Priveli smo kraju petu sezonu našega najprepoznatljivijega i nagrađivanoga donacijskog programa Tisuću dana na Jadranskom moru i zaključno s ovom godinom ugostili gotovo 2000 djece i voditelja iz cijele Hrvatske.

Mnogim je mališanima taj program omogućio i prvi susret s morem, a u novom ViV-u donosimo topla pisma i dojmove mališana i predstavnika udruga s ljetovanja u Dubrovniku i Poreču.

U Valamar Club Dubrovnik Hotelu uživao je i stvarao lijepe uspomene za cijeli život velik broj djece u pratnji stručnih suradnika udruge Sanus, kluba roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti.

„Djeca su bila sretna i dobro su se provela. Uz zajednička druženja, šetnje i uživanje na čistom morskom zraku uz odličnu prehranu i savršen smještaj bio je to odmor koji će dugo pamtiti pa vam od srca zahvaljuju. Kao udruga želimo pohvaliti projekt Tisuću dana na Jadranskom moru koji je poseban jer pridonosi dobroj rehabilitaciji djece s posebnim potrebama i vraća im osmijeh na lica“, izjavila je predsjednica udruge Boženka Anić.

Udruga Sanus djeluje od 1990. godine i bavi se zaštitom djece oboljele i liječene od malignih bolesti i njihovih obitelji te okuplja 150 roditelja.

Valamar Tamaris Resort bio je porečka baza mališanima i štićenicima udruga iz kontinentalnog dijela Hrvatske. U posjet Valamaru iz Zagreba dolaze djeca, roditelji i stručni suradnici udruge Hrvatski savez slijepih koja aktivno promiče i provodi jednake mogućnosti za slijepe osobe u Hrvatskoj. Djeca su uz druženje i zabavu na plaži i bazenu vrijeme provela i na edukativnim radionicama koje su organizirali članovi udruge s ciljem grupne podrške i jačanja samopouzdanja.

Ovo je iskustvo slijepoj djeci iznimno važno jer su dobili prigodu za razmjenu iskustava sa svojim vršnjacima, jačanje samopouzdanja, međusobnog ohrabrivanja i osnaživanja socijalnih vještina. Naš je cilj potaknuti inicijative za bolje razumijevanje i prihvaćanje različitosti jer iz tako stvorene uzajamnosti i razumijevanja proizlazi zdrava ravnopravnost u kojoj vid i nevid zajednički oblikuju život dostojan čovjeka“, izjavila je izvršna direktorica udruge Andreja Veljača.

Iz Nedelišća je stigla Udruga za autizam Pogled koja nastoji pomoći djeci, roditeljima i obiteljima koji se suočavaju sa tim razvojnim poremećajem, organizirajući savjetovanja i podršku za roditelje i obitelji preko predavanja, edukacija, savjetovanja ili informiranja. Oduševljeni i puni dojmova s prvog susreta s morem stvorili su uspomene koje će još dugo pamtiti.

„Nešto neopisivo. Omogućiti djeci s posebnim potrebama takvo ljetovanje zaslužuje jedno veliko hvala od srca. Djeca su uživala, smijala se, kupala prvi put u moru, igrala golf i plesala navečer sa simpatičnom maskotom Maro. Oduševili su nas svi djelatnici hotela od recepcije preko spremačica pa sve do kuhinje, a i samo mjesta boravka. Još jednom zahvaljujemo na predivnom ljetovanju jer to nikada nećemo zaboraviti. Dobro se dobrim vraća“, rekla je članica Izvršnog odbora udruge Mirna Jambrović.

Udruzi udomitelja za djecu Osmijeh cilj je promicanje, razvijanje i unapređivanje udomiteljstva kao primarnog oblika zaštite djece bez roditeljske skrbi, zastupanje interesa udomitelja radi ostvarivanja što kvalitetnije brige o udomljenim štićenicima, pružanje pravne i stručne pomoći udomiteljima i senzibiliziranje javnosti i podizanje odgovornosti za probleme djece. Udruga se s ljetovanja vratila u svoj Đurđevac puna pozitivnih dojmova.

„Djeca su uživala u kupanju na bazenu i u aktivnostima poput mini golfa, stolnog tenisa, plesnih večeri, igraonica i ostalih sadržaja. Udomitelji su se istodobno odmarali i uživali gledajući radost djece. Zahvaljujemo Valamar Rivieri i ljubaznom osoblju na gostoprimstvu koje ćemo dugo pamtiti“, istaknula je predsjednica udruge Dubravka Čordašev.