Zemlja piva i kobasica s trona zemlje s najboljim imidžem „skinula“ je SAD, najbolje je ocijenjena prema stanju očuvanja okoliša i prvi je izbor Europljanima za odmor kad su u pitanju kultura, međunarodna luksuzna putovanja za mlade i kratka tzv. city break putovanja. Sljedeći je korak razvoj dostupnog turizma.

Kao najveća europska ekonomija s gotovo 83 milijuna stanovnika i BDP-om od 42.000 dolara po stanovniku, Njemačka nema potrebu oslanjati se na turizam kako bi uspostavila ekonomsku stabilnost ili ostvarila gospodarski rast.

Pa ipak, zemlja piva i kobasica, druga je najpopularnija turistička destinacija među Europljanima (iza Španjolske, a ispred Francuske) prema istraživanju Njemačkoga nacionalnog turističkog odbora (GNTB) jer već osmu godinu zaredom raste broj domaćih i inozemnih turista. Prošle godine zabilježen je rekord od čak 459 milijuna noćenja odnosno rast od tri posto u odnosu na 2016. godinu.

„Rekordni su bili i posjeti hrvatskih državljana, kojih je u 2017. bilo čak 12 posto više nego u 2016. godini“, kazala je Tijana Đuričić, predstavnica Njemačke turističke zajednice za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju, Bugarsku i Rumunjsku.

Kao najposjećenija zemlja na svijetu prema broju stranih turista pozicionirala se Francuska, no Njemačka i na toj ljestvici drži izvrsno sedmo mjesto. Za Europljane je ona prvi izbor kad su u pitanju kultura, međunarodna luksuzna putovanja za mlade (od 15 do 24 godine) i tzv. city break putovanja.

„Njemačka leži u srcu Europe i lako je do nje doći s bilo kojega dijela kontinenta“, objašnjava Binhack i dodaje kako čak 40 posto turista s emitivnih tržišta u željenu njemačku destinaciju mogu stići za manje od sat vremena leta. Riječ je o nizozemskim gostima, koji su i najčešći, Švicarcima, Amerikancima (najveće prekooceansko tržište), Britancima i Austrijancima. Najdraže su im destinacije tijekom 2016. bile Bavarska, Berlin i Baden-Württemberg.

Osim međunarodnih, njemačkom turizmu pridonose i domaći turisti. Prema nedavnom istraživanju agencije GfK čak 77 posto ispitanih Nijemaca kazalo je da svoju domovinu smatraju najsigurnijom zemljom za putovanja. Još jedan veliki plus za domaće turiste su i prihvatljive cijene. Nijemci u Njemačkoj najčešće odmaraju na obali Baltičkog mora gdje restorani i hoteli koštaju 35.5 posto manje nego primjerice, u Danskoj. Prema istraživanju portala budgetyourtrip.com putnika u Njemačkoj dan u prosjeku košta oko 104 eura, dok u Francuskoj taj iznos raste na 143 eura, a u Španjolskoj iznosi 106.

Njemačko udruženje hotela i restorana predviđa da će rezultati i za 2018. pokazati rast noćenja i to od oko dva posto. No Binhack smatra kako nema potrebe za brigu zbog masovnog turizma jer je, kaže, Njemačka među svjetskim predvodnicima u održivom turizmu. Njemačka je jedina od deset zemalja na ljestvici Indeksa održivog turizma koja je dobila savršen rezultat za očuvanje okoliša i visoko je pozicionirana kad je u pitanju zbrinjavanje otpadnih voda i zaštita bioraznolikosti.

„Trećinu Njemačke čine zaštićena područja, nacionalni parkovi ili parkovi prirode. I inkluzivnost je važan aspekt za održivost. Njemačka se stoga sve više prilagođava gostima u invalidskim kolicima kao pionir u razvoju i marketingu dostupnog turizma“, zaključuje Binhack.

Prema svim indikatorima Nijemci će i ove godine potvrditi prvo mjesto kao glavni putnici u Europi i treći u svijetu. Nijemcima su putovanja iznimno važna te njemačka domaćinstva svake godine odvajaju značajan dio kućnog budžeta za putovanja i godišnji odmor (oko 2500 eura). Prošle su godine najveći rast dolazaka njemačkih turista ostvarile Grčka, Španjolska, Hrvatska i Njemačka. Hrvatska i dalje Nijemcima ostaje destinacija za uživanje u suncu i moru, no u usporedbi s Grčkom i Turskom Hrvatsku više povezuju s odmorom za obitelji, opuštanjem i povoljnim odmorom, a najrjeđe s pojmovima udobnosti i luksuza, individualnim putovanjima i pustolovnim turizmom. Kao kamping destinacija Hrvatska i dalje ima značajan ugled kod njemačkih turista s udjelom od 5 % predviđenih kamping putovanja za 2017. godinu. Hrvatska općenito prema broju dolazaka i noćenja s njemačkog tržišta pripada među deset vodećih destinacija (uzmu li se u obzir i njemačke pokrajine). Hrvatska je u 2017. imala više od 2,5 milijuna dolazaka njemačkih državljana i više od 20 milijuna noćenja. U plusu su bile gotovo sve destinacije i sve vrste smještajnih objekata.

  • Prema Anholt-GFK Roper Nation Brands Indexu (NBI) prošle je godine Njemačka imala najbolji imidž u svijetu, posebno u kategorijama „kultura“, „vlada“ i „ljudi“. S trona je „skinula“ SAD

  • Njemačku Europljani najčešće biraju zbog kulture, što ne čudi jer je prema podatcima iz 2013. imala više kulturnih aktivnosti i lokacija od ijedne druge zemlje: 6200 muzeja, 820 kazališta, 130 orkestara, 8800 knjižnica…

ZANIMLJIVOSTI

  • Wurst (hrv. kobasica) njemački je specijalitet i postoji oko 1500 vrsta.
  • U Njemačkoj je zakonom zabranjeno ostati bez goriva na autocesti.
  • Iz Njemačke dolaze gumeni bomboni, Adidas, Fanta, žarulja, klarinet, džepni sat, auto, inzulin, walkman…
  • Poznata je i kao zemlja pjesnika i mislilaca jer su ondje, između ostalih, rođeni Bach, Beethoven, Goethe, Schumann, Brahms, Wagner, Kant, Nietszche…
  • Berlin ima više mostova od Venecije – njih čak 960.
  • Samo na Oktoberfest svake godine dođe više šest milijuna posjetitelja.