Gotovo je tijekom cijeloga rujna Poreč bio nezaobilazno odredište svih ljubitelja tune zahvaljujući čak trima atraktivnim događanjima u kojima je tuna u „glavnoj ulozi“. Glavno je događanje atraktivni Tunalicious Street Food Festival, jedini takav festival u Hrvatskoj i regiji. Iako je planiran da prati  ovogodišnje Big game natjecanje, zbog dosadne je kiše odgođen na sljedeći tjedan od 21. do 23. rujna.

Tijekom tri dana građani i posjetitelji Poreča uživali su u vrhunskim specijalitetima od svježe tune, koje su brojni chefovi neumorno pripremali pod stručnim vodstvom Ivana Ergovića, executive chefa Valamarova restorana Spinnaker. Gastronomski dio manifestacije ove je godine, na opće oduševljenje gastronomskih sladokusaca, bio bogatiji za posebne tzv. gastro-kornere s delicijama od tune i druge ribe. Ljubitelji burgera na burger korneru guštali su u burgeru od tune, hobotnice i morskog psa, dok su na fish-in korneru uživali u frittu mistu od trilja, gambera i liganja te tuna wrapovima. Na sea food-korneru posluživala se salata od hobotnice, dagnje na buzaru, srdele, lignje i kapesante na žaru, a s nestrpljenjem se i čekalo na tuna delicious-korneru na kojemu su se pripremali ražnjići od tune te odresci i kockice od tune u crno-bijelom sezamu. Posebnost je gastronomske ponude ovogodišnjeg festivala bio sashimi, koji su pripremala dva vrsna majstora iz Slovenije. Osim kućica s posebnom gastronomskom ponudom, organizatori su pripremili i besplatnu degustaciju specijaliteta od tune te kornere s pićima, među kojima su bili korner s lokalnim craft pivima te korner s tradicionalnim istarskim vinima.

No nije samo gastronomska ponuda obilježila ovogodišnji Tunalicious Street Food Festival. Koncert fantastičnog Gibonnija, kojim smo ujedno i zatvorili ovogodišnji Poreč Open Air, bio je tek uvertira u porečku gastronomsku priču. Odličan zabavni program uz večernje nastupe bendova uživo na porečkoj rivi dodatno su začinili poseban doživljaj manifestacije pa se u tuni guštalo uz lokalni bend Summertime Acoustic Duo ft. Tasha i Febru. Do kasnih noćnih sati.

Prvi Tuna Restaurant Week

Kao uvertira u zanimljivi gastronomski festival 9. je rujna započeo prvi Tuna Restaurant Week, koji je potrajao sve do 23. rujna pa se tako bogatoj ponudi street-fooda priključila i vrhunska gastronomija na bazi – pogađate – tune. Posebne jelovnike od tune po popularnim je cijenama nudilo više od deset restorana u Poreču: Spinnaker, Sv. Nikola, Divino, San Mauro, Caro, Palazzo, Gourmet, Cotton Club, Niki’s, l’insolito, Fora Le Porte i Ćakula.

Istovremeno, kao posebna poslastica, u restoranu Spinnaker održala se i Tuna fine&dine večera koju je spremala kuharska zvijezda regionalne gastronomske scene chef Nenad Kukurin iz kultnog restorana Kukuriku u Kastvu, koji je zaslužan za slow-food pokret u Hrvatskoj. Kukurin je tom prigodom predstavio autorska jela od svježe i divlje tune u četiri slijeda. Naravno, dodatno ih je obogatio izvrstan izbor vrhunskih istarskih vina vinara domaćina Ivana Damjanića.