Radovi Borisa Bućana predstavljeni na izložbi “The World Goes Pop” u londonskoj galeriji “Tate Modern”

Radovi umjetnika Borisa Bućana koji su prošlo ljeto predstavljeni na izložbi u Villi Polesini u Poreču, izloženi su u jednom od najvažnijih svjetskih muzeja Tate Modern” u Londonu. Jessica Morgan, kustosica galerije, koncipirala je izložbu “The World Goes Pop” na temelju stručnog znanja i istraživanja niza suradnika koji su godinama prikupljali građu i  umjetnike koji ilustriraju njezinu glavnu tezu: pop-art nije samo angloamerički umjetnički i kulturni fenomen 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća.

Boris Bućan umjetnik je s najviše zastupljenih radova na izložbi. Sa čak 20 radova iz „Bucan Art“ serije, cijeli izložbeni zid posvećen je Bućanovoj re-apropriaciji globalnih brendova. U „Bucan Art“ seriji, on je zamijenio, zadržavši isti vizualni identitet, nazive velikih svjetskih brendova riječju ART. Unutar koncepcije izložbe njegova se djela nalaze u temi Pop konzumacije, koja se odnosi na preslagivanje jezika kojim se služi konzumerizam, a u svrhu njegove umjetničke kritike.

Osim radova, izložbeni tim galerije „Tate Modern“, pod vodstvom kustosice Jessice Morgan, pokazao je interes za arhivsku fotodokumentaciju Borisa Bućana koja je dio mrežnih promotivnih kampanja i vizuala na samom ulazu u izložbeni prostor.

Radovi iz serije prvi su puta izloženi u siječnju 1973. g., a vecina tih radova mogla se 2014. godine ponovno vidjeti čak dva puta u sklopu projekta „Umjetnik na odmoru“ u Valamaru, koji organizira Institut za istraživanje avangarde, Kolekcija Marinko Sudac i Valamar Riviera. Radovi su bili izloženi na jednodnevnoj izložbi u Villi Polesini u Poreču, a zatim u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb na izložbi „Umjetnik na odmoru 2014.“ što je činilo i svojevrsnu pretpremijeru za veliku izložbu u galeriji „Tate Modern“ i jedno od prvih izlaganja djela iz ove serije na jednom mjestu od njihova nastanka.

Na otvorenju u Londonu Valamar je predstavljala Ivana Budin Arhanić, koja kaže: “Izložba je već proglašena jednom od najznačajnijih svjetskih izložbi ove godine, a pokazala nam je da je inicijativa “Umjetnik na odmoru” u Valamaru u samom vrhu promišljanja avangardne i konceptualne umjetnosti u svijetu, što nas svakako motivira da zajedno s Institutom za istraživanje avangarde nastavimo razvijati nove ideje i projekte”.

Izložba ostaje otvorena do 24. siječnja 2016. godine.