Sredinom ove godine Valamar je u suradnji s vanjskim partnerom proveo ispitivanje s ciljem testiranja i u konačnici podizanja svijesti zaposlenika o važnosti IT sigurnosti.

Sve se to nastavlja i na EU regulativu iz svibnja ove godine, svima poznatu kao GDPR, koja i preporučuje ispitivanja takve vrste. Riječ je o takozvanom ispitivanju „phishing exercise“ (ili na hrvatskom: pecanje), koje se vrlo često provodi u poslovnom segmentu banaka i osiguravajućih društava, u kojima su osobni podatci iznimno vrijedna imovina pa je važno iznimno pozorno upravljati rizicima od krađe tih podataka.

Partnerska tvrtka kreirala je vjerodostojnu kopiju Valamarova newslettera kakav zaposlenici dobivaju iz Valamarova sustava i e-poruku lažnog sadržaja o ispitivanju zadovoljstva radnim okruženjem koja je poslana na inicijalnu bazu od 130 zaposlenika.

Rezultati su pokazali kako je e-poruka iz lažne kampanje vanjskog pošiljatelja čak i višestruko prosljeđivana pa se u konačnici našla na čak 179 Valamarovih adresa e-pošte.

Tako 35 % primatelja newslettera sadržaj poruke nije ni otvorilo, 13 % nije se prijavilo, ali se čak visokih 52 % prijavilo i ostavilo osobne podatke (u većini slučajeva ispravno korisničko ime i lozinku) „nepoznatom“ pošiljatelju.

Ispitivanje sličnog karaktera provedeno je i na recepcijama objekata s ciljem provjere dostupnosti Valamarove IT infrastrukture vanjskim korisnicima.

Slijedom navedenoga možemo zaključiti da i dalje moramo nastaviti podizati osviještenost o sigurnosti osobnih podataka, posebice o otvaranju i prosljeđivanju poruka nepoznatog sadržaja nepoznatih pošiljatelja.

Stoga će tijekom 2019. godine Sektor ljudskih potencijala u suradnji sa Sektorom informatike obrazovati Valamarove zaposlenike o informacijskoj sigurnosti, što će svim zaposlenicima zasigurno biti iznimno korisno. Valamar će također nastaviti testirati sigurnost takvim i sličnim ispitivanjima svjestan vremena digitalizacije poslovanja u svim segmentima, a s očekivanjem i ciljem i da će „odaziv biti slabiji“, a svijest o sigurnosti veća.