Nizozemska turistička zajednica skreće fokus s promocije destinacije na upravljanje destinacijom, kako bi riješila problem prevelikog broja turista koji guše gradove i mjesta i smanjuju kvalitetu života lokalnog stanovništva.

Prognoza je da će godišnji broj turista u Nizozemskoj do 2030. godine porasti na 42 milijuna. Riječ je o značajnom rastu u odnosu na 18 milijuna turista prošle godine. U dokumentu turističke zajednice navode da više ne mora uvijek značiti i bolje, pogotovo za neke destinacije.

Havaji kreću u obračun s iznajmljivačima

Zakonodavne i lokalne vlasti na Havajima razmatraju mjere kojima bi se uredilo, porezno opteretilo i ograničilo tržište kratkoročnog najma. Broj iznajmljivača na crno na Havajima raste puno brže od ostalih oblika smještaja na Havajima. Od 2013. do 2017. broj apartmana porastao je za 5,716 jedinica, dok su hoteli u istom razdoblju dobili tek 942 sobe više. Sve više turističkih tržišta traži bolju regulativu vezano uz platforme za kratkoročno iznajmljivanje kao što je Airbnb koje su u pojedinim destinacijama dovele do problema s prekomjernim turizmom.

Four Seasons nabavlja i drugi avion za luksuzna putovanja

Nakon što je prije nekoliko godina pokrenula privatne letove malim zrakoplovima koji goste vode u destinacije s njihovim hotelima i resortima, hotelska kompanija Four Seasons uskoro će predstaviti još jedan zrakoplov kojim će luksuz putovanja prenijeti na prijevoz. Novi Airbus A321LR poletjet će početkom 2021. godine, a osim ugodnih sjedala koja će biti prilagođena za druženja, ovaj avion će imati i bar na kojem će se organizirati i predstavljanja njihovih vrhunskih kuhara i barmena, wellness majstora ili pak umjetnika te interaktivne radionice.

Accor ulaže 475 milijuna eura u pametni turizam

Accor Hotels planira uložiti 475 milijuna eura u ‘pametni turizam’, odnosno u proširene hotelske usluge koje omogućuju moderne tehnologije, najavio je Maud Bailly, zadužen za digitalne operacije u najvećoj europskoj hotelskoj kompaniji. Kompanija je već uložila 250 milijuna eura u digitalnu transformaciju koju su primijenili u svom programu lojalnosti, a cilj je bolja interakcija s gostima. Kroz svoj digitalizirani program lojalnosti Accor planira gostima ponuditi personaliziranu uslugu u 4800 hotela u 100 zemalja.

Rezervacije Kineza za EU duplo bolje od prosjeka

Rezervacije iz Kine za zemlje Europske unije u periodu od siječnja do travnja porasle su za 16,9 posto u odnosu na isto razdoblje 2018. godine, za razliku od svjetskog prosjeka rasta za to tržište od 9,3 posto. Također, europske destinacije lani su imale 5,1 posto ukupno ostvarenih dolazaka iz Kine koja je najveće svjetsko tržište po broju turista. Zemlje srednjoistočne Europe imale su najveći, dvoznamenkasti rast od 10,6 posto.

Marriott postavlja najveći modularni hotel

Marriott International u New Yorku gradi najviši modularni hotel na svijetu koji bi se trebao otvoriti krajem sljedeće godine. Zgrada od gotovo 110 metara, koja se sastoji od unaprijed izrađenih soba, postavit će se u roku od 90 dana. Dio je to inicijative Marriotta da se potakne i ostale hotelijere na modularnu gradnju. Moguće je podići cijeli kat u samo jednom danu. U Marriottu ističu kako će postavljanje ovog objekta u jednoj od najjačih svjetskih destinacija poslužiti kao primjer za ostale investitore u nekretnine.

Požar će utjecati na turizam u Parizu 

Odmah su krenule analize prema kojima će požar u katedrali Notre Dame, imati velik utjecaj na turizam u Parizu, jer se radi o jednoj od najznačajnijih atrakcija u Francuskoj. Lani je crkvu posjetilo oko 13 milijuna ljudi, a oko 36.000 dnevnih posjetitelja u obilasku je prosječno provelo dva do tri sata. Iako se ne očekuje da će turisti otkazivati već kupljene karte za Pariz, moglo bi se dogoditi da oni koji tek biraju destinaciju odaberu neki drugi grad za posjet, od čega bi mogli imati korist Rim, Barcelona i Amsterdam.