Istarski župan Valter Flego i gradonačelnik Labina Tulio Demetlika u pratnji predsjednika Uprave Valamar Rivijere Željka Kukurina posjetili su krajem prosinca najveće gradilište u hrvatskom turizmu, a na kojemu u Rapcu nastaju dva luksuzna ljetovališta Family Life Bellevue Resort 4* i Valamar Girandella Resort 4*.

Svečano je otvaranje obaju ljetovališta planirano za svibanj ove godine pred sam početak turističke sezone, a investicija će Rabac repozicionirati kao vodeću odmorišnu destinaciju visoke kategorije. Lokalno će stanovništvo također moći i uživati u potpuno uređenoj okolnoj infrastrukturi i plažama te brojnim zabavnim i sportskim sadržajima.

„Iz godine u godinu Istra potvrđuje vodeću poziciju u razvoju turizma u Hrvatskoj, što je rezultat strateškoga planiranja i dugoročnoga razvojnog usmjerenja u kojem investicije poput ove u Rapcu predstavljaju najbolju potvrdu izvrsne suradnje javnog i privatnog sektora te stvaranja pozitivne poduzetničke klime. To je trenutačno najveće gradilište u turizmu u Hrvatskoj, a već i sama činjenica da pri izgradnji dvaju ljetovališta svakodnevno sudjeluje prosječno 1100 radnika dovoljno govori o veličini ovog projekta vrijednog više od pola milijarde kuna“, istaknuo je istarski župan Valter Flego.

„Ovaj veliki investicijski projekt iznimno je značajan pri dugoročnom pozicioniranju Rapca kao prestižne turističke destinacije, ali i ukupnom razvoju ovog dijela Istre. Velik broj istarskih tvrtki uključenih u izgradnju tih dvaju ljetovališta i otvaranje novih radnih mjesta predstavljaju pozitivne impulse za cjelokupno lokalno gospodarstvo. Sinergija javne i privatne inicijative pritom igra ključnu ulogu i vjerujem kako je upravo to smjer koji jamči dobrobit cijeloj zajednici“, istaknuo je gradonačelnik Labina Tulio Demetlika.

„Family Life Bellevue Resort i Valamar Girandella Resort svojom će visokom kvalitetom ponude u Rabac dovesti goste više platežne moći i učiniti ga jednom od najatraktivnijih odmorišnih destinacija na Jadranu. Ovo najveće gradilište u turizmu Hrvatske potvrđuje ambiciju Valamar Rivijere da nastavi s ulaganjima i razvojem turističkoga portfelja“, istaknuo je predsjednik Uprave Valamar Rivijere Željko Kukurin.

Kako bismo vam predočili značaj i veličinu investicije, donosimo pregled u brojkama:

  • najveća investicija Valamar Rivijere od 562 milijuna kuna
  • gradilište se prostire na više od 15 hektara i time je najveće u hrvatskom turizmu
  • u izgradnju je uključen lokalni građevinski sektor, a čak je 55 % lokalnih tvrtki i dobavljača opreme iz Istre
  • svakodnevno 1100 radnika dolazi izgrađivati ljetovališta
  • ljetovališta će imati ukupno 764 sobe i više od 2700 kreveta u 15 zgrada, 9 tematskih restorana, 13 bazena na 1760 m2 vodene površine, Maro klub te više igrališta za djecu, dva zabavna centra te unutarnji i vanjski fitness i wellness
  • više od 620 zaposlenika radit će u ljetovalištima, od čega se 350 tek treba zaposliti
  • više od 100 tisuća gostiju u Rabac će tijekom tri godine dovesti strateški partneri TUI i Rewe grupa.

JESTE LI ZNALI?

Među 10 najvećih gradilišta u svijetu u 2016. godini nije bilo gradilišta hotela. Najveće je gradilište međunarodne zrakoplovne luke Al Maktoum u Dubaiju i prostirat će se na više od 34 km2, a luka će biti dovršena 2018. godine i moći će primiti 200 širokotrupnih zrakoplova istovremeno.