Krajem lipnja, u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti otvorena je izložba „Umjetnik na odmoru 2018. / Valamar“ na kojoj su predstavljeni sudionici prošlogodišnjeg izdanja projekta.

Prošle godine je projekt kojeg organiziraju Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac, uz Valamar Rivieru d.d., ugostio čak 15 umjetnika različitih generacija i umjetničkih izričaja. To su umjetnici koji i danas govore o važnim društvenim temama, a bili su važan dio umjetničke scene 70-ih godina – Vlado Martek (Hrvatska) kroz djelovanje u Grupi šestorice autora, Marijan Molnar (Hrvatska) putem svojih filmova i radova, Dragan Živadinov (Slovenija) kao jedan od pokretača Neu Slowenishe Kunst, Eulàlia Grau (Španjolska), jedna od prvih feminističkih umjetnica, Ludo Mich (Belgija) kao pionir eksperimentalnog filma u Belgiji. Tu su i mlade umjetnice sa snažnim radovima o položaju žena, ratu i sjećanju – Adela Jušić (BiH) i Lana Čmajčanin (BiH).
Također, mlade umjetnice koje su bile dio projekta u svojim su radovima odgovarale na pitanje o tome što danas znači biti istočnoeuropska umjetnica. Redom su to Isidora Pejović Blagojević (Srbija), Tijana Petrović (Srbija), Tanja Žunić (Srbija), Jelena Pantelić (Srbija), Milica Bilanović (BiH). Svojim društveno-političkim komentarima u raznolikim medijima aktivan je i umjetnik Vasily Slonov (Rusija), kao i strip-umjetnik i glazbenik Dubravko Mataković (Hrvatska), a svoj stav spram umjetnosti postavlja Vladimir Nikolić (Srbija). Izložba ostaje otvorena u MSU Zagreb kroz ljeto, a nova godina projekta u Poreču je već počela.

Izložba OHO grupe u galeriji Zuccato


U sklopu projekta „Umjetnik na odmoru 2019. / Valamar”, u porečkoj galeriji Zuccato održava se izložba slovenske neoavangardne konceptualne grupe OHO, aktivne u raznim fazama od 1962 do 1971. godine. Izložba prikazuje radove iz različitih faza djelovanja umjetnika, a zajedničko im je što su svojim djelima željeli izazvati ustaljene poglede na svijet i na umjetnost. Otvorenju su, kao sudionici projekta, prisustvovali i članovi grupe Marjan Ciglič (Slovenija) i Matjaž Hanžek (Slovenija). Uz njih je bila i sudionica ovogodišnjeg projekta, Lipa Mill (Srbija), Marko Pogačnik (Slovenija), koji je sudjelovao 2013., a Andraž Šalamun (Slovenija) i David Nez (SAD) bili su dijelom projekta 2014. godine. Do 18. kolovoza možete pogledati OHO izložbu u sklopu koje i radove Marka Pogačnika koji se konceptualno nastavljaju na filozofiju primjenjenu tijekom djelovanja grupe OHO.