Nakon što je najavljena izložbom prošlogodišnjeg projekta u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, nova sezona projekta “Umjetnik na odmoru 2019. by Valamar” počela je izložbom slovenske neoavangardne grupe OHO u porečkoj galeriji Zuccato.

OHO je slovenska konceptualna neoavangardna grupa koja je bila aktivna u raznim fazama od 1962. do 1971. godine. Svoje je djelovanje započela kao Kranjska grupa (1962. – 1965.), nastavila je kao OHO pokret (1965. – 1968.), a potom kao OHO grupa (1969. – 1971.). Njezini su članovi Marko Pogačnik i Iztok Geister Plamen, Naško Križnar, David Nez, Milenko Matanović, Marjan Ciglič, Matjaž Hanžek, Andraž Šalamun, Tomaž Šalamun, Franci Zagoričnik, Vojin Kovač Chubby, Aleš Kermauner i Drago Dellabernardina.

Svake se godine za trajanja projekta organizira izložba, a ove godine postavljeni su radovi u raznolikim medijima u kojima su članovi grupe OHO stvarali (objekti, samizdati, videoradovi, radovi na papiru, kolaži itd.), kao i noviji radovi Marka Pogačnika koji se konceptualno nastavljaju na filozofiju primijenjenu tijekom njezina djelovanja.

Projekt je započeo sudjelovanjem dvojice umjetnika iz grupe OHO – Marjanom Cigličem i Matjažom Hanžekom. Uz njih je bila i Lipa Mill (Milica Kecman), vrlo aktivna performerica i vizualna umjetnica. U projektu su sudjelovali i jedan od domaćih umjetnika koji se bavi angažiranom umjetnošću, Marijan Crtalić, te mađarski umjetnik iz značajne grupe Pečuška radionica Sándor Pinczehelyi. Pridružili su im se i umjetnik iz grupe Opus 4, skladatelj, performer i muzički pedagog Miša Savić, te Selma Selma, umjetnica iz New Yorka, koja u svojim radovima istražuje teme ženskog (romskog) iskustva te pitanja kulture i moći unutar današnjeg sustava politike i društva. Sudjelovao je i duo umjetnika Rena&Vladan (Rena Rädle i Vladan Jeremić), koji istražuje odnos umjetnosti i politike te otkriva kontradikcije današnjih društava. Poznati austrijski umjetnik Josef Dabernig u svojoj praksi započinje od ranih radova u mediju skulpture, konceptualnim listama i tekstualnim radovima, do fotografskih panorama nogometnih stadiona i filmova. U projektu su i dva domaća predstavnika mlađe generacije umjetnika, Marko Tadić, koji je predstavljao Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu 2017., kao i Igor Grubić, koji se bavi umjetničkim aktivizmom, performer je i stvara multimedijske radove. Njegov rad “Traces of Disappearing (In Three Acts)” upravo predstavlja Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu.

Prezentacija umjetnika nastavit će se tradicionalnom izložbom u zagrebačkom MSU-u, a već idućeg ljeta Poreč će dočekati nove svjetski priznate umjetnike koji će svoj odmor provesti u Valamaru.