (predavač je gost iznenađenja) te je, za sve koji imaju još snage i volje, organizirana planinarska tura kroz kanjon Vrženica koaj traje od 3 do 4 sata i duga je od 8 do 9 kilometara. Naravno, nije zaboravljen ni vrlo važan aspekt svakog druženja – gastronomska ponuda. Vjerujemo da će najukusniji obrok biti onaj koji sve natjecatelje čeka na cilju: krčka maneštra.

16. Istarsko proljeće – utrka koja prolazi cijelom Istrom

Međunarodna biciklistička utrka 16. Istarsko proljeće i ove je godine, od 14. do 17. ožujka, okupila kremu europskog i svjetskog biciklizma. Na utrci su sudjelovala 174 vozača iz Njemačke, Italije, Slovenije, Austrije, Češke, Slovačke, Danske, Švicarske, Norveške, Poljske, Španjolske, Nizozemske, Rumunjske, Mađarske, Australije, Japana, Švedske, Rusije, Portugala, Bosne i Hercegovine te Hrvatske, a ukupno je nastupilo 29 timova. Utrka se boduje po pravilima Međunarodnoga biciklističkog saveza (UCI), rang je utrke 2.2., otvorena je za bicikliste u kategorijama Muški Elite i U-23 odnosno profesionalne ekipe, kontinentalne ekipe, nacionalne ekipe, regionalne timove i klubove.

Utrka je otvorena prologom u Umagu, da bi potom u tri preostale etape prošla od Poreča preko Pazina do Labina, od Vrsara preko Gračišća do Oprtlja te od Pazina preko Novigrada do Umaga.

Pobjednik je u generalnom poretku bio Austrijanac Felix Gall iz Development Teama Sunweb, drugo mjesto osvojio je Mađar Atilla Valter iz ekipe bCCC Development Team, a treće Nijemac Georg Zimmermann iz Tirol KTM Cycling Teama. Najuspješniji hrvatski vozač bio je Radoslav Rogina (Adria Mobil) koji je završio na petnaestom mjestu, dok je devetnaesto mjesto u generalnom poretku pripalo mladom vozaču domaćeg kluba Meridiane Kamen Team Antoniju Baraću.

Road bike camp – biciklistički as iz Slovenije u Rapcu

Drugu godinu zaredom tim Pulse Performance organizira pripremne kampove u Rapcu. Kampovi će se održavati tijekom cijele godine, a prvi je već održan od 1. do 3. ožujka te je, prema riječima organizatora, prošao izvrsno. Zahvaljujući predivnom vremenu (kao i trenerima u kampu) 20-ak sudionika trodnevnog kampa iz Slovenije odlično se provelo. Dani su im prolazili u kognitivnom radu, jutarnjoj tjelovježbi i istezanju, vožnjama Rapcem i treninzima u nazočnosti aktualnoga amaterskog svjetskog prvaka u kronometru tijekom kojih im je Olimpijac Matej Lovše davao što više savjeta i trikova za poboljšanje treninga. Osim toga, prvi je dan odmah obavljen i test laktatnog profila, kojim su se odredile trenutačne zone pripravnosti i treninga. Aktivni dani završavali su večerama praćenima raspravom o treningu, prehrani i samom sportu te savjetovanjima jedan-na-jedan.

Matej Lovše

Ovaj slovenski biciklist počeo je trenirati brdski biciklizam, disciplinu olimpijski kros, prije 13 godina. Vozi za klub UNI team – FBI te za slovensku brdskobiciklističku reprezentaciju, a boje svog kluba i sponzora predstavlja na jakim međunarodnim utrkama u inozemstvu (svjetski kup, europski kup i ostale visokorangirane utrke), Sloveniji i okolnim zemljama (kup Alpe-Adria). Godine 2011. postao je državni prvak u olimpijskom krosu, državni prvak u brdskobiciklističkom usponu, pobjednik ukupnog poretka kupa Alpe-Adria (Slovenija, Hrvatska, Italija i Austrija), pobjednik ukupnog poretka novoutemeljenog kupa Cyclocross, osvajač najboljih mjesta za slovenskog natjecatelja u poretku talijanskog, austrijskog i hrvatskog kupa te uspješno nastupa na svim većim utrkama u Njemačkoj, Austriji i Hrvatskoj.

MTB reprezentacija na pripremama

Od 27. veljače do 3. ožujka u Rapcu su se na pripremama okupili kandidati za MTB reprezentaciju, a prisutna je bila i kadetska kategorija. Pozivu su se odazvale juniorke Larisa Bošnjak, Jana Filipović i Karmen Škiljić, juniori Stjepan Hunjak i Luka Okmažić te kadeti Fran Bošnjak i Ivan Peruško.

