U samo dva dana, u rujnu su u Budimpešti otvorene dvije izložbe u organizaciji Instituta za istraživanje avangarde i Kolekcije Marinko Sudac, s kojima već sedam godina surađujemo na projektu “Umjetnik na odmoru”.

Projekti izložbi pokrenuti su upravo boravkom i sudjelovanjem kustosa i povjesničara umjetnosti poput Ješe Denegrija i drugih stručnjaka iz muzejskih institucija u našem “Umjetniku na odmoru”.

Izložba Grupa Bosch+Bosch i vojvođanski neoavangardni pokret otvorena je u Muzeju Ludwig i donosi prvi retrospektivni pregled jedne od najvažnijih grupa iz regije – grupe Bosch+Bosch, nastale u Subotici 1969.  Ove se godine obilježava 50 godina od nastanka umjetničke grupe koju su osnovali Slavko Matković, Bálint Szombathy i Lászlo Szalma, a kasnije su došli i Lászlo Kerekes, Attila Csernik, Katalin Ladik i Ante Vukov.

Izložba, koja ostaje otvorena do 17. studenog 2019., pokazuje  više od 500 radova u različitim medijima u kojima je grupa djelovala – od konceptualnih radova, preko land arta, performansa i kompjutorske umjetnosti, do samizdata i mail-arta. Također, dio izložbe posvećen je i umjetosti tog razdoblja u širem kontekstu regije Vojvodine. Neki su članovi grupe – Attila Csernik, Bálint Szombathy i, nedavno, Katalin Ladik – bili sudionici projekta “Umjetnik na odmoru”.

U Muzeju Lajos Kássak postavljena je, pak, izložba GORGONA 1959. – 1968. Nezavisne umjetničke prakse u Zagrebu. Retrospektivna izložba iz Kolekcije Marinko Sudac. Ova važna izložba prva je retrospektiva ove grupe iz Zagreba nakon sveobuhvatne monografije u izdanju Instituta za istraživanje avangarde prošle godine, uz autora projekta Marinka Sudca. Izložba pokazuje različite aspekte djelovanja grupe i otvorena je do 5. siječnja 2020.