Dvodnevni dvadeseti kongres Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske okupio je 23. i 24. 11. u zagrebačkom hotelu Sheraton brojne domaće i strane hotelijere, turističke djelatnike, predstavnike državnih institucija, konzultantskih kuća i mnoge druge koji su raspravljali o globalnim trendovima i izazovima, problemima i idejama za bolje poslovanje hotelijera. Među njima su bili i predstavnici Valamar Riviere.

U sklopu Kongresa održan je panel pod nazivom „Jesmo li spremni?/ Ne – otkriveni – razvijeni oblici turizma u Hrvatskoj“ na kojemu je sudjelovala i Tea Pestotnik Prebeg, direktorica Sektora kvalitete u Valamaru. Osim nje, prisutnima su govorili i vlasnik tvrtke Run Croatia Berislav Sokač, koji je fokus stavio na sportski turizam, ravnatelj Poliklinike Bagatin Ognjen Bagatin, koji je govorio o zdravstvenom turizmu, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Snježana Pintarić, koja je pričala o kulturnom turizmu i Steven Graham Pieters koji je govorio o kvaliteti gastronomske i enološke ponude u Hrvatskoj.

Tea je tom prigodom istaknula kako je za produljenje sezone važno razvijati suradnju s destinacijama te naglasila da Valamar konkretno posebno veliku pozornost posvećuje upravo toj suradnji.  „Iznimno su važna događanja u destinacijama. Primjerice, posljednji je trail u Baški napunio sve hotele u toj destinaciji. Mi sudjelujemo i u Poreč Open Air Festivalu s više od 100 dana događanja u sezoni, Rabac ima više od 80, Dubrovnik također… Gostima više nije dovoljno samo sunce i more. Trebaju različite hotele specijalizirane za određene segmente ponude poput sporta i zdravstva, trebamo premium hotele, hotele za odrasle, trebamo cikloturizam…“, izjavila je Tea Pestotnik.

Istaknula je prisutnima, na što su s odobravanjem reagirali i ostali panelisti, da turistu danas treba  pružiti personalizirano iskustvo.

U Valamaru se trudimo kreirati diferencirane proizvode, fokusirati se na gosta i kvalitetu usluge, na održivi razvoj i sustav upravljanja okolišem, a rezultati tih naših napora vidljivi su u zadovoljstvu gosta. Prema našim anketama, čak 92 posto gostiju je zadovoljno uslugom u premium hotelima. Važno je da imamo različite hotele s različitom ponudom prilagođenu našim gostima“, komentirala je Tea. Svi su se panelisti složili i da bi trebalo povećati broj zrakoplovnih linija prema Hrvatskoj i iz Hrvatske i raditi na produljenju sezone, ulagati u kvalitetu proizvoda i usluge, edukaciju i obrazovni sustav.

Hrvatsko je hotelijerstvo ‘lokomotiva’ turizma i ukupnoga gospodarstva, no njegova se važnost i potencijal još ne razumiju dovoljno, istaknuo je na Kongresu predsjednik UPUHH-a Ronald Korotaj.

“Zbog velikog udjela turizma u BDP-u, čemu znatno pridonose hotelijeri s investicijama i ukupnim poslovanjem, na svakoj sjednici Vlade bi se trebalo razgovarati o turizmu, na kojega se gleda kao na ‘staru kravu koju treba pomusti do kraja’, a to je zapravo ‘mlado tele koje može dati još puno mlijeka’”, objasnio je slikovito predsjednik UPUHH-a.

Među mjerama za koje se zalažu hotelijeri izdvojio je fiskalno rasterećenje, bolje uređeno radno zakonodavstvo, adekvatan zakon o turističkom zemljištu te PDV od 10 posto, jer se pokazalo da se samo uz takvu stopu PDV-a investicije ubrzavaju.

“Iako investicijska klima u Hrvatskoj još nije dobra, hotelijeri ipak moraju nastaviti ulagati jer to traži tržište, pogotovo što se u svijetu dnevno pojavi deset novih hotela što je više od 3.600 godišnje. Ulaganja su stoga nužna i u Hrvatskoj kako bismo uhvatili korak sa svijetom”, poručio je Korotaj.

Priznanje direktoru Sabljiću

Ivica Sabljić, direktor hotela Valamar Lacroma Dubrovnik na ovogodišnjem je kongresu hotelijera dobio posebno priznanje za razvoj hrvatskog turizma kao jedan od osnivača Hrvatske udruge hotelijera i Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske kojom je predsjedao prošle godine. Čestitamo kolegi Sabljiću na njegovu velikom doprinosu u turističkoj industriji!