Otprilike 30 naših kolega zaputilo se tijekom svibnja u smjeru Mallorce na zanimljivo petodnevno studijsko putovanje. Prosječna je godišnja temperatura na Mallorci 17,5 °C, a naši kolege iz Valamara tijekom boravka od 21. do 25. svibnja grijali su se na ugodnim temperaturama od 22 °C do 26 °C.

Odsjeli su u novoobnovljenom hotelu Melia Antillas Calvia Beach pa su podijeljeni u dvije grupe, s dodatnom podjelom na po dva tima u svakoj grupi, krenuli su u istraživačku misiju. Prva su dva tima imala zadatak upoznati se s ponudom i uslugom hotela Sol Barbadosa, Melia Calvia Beacha, ME Mallorce i Sol House Mallorca by Ibiza. Druga su dva tima upoznavala čari objekata Sol Wave House Mallorca, Sol Katmandu Park&Resort, Sol Beach House Mallorca i Gran Melia de Mar. Osobitu su pozornost pri analizi pojedinih objekata kolege obraćali na cijene, kvalitetu i recenzije gostiju, ocjene na portalima, ponudu fitnessa i wellnessa, IT rješenja, restorane, barove i F&B, animaciju, zabavne i ostale dodatne sadržaje, bazene i plaže itd.

Četvrtoga dana boravka Valamarova studijska grupa upoznala se i s kongresnim centrom Palacio de Congresos, smještenim u Palma de Mallorci. Ultramoderni dizajn i velik kapacitet pretvorili su taj novi konferencijski centar u mjesto prvog izbora u Španjolskoj za sve vrste konferencija, seminara i konvencija, čak tako tražen da se događaj mora rezervirati i do dvije godine unaprijed. Centar je djelo poznatoga britanskog arhitekta Normana Fostera, a otvoren je 1998. godine.

Svakako su naši kolege s Mallorce kući ponijeli brojne nove ideje, a za neke vjerujemo da će uskoro možda pronaći mjesto i u našim hotelima.

 

Osim upoznavanja s bogatom ponuda hotela i kongresnim centrom, kolege su se okušali su se i u sportskoj aktivnosti po kojoj je Mallorca omiljena među turistima koji vole aktivni životni stil. Šestero Valamarovaca ljubitelja biciklizma (Željko Kukurin, Sebastian Palma, Ozren Renko, Toni Hrvatin, Karlo Paliska i Eduard Sutlović) odlučili su isprobati tek manji dio izvanredne biciklističke ponude Mallorce, a riječ je o cestovnom biciklizmu. U vođenoj turi s još desetero sudionika naši kolege iskušali su sposobnosti na trkaćim karbonskim biciklima marke Centurion. U izazovu dugom čak šest sati odvezli su 85 km staze visinske razlike 200 m, a vozili su prosječnom brzinom od 23 km/h. Mallorca je destinacija koja zbog svojih povoljnih klimatskih uvjeta omogućuje cjelogodišnji biciklizam, a posljednjih je desetak godina percipirana kao jedna od preferiranih destinacija za pripreme profesionalnih biciklističkih timova te nudi velik broj manifestacija za bicikliste tijekom cijele godine. Bicikliste očekuje razveden teren s čak 20 % brdovitih dijelova te mreža od 1250 km dobrih i neprometnih cesta. Velik je broj specijaliziranih agencija koje se bave biciklizmom, a nude raznovrsne programe poput vođenih cestovnih tura, tura za brdske bicikliste, trekkinga za bicikliste i obitelji, škole biciklizma, trening kampova za cestovne i brdske bicikliste te najam visokokvalitetnih cestovnih i brdskih bicikala te bicikala za trekking.

UPOZNAJTE PALMA DE MALLORCU

Palma de Mallorca glavni je i najveći grad autonomne zajednice Balearskih otoka u Španjolskoj, a nalazi se na južnoj obali Mallorce u zaljevu Palma. Gotovo polovina ukupnog stanovništva Mallorce živi u Palmi. Kao i ostali Balearski otoci Minorca, Ibiza i Formentera, otok je iznimno popularna destinacija za odmor, posebno za turiste iz Njemačke i Ujedinjenoga Kraljevstva. Od pedesetih godina 20. stoljeća uspon masovnoga turizma radikalno je promijenio fizionomiju i grada i otoka, pretvorivši ga u privlačno središte za inozemne turiste te radnike iz kontinentalne Španjolske. To je uvelike promijenilo stanje tradicije, sociolingvističke karte, urbanizacije i kupovne moći. Palma je zahvaljujući turizmu značajno napredovala. Godine 1960. Mallorca je imala 500 000 posjetitelja, dok ih je 1997. bilo čak 6 739 700. Godine 2001. više od 19 200 000 putnika prošlo je kroz zračnu luku Son Sant Joan u Palmi, uz dodatnih 1,5 milijuna koji su došli morem.

Jeste li znali?

  • Na Mallorci 80 % gospodarstva čini turizam.
  • U 2016. Mallorca bilježi 39,3 % više dolazaka gostiju u odnosu na 2015. godinu.
  • Prema podatcima iz ožujka 2016. Mallorca je imala 12 milijuna gostiju, a Istra 4 milijuna.
  • Dužina je obale na Mallorci 500 km, a dužina istarske obale 445 km.
  • Mallorca u ponudi ima 800 hotela, a Istra 104.
  • Prosječna je godišnja temperatura na Mallorci 17,5 °C, a u Istri 15,3 °C.