Treneri su i prije završetka priprema hvalili trud i zalaganje svih kandidata, ali i ozbiljnost u odrađivanju zadanih planova, iako su sami treninzi bili poprilično intenzivni. U Bike Parku Rabac tako je odrađen trening sa situacijskim sprintevima, simulacija utrke na krugu s tehničkim usponom i spustom i radilo se na tehnici po zavojima i skokovima. Na rasporedu su bile dionice na dužem tehničkom usponu i spustu po valovitom terenu (više od tri sata i oko 1500 m penjanja) te terenu sa singlovima i pejzažima, s nekoliko dužih strmijih uspona i više tehnička staza s kraćim hupserima (također više od tri sata i oko 1200 m penjanja).

Nova biciklistička sezona – Bike Center Rabac treću godinu zaredom otvorio svoja vrata

Od 16. će ožujka tijekom cijele godine Bike Center Rabac biti pravo utočište i omiljena destinacija svih zaljubljenika u biciklizam i aktivan odmor jer je treću godinu zaredom otvorio svoja vrata i označio početak aktivne sezone u biciklistima omiljenom Rapcu.

Kao dio ponude Valamar Collection Girandella Resorta Bike Center Rabac predstavlja vrhunsko biciklističko odredište u neposrednoj blizini Jadranskog mora namijenjeno profesionalnim i rekreativnim biciklistima, lokalnom stanovništvu i gostima u destinaciji.

Centar na jednome mjestu nudi sve sadržaje koje biciklisti trebaju uz mogućnost poludnevnog ili cjelodnevnog najma bicikala visoke kvalitete brenda Giant, veliku ponudu električnih i mehaničkih bicikala za brdski i cestovni biciklizam i usluge prijevoza bicikala (engl. bike transfer). Pri kreiranju ponude i sadržaja vodilo se računa i o aktivnim obiteljima s djecom te je tako omogućen i najam dječjih bicikala sa sjedalicama. Ako se tijekom boravka u Bike Centru Rabac posjetitelji odluče na kupnju bicikla, to mogu učiniti u Bike shopu u kojem će pronaći najnovije modele brenda Giant, dodatnu opremu i rezervne dijelove.

U neposrednoj blizini centra nalazi se Bike Park Rabac, prvi takve vrste na Jadranu i nudi niz mogućnosti za učenje i usavršavanje vještina na dva kotača. Park se sastoji od 18 specijaliziranih single trail i flow trail staza s pješčanom ili prirodnom podlogom različitih težina za početnike i naprednije brdske bicikliste, dvije obiteljske višenamjenske staze i dva pump track poligona za treniranje. Ulaz u Bike park slobodan je za lokalno stanovništvo i goste u destinaciji.

„Osim velike biciklističke ponude, u Bike Centru Rabac pripremili smo i široku ponudu vođenih tura svih težina u destinaciji i šire, ali i različite programe za djecu i cijelu obitelj. Posjetitelji centra mogu dobiti i besplatne informacije o ponudi destinacija za bicikliste, atraktivnim stazama, aktualnim ponudama i nadolazećim manifestacijama. Veselimo se nadolazećoj turističkoj sezoni i još jednoj uspješnoj sezoni pred Bike Centrom“, istaknuo je voditelj Bike Centra Rabac Roberto Zahtila.

Za više informacija o ponudi posjetite službenu stranicu Bike Centra Rabac na Facebooku, pošaljite e-mail na bikecenterrabac@gmail.com ili nazovite na +385 91 902 83 63. Ili, još bolje, jednostavno dođite.

Bike&triatlon kampovi u Poreču

Krajem ožujka počeli su s održavanjem redoviti bike&triatlon kampovi IstriaBike pod vodstvom poznate triatlonke Barbare Tesar. Prvi ovogodišnji trajat će od 30. ožujka do 18. svibnja, dok će drugi obilježiti jesen u Valamaru: od 14. do 21. rujna.  Ovakvi triatlon i roadbike trening kampovi za goste s njemačkog govornog područja, (Njemačka, Austrija i Švicarska) organiziraju se već 13 godina u Valamarovim objektima. Kampovi su podijeljeni u četiri jakosne skupine – cappucino, leisure, sport i race  – te ovisno o broju gostiju, u ukupno 14 grupa.

Trening kampovi namijenjeni su i rekreativcima i profesionalcima te su za sve skupine osigurani obučeni treneri i vodiči, a pored niza stručnih savjeta i radionica o bicikliranju, sudionici će odraditi i stručno vođene biciklističke ture s umjerenim visinskim razlikama. Cijeli program odvija se pod stručnim vodstvom Barbare Tesar, profesionalne austrijske triatlonke i osnivačice IstriaBike projekta. Osim upoznavanja i treninga na prekrasnim biciklističkim stazama po Istri, Barbara će odati i tajne top sportaša kao i pružiti dodatne treninge za triatlonce ili one koji to tek žele postati: trkačke treninge po stazama uz more i plivanje u grijanom 25-metarskom bazenu porečkog hotela Valamar Pinia.