Najveći igrači online trgovine u Kini natječu se tko će pružiti što bolja tehnološka rješenja za hotele. Najnoviji projekt Alibabe prototip je hotela budućnosti FlyZoo, otvoren u kineskom gradu  Hangzhou. FlyZoo pokreće Fliggy, online putnička platforma Alibabe, a preko mobilne aplikacije odabire se soba, kat, pogled, i bukira se.

Alibabin FlyZoo, prototip hotela budućnosti 

Kineski gosti čekiraju se putem aplikacije koja skenira lice, a stranci koriste check in kioske u lobiju. Umjesto ključeva i kartica, FlyZoo koristi prepoznavanje lica u liftu i u sobi kako bi otvorio vrata. U sobi glasovnim naredbama gosti namještaju temperaturu, svjetlo i zavjese.

Rast wellness tržišta do 2025. godine

Vrijednost globalnog tržišta wellness turizma do 2025. godine dosegnut će 1,062.83 milijarde dolara, zahvaljujući porastu interesa gostiju za odmor povezan sa zdravljem, putovanjem i dobrom hranom. Veći interes povezuje se i s porastom razine stresa u globalnom biznisu, kao i starenjem stanovništva i rastom prisutnosti kroničnih bolesti. Najveći rast očekuje se u Kini i Indiji, a vodeći igrači u wellness industriji ostaju Marriott International, Intercontinental Hotels Group, Hilton Worldwide, Wyndham Hotels & Resorts, Accor Hotels i Hyatt Hotels.

Hotelske sobe kao mini butici

Prošla su vremena kad su jedina uspomena na hotel bili šamponi, papuče i možda nešto iz minibara. Hotelski lanci sada žele doživljaj spavanja prenijeti u domove gostiju pa sobe pretvaraju u mini butike za brendirane predmete. Tako Marriott International u nekim svojim hotelima za prodaju nudi okvire za krevet, madrace, jastuke i posteljinu kako bi gosti njihov doživljaj spavanja prenijeli u vlastiti dom. Proizvođač luksuznih predmeta iz Detroita Shinola u svom prvom hotelu prodaje satove, bluetooth zvučnike, svijeće. Njujorški Hotel Americano pak prodaje dizajnersku odjeću.

Hoteli se prilagođavaju solo poslovnim putnicama 

Udio žena u segmentu poslovnih, solo putovanja u porastu je, a istraživanja pokazuju da se njihove želje razlikuju od zahtjeva muških hotelskih gostiju. Prvenstveno žene više brine sigurnost, što im je važno i pri odabiru četvrti u kojoj je hotel, položaja sobe, ali i mjesta u restoranu u kojem ne vole sjediti same, za razliku od muškaraca kojima je to manji problem. U želji da se posvete svojim ženskim solo gošćama, hoteli trebaju razmisliti i o posebnoj ponudi u kupaonicama, kao što su uređaji za ravnanje kose ili dodatni laki obroci za poslugu u sobu.

IHG postavlja lampe za bolje spavanje 

InterContinental Hotels Grupa sklopila je suradnju s tvrtkom Healthe by Lighting Science, globalnim dobavljačem za inovativna rješenja u LED tehnologiji, kako bi u pilot projektu razvili jedinstvenu cikličku rasvjetu koja će njihovim gostima omogućiti da bolje spavaju na svom putovanju. Prvi hotel u kojem planiraju postaviti novu rasvjetu je Crowne Plaza kod zračne luke u Atlanti. Rasvjeta će pratiti prirodni bioritam spavanja i budnosti izmjenom spektra svjetlosti. IHG je već uveo brojna inovativna personalizirana rješenja za goste.

Kad napuste EU, Britance čekaju mnoge promjene

S obzirom na Brexit, Britanci će ubuduće morati dobro promisliti o odlasku na odmor. Zbog toga je već zabilježen pad rezervacija iz Velike Britanije u siječnju i veljači za sve zemlje Sredozemlja. Naime, još im je nedefinirano pitanje viznog režima, a neke su britanske aviokompanije bankrotirale zbog neizvjesnosti izazvane Brexitom i povećanim cijenama kerozina. Putni aranžmani u Britaniji trenutačno se prodaju ‘na povjerenje’, kažu turoperatori i avioprijevoznici, svjesni da nemaju odgovora na mnoga pitanja vezana uz zračni prijevoz, osiguranja, mobilni roaming i kontrolu putovnica. Nakon što napuste EU, mnogo toga će se promijeniti za Britance. Dužnosnici u Amsterdamu su potvrdili da, na primjer, neće smjeti ulaziti u amsterdamske kavane u kojima se poslužuje kanabis. Naime, Europljanima je omogućeno kupovati male količine marihuane dok su u posjeti nizozemskoj prijestolnici temeljem uredbe o slobodi kretanja.

Kruzing industrija ulaže 68,5 milijardi dolara

U idućih devet godina morima će zaploviti čak 122 velika nova kruzera čija je ukupna vrijednost oko 68,5 milijardi dolara, pokazala je analiza Cruise Industry Newsa. Radi se o kompanijama kao što su MSC, Costa i Viking. Najveći brod koji će uskoro krenuti na tržište je Costa Smeralda, koja će moći primiti ukupno 5224 gosta. U ovoj godini najavljuje se porinuće još 21 novog broda a u sljedećoj godini još 24 broda za prekooceanske plovidbe. Tržište luksuznih kruzera do 2027. godine će dobiti još 43 nova broda vrijedna oko 12,5 milijardi dolara.