Početak godine označava i početak priprema za novu turističku sezonu, a predstavnici turističke industrije okupljaju se na specijaliziranim sajmovima diljem Europe. Pritom je Njemačka, kao jedno od bitnih emitivnih tržišta, nezaobilazna. Hrvatska turistička zajednica već je godinama prisutna na njemačkim sajmovima, baš kao i naša kompanija.

Reise + Camping, Essen, 21.– 25. veljače

Ovogodišnji je sajam zabilježio 100 000 posjeta (10 % više nego lani), a prema riječima iz HTZ-a promidžbeni su materijali doslovno razgrabljeni pri najvećem posjetu hrvatskog štanda u posljednjih osam godina. Naša kolegica Meri Živković (viši suradnik prodaje kampova) predstavila je našu ponudu kampinga na štandu TZ otoka Krka.

Friezeit Messe, Nürnberg, 28. veljače – 4. ožujka

U organizaciji TZG Poreč na sajmu Freizeit u Nürnbergu predstavljena je turistička ponuda Poreča, Tara, Vabrige i Funtane. Sajam je okupio više od 800 izlagača, a posjetilo ga je više od 100 tisuća posjetitelja. Štand Poreštine bio je dobro posjećen svih pet dana, a veliko zanimanje među posjetiteljima bilo je za biciklističku ponudu, aktivan odmor, najam kuća za odmor i vila. Tijekom sajma podijeljeno je više od 6000 promotivnih materijala Poreča, Tara, Vabrige i Funtane. Uz kolegu Sinišu Mršića (voditelj tima u rezervacijskom centru), koji je bio informator na štandu TZG Poreč, boje Valamara predstavljao je Zvonimir Jakobović (suradnik u rezervacijskom centru). Zvonimir je predstavio ponudu kampinga i novosti koje pripremamo za sezonu 2018. godine.

ITB Berlin, 7. – 11. ožujka

Kruna predstavljanja turističke ponude u Njemačkoj bila je na najvećem svjetskom turističkom sajmu ITB u Berlinu, na kojem je Hrvatska turistička zajednica premijerno nastupila s novim dizajnom štanda kojim će se koristiti do 2022. godine. Na sajmu su bili i naši kolege iz prodaje koji su se susreli s brojnim važnim partnerima s njemačkog tržišta, a kolegica Vanja Faraguna iz Rapca (viši suradnik alotmanske prodaje) imala je pune ruke posla. Budući da je Hrvatska danas jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija, a prema informacijama sa sajma i jedna od najpoželjnijih destinacija na njemačkom tržištu, sudjelovanjem na ovom događaju nastoji se održati status vrhunske turističke destinacije, uz praćenje trendova i jačanje prepoznatljivosti na tržištu. Njemačko tržište i turisti izrazito su važni za hrvatski turizam pa se stoga najviše sredstava predloženih za marketinške aktivnosti ulaže upravo u to tržište. Prema iskazanom interesu na svim sajmovima u Njemačkoj može se naslutiti da će i u 2018. godini gosti iz Njemačke ponovno biti najmnogobrojniji posjetitelji. „Pozitivne reakcije posjetitelja na sajmu ITB potvrđuju poziciju Hrvatske kao hit turističke destinacije. U 2018. godini očekujemo gotovo tri milijuna gostiju iz Njemačke, a posebnu pažnju usmjeravamo još boljem izravnom zrakoplovnom povezivanju naših država. Ove nas godine očekuje više od 20 novih aviolinija iz Njemačke koje će povezati brojne destinacije u Hrvatskoj s Njemačkom tijekom svih dvanaest mjeseci“, istaknuo je ministar Cappelli.

Berlinski sajam

Sajam ITB u Berlinu, danas najveći svjetski turistički sajam, prvi je put održan 1966. godine. Počeo je kao mali događaj u okviru sajma koji se bavio prekomorskom trgovinom, a na njemu je sudjelovalo devet izlagača iz pet država. Dok je tadašnji sajam posjetilo samo 250 ljudi, danas prostore berlinskog sajma posjećuje više od 200 000 ljudi. Na njemu sudjeluje više od 10 000 izlagača iz više od 180 država, što dokazuje da je ITB Berlin postigao globalni uspjeh. O važnosti ovog sajma i za hrvatski turizam govori podatak da je uz Hrvatsku turističku zajednicu ponudu predstavio i 21 suizlagač. Vrhunska predstavljanja globalnih turističkih trendova i inovacija čine ovaj događaj jednim od najvažnijih za cjelokupnu industriju turizma. Sajam osigurava sveobuhvatni pregled tržišta, uključujući turističke usluge diljem svijeta, te reflektira društvene trendove i tehnološke i ekonomske napretke važne za turizam. Prva tri dana sajma namijenjena su isključivo profesionalcima, a posljednja dva otvorena su i za širu publiku. Na njemu sudjeluju brojni međunarodni stručnjaci za turizam, sastaju se kompanije i organizacije, stručnjaci, kupci i mladi profesionalci iz svih područja turizma. Svatko tko želi steći sveobuhvatnu globalnu sliku o turizmu trebao bi posjetiti ITB Berlin.