Zagrebački muzej već četvrti put ugostio “Umjetnika na odmoru” i najavio retrospektivu Gorgone

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti u subotu, 5. rujna, otvorena je izložba radova trinaestoro umjetnika koji su sudjelovali u projektu “Umjetnik na odmoru”, čiji je domaćin već treću godinu za redom bila Valamar Riviera d.d.

Projekt je organizirao Marinko Sudac u suradnji sa zagrebačkim Institutom za istraživanje avangarde i Valamar Rivijerom. Svi umjetnici su aktivni predstavnici neoavangardnih pokreta, a ove godine u Poreču su po prvi puta gostovale i dvije umjetnice – Teresa Tyszkiewicz iz Francuske, poznata po radu s pribadačama i feminističkim temama, te Eva Partum iz Njemačke, koja je u porečko more bacila slova iz jednog poglavlja Joyceova Uliksa.

Na drugom katu MSU-ova prostora za povremene izložbe, radovima nastalim ove godine u Valamaru predstavili su se i Verbumprogram (Srbija), Przemyslav Kwiek (Poljska), Guia Rigvava (Austrija), Jan Steklik (Češka), Michail Grobman (Izrael), Vadim Fiškin (Slovenija), Deimantas Narkevičius (Litva), Miloš Šejn (Češka), Srečo Dragan (Slovenija) te Milan Adamčiak (Slovačka).

U sklopu projekta “Umjetnik na odmoru”, ova djela su bila izložena u srpnju ove godine u Villi Polesini u Poreču, a njezinim predstavljanjem u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, stvoren je uvod za monografiju i veliku retrospektivu grupe „Gorgona“ koja će biti izdana krajem 2015. godine.

Posjetitelji izložbe ekskluzivno su mogli pogledati i dokumentarni film o prvoj sezoni projekta “Umjetnik na odmoru”. Samo otvorenje izložbe je također bilo poseban doživljaj u kojemu su dvojica umjetnika, Slovak Milan Adamčiak i Čeh Miloš Šejn, koji stvaraju na razmeđu različitih medija – vizualnog, zvučnog i tekstualnog, uz vlastiti glas i pokret – izveli svoje performanse.