Kraj ljeta u Poreču bio je u znaku tune, sporta i dobre zabave zahvaljujući petom izdanju TunIstre – Offshore World Challengea, najvećeg natjecanja u lovu na veliku ribu na cijelom Jadranu, i Tunalicious Street Food Festivalu.

TunIstra, koja je ušla u skupinu International Big Game Eventsa i stekla međunarodni značaj, ponovno je privukla velik broj natjecatelja iz raznih zemalja, koji su atraktivnim linijskim startom s porečke rive kretali prema ribolovnoj zoni u lov na veliku ribu. Na ovogodišnjem izdanju najvećeg big game natjecanja na Jadranu, od 4. do 7. rujna nastupilo je pedesetak ekipa koje su ulovile ukupno 30 riba, od kojih je iz mora izvučeno njih 13, i to u samo dva od planirani tri natjecateljska dana. Naime, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta jedno se isplovljavanje, nažalost, moralo otkazati te su natjecateljski brodovi ostali privezani u luci. Atraktivno javno vaganje ulova održano je i posljednjeg dana turnira na porečkoj rivi pred brojnim znatiželjnicima, Porečanima i turistima.

 Oboren rekord

Pobjedničko postolje prvi je put na ovom natjecanju zauzela Hrvatska ekipa Axopar pod vodstvom kapetana Valentina Harašića, čime se izravno kvalificirala na Svjetsko prvenstvo koje će se u travnju iduće godine održati u Kostariki. Ova ekipa, koju uz kapetana čine Filip Babić, Dimitrii Isakov te Pavel Myakov, u dva ribolovna dana ulovila je jednu, ali pobjede vrijednu tunu. Riječ je o rekordnoj, 198,75 kilograma teškoj i 213 centimetara dugačkoj tuni, ujedno najvećoj ribi ulovljenoj tijekom svih pet godina turnira. Također, prema riječima glavnog suca turnira Tončija Lukete, riječ je o najvećoj tuni ulovljenoj na svim službenim turnirima u Hrvatskoj tijekom posljednjih osam godina.

Spinnaker Gourmet Stage

Posebnu gastronomsku priču na temu tune i ove je godine ispričao porečki Spinnaker u kojemu je u sklopu Spinnaker Gourmet Stage večere gostovao Hrvoje Zirojević iz restorana Laganini u Palmižani. Ovaj cijenjeni hrvatski chef, kojega je Gault&Millau proglasio chefom Hrvatske u 2019. godini, pripremio je četiri autorska slijeda s tunom u glavnoj ulozi. No, ne bilo kakvom tunom, nego onom pobjedničkom, od gotovo 200 kilograma. Za slatki završetak ove posebne večere zaslužan je bio Spinnakerov chef Ivan Ergović.

Vrhunska gastronomska priča

Od 31. kolovoza do 7. rujna u petnaestak vrhunskih porečkih restorana, u sklopu Tuna Restauran Weeka, gosti su mogli isprobati posebno pripremljene menije na bazi jadranske tune po promotivnim cijenama. Od 5. do 7. rujna na porečkoj rivi odvijao se Tunalicious Street Food Festival, koji je okupio brojne Porečane i njihove goste te im uz vrhunsku tunu na čitav niz načina pripremio i glazbenu poslasticu. Tik do pozornice posjetitelji su mogli kušati delicije od tune poput tuna steaka s emulzijom od limete i maslinova ulja, ražnjiće od lignji i kozica, bruschette od tune i mnoge druge ukusne zalogaje. Oni skloniji dobroj kapljici mogli su guštati u vrhunskom istarskom vinu, a ljubitelji džin-tonika uživali su u ponudi Gin Bara.

Za glazbeni dio festivala posvećenog tuni pobrinuli su se razni glazbeni sastavi od kojih posebno treba istaknuti grupe Pavel i Silente koji su posljednje večeri sve okupljene zabavljali do kasnih noćnih sati.

Organizatori ovog nezaboravnog događaja u Poreču su Športski ribolovni klub Big Game 4 Tuna, koji stoji iza natjecanja u lovu na veliku ribu, i tvrtka MPG, koja organizira popratne događaje, dok je glavni sponzor – pogađate – naša kompanija.