Hotel Corinthia u Baški s nestrpljenjem dočekao male goste

Mladi članovi Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije doputovali su u rujnu u našu Bašku kako bi zasluženo guštali u odmoru. Tijekom cijeloga boravka djeca su uistinu uživala u blagodatima punog pansiona i mora, zabavljala se i smijala cijelo vrijeme. Bilo je vremena i za edukativne igre pa su tako učili o kulturi otoka Krka, izbrusili komunikacijske vještine interakcijom s osobljem i ostalim posjetiteljima te najvažnije, kako ističe tajnica Udruge Marija Koren Golub, radili na samostalnosti i odgovornosti! Bravo ekipa!

Inače je Udruga osnovana 1954. godine i danas broji oko 250 članova, a broj se iz godine u godinu povećava. Njezine su osnovne djelatnosti okupljanje i organiziranje slijepih osoba, ostvarivanje prava članova na području školovanja, rehabilitacije i zapošljavanja, ostvarivanje njihovih posebnih prava te organiziranje društveno-kulturnog i sportskog života.

 

Prinčevi i princeze na moru

Hotel Corinthia u rujnu je s veseljem dočekao i članove udruge Mali princ (Udruga osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji) u pratnji roditelja. Unatoč kiši, djeca su uživala u svom odmoru. Mali prinčevi i princeze posebno su pohvalili smještaj, koji je bio izvanredan, i unutarnje bazene u kojima su se igrali svaki dan. Oduševilo ih je i ljubazno osoblje i sjajna hrana. A nas su oduševili ovi pravi veseljaci…

Udruga Mali princ osnovana je u Đurđevcu 1998. na inicijativu roditelja djece s teškoćama u razvoju. Trenutačno ima 106 članova, od čega 38 nominalnih (korisnika). Njezini su ciljevi zaštita i promicanje prava i interesa članova, sudjelovanje u kreiranju politika za djecu i mlade s teškoćama u razvoju i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama u lokalnoj zajednici, aktivno sudjelovanje u razvoju i neposrednoj primjeni socijalnog modela skrbi za članove i njihove obitelji, izjednačavanje mogućnosti uz uvažavanje njihovih potreba i dostojanstva, zagovaranje i stvaranje uvjeta za život u zajednici uz primjerenu podršku i poticanje deinstitucionalizacije.

 

Mali suncokreti u Baški

Devetero djece skupine Suncokreti iz Dječjeg vrtića Petrinjčica u pratnji odgojiteljica i pedagoginje sredinom su nas rujna posjetili u hotelu Corinthia i, kako nam pišu, uživali i maksimalno iskoristili sve dane odmora. Kupanje u unutarnjim i vanjskim bazenima hotela s podvodnim masažama i jacuzzijem mališanima je bilo fantastično iskustvo i jako im se svidjelo, baš kao i uživanje u suncu, građenje kula od pijeska, igre na plaži i kupanje u kristalno čistom moru. Oduševila ih je fina hrana pa su često tražili „tanjurić više“. U igraonici Maro Cluba družili su se s tetom Majom pa su kreiranjem gusarskih maski i kostima i potragom za zakopanim blagom obilježili Dan gusara. Navečer su plesali u Mini discu i ludo se zabavljali sve do odlaska na spavanje. Radoznali istraživači su se provozali turističkim vlakićem gradskim ulicama i duž cijele plaže da bi vidjeli sve ljepote koje Baška skriva. Posjetili su Akvarij Baška i upoznali jedinstveni morski svijet te se vrhunski zabavili u vožnji podmornicom Submarine Baška. Posjetili su i izložbu nagrađenih fotografija podmorja hrvatskog Jadrana „Neusporedivo plavo“ koja im je otkrila skriveni svijet ispod površine mora – od riba i koralja do potopljenih brodova, avanturističkih nalazišta, povijesnih priča i razglednica. Suncokrete je osobito razveselio posjet Bodulskom vrtu gospođe Blandine Marković jer su mogli vidjeti mediteransko raslinje i rijetke primorske biljke kao što su makovica, žilj, vrisak, kadulja, žeravec ili barbaroža, ružmarin, lavanda… Mališani su upoznali gospođu Blandinu s povrćem koje oni uzgajaju u svom vrtu i poklonili joj brošuru Eko-vrta, a ljubazna domaćica počastila ih je sokom od latica ruža. Na rastanku im je poklonila sadnicu ruže damaska za njihov eko-vrt i obećala suradnju u budućim vrtlarskim radovima. Na povratku kući Suncokreti su se zaustavili u Jurandvoru, gdje su posjetili Bašćansku ploču i Put glagoljaša. Sretni, ispunjeni i obogaćeni novim spoznajama, autobusom su se vratili u svoj grad Petrinju, gdje su ih dočekali topli roditeljski zagrljaji. Hvala na posjetu, mali vrtlari!