Završnica prošlogodišnjeg izdanja „Umjetnika na odmoru“ održana je 26. svibnja u zagrebačkome Muzeju suvremene umjetnosti, u kojemu su predstavljeni radovi dijela sudionika projekta prošle godine.

Bili su to umjetnici Ken Friedman (SAD/Švedska), Nikola Džafo (Srbija), Adrien Sina (Francuska), Zoran Todorović (Srbija), Koji Kamoji (Japan/Poljska), Józef Robakowski (Poljska) i filozof Boris Buden (Hrvatska/Njemačka). Umjetnik Jusuf Hadžifejzović (Bosna i Hercegovina) tijekom otvorenja izveo je performans „Prodavaonica praznina“. U projektu su sudjelovali i Miroslav Pavlović (Srbija) i Tanja Ostojić (Srbija/Njemačka). Postavljeni su i segmenti dviju izložbi koje su se u sklopu projekta održale u Galeriji Zuccato u Poreču – Radomira Damnjanović Damnjana i Živka Grozdanića Gere.

Ovo je već peta godina u kojoj Valamar sudjeluje u ovom projektu, koji je Marinko Sudac pokrenuo 2012. zajedno s Institutom za istraživanje avangarde, a dosad je u njemu sudjelovalo više od 60 značajnih neoavangardnih umjetnika iz više od 15 država. Ivana Budin Arhanić, Valamarova potpredsjednica za poslovni razvoj i korporativne poslove, pozdravila je dugogodišnju suradnju Instituta za istraživanje avangarde i Kolekcije Marinko Sudac s tvrtkom Valamar Riviera i najavila nastavak suradnje.

Velik interes publike pokazuje da se tijekom godina projekt izdigao kao jasan i važan oblik predstavljanja neoavangardnih umjetnika domaćoj publici, a sedmo izdanje projekta odvijat će se u Poreču u Valamaru tijekom srpnja i kolovoza 2018. godine.

Istodobno je u sklopu izložbe „Umjetnik na odmoru 2017.“ by Valamar održana i promocija monografije „Gorgona“, koja na 760 stranica i u više od 1600 reprodukcija daje sveobuhvatni prikaz zajedničkog i samostalnog djelovanja članova te grupe umjetnika (Josip Vaništa, Julije Knifer, Ivan Kožarić, Marijan Jevšovar, Đuro Seder, Dimitrije Bašičević Mangelos, Radoslav Putar, Matko Meštrović i Miljenko Horvat), čiji je značaj i kvaliteta u samom vrhu svjetske umjetnosti. Autor je projekta i urednik monografije Marinko Sudac. Na otvorenju su o knjizi govorili autor glavnoga teksta Ješa Denegri, a osvrt je dao i filozof Boris Buden. Rad na monografiji o Gorgoni započeo je prije četiri godine, a tijekom zajedničkih boravka na projektu „Umjetniku na odmoru“ s Ješom Denegrijem koncept knjige razvijao se i oblikovao.

Grupi Gorgona 2015. godine posvećena je izložba tijekom projekta „Umjetnik na odmoru“ u Vili Polesini u Poreču, a kasnije je Institut za istraživanje avangarde prvo organizirao izložbu u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a zatim su bili dio i velikih izložbi u Münchenu i Karlsruheu, ali i u Zürichu povodom stogodišnjice pokreta dada. Grupa Gorgona izložena je u sklopu izložbi Kolekcije Marinko Sudac u Milanu i Budimpešti.