Osim što je ekološki naprihvatljiviji oblik prijevoza, vožnja biciklom istodobno je i zdrava i zabavna. Dobro to znaju i naši kolege iz Rapca koji su pasionirani biciklisti, a rado će podijeliti i dobre savjete.

Mnogi će od nas potaknuti lijepim vremenom i brojnim utrkama koje se održavaju u našoj lijepoj Istri u ovo doba otpuhnuti prašinu sa svoga bicikla i krenuti punom snagom naprijed. Bez obzira na to je li vam motiv rekreacija, brži i zdraviji način putovanja na posao ili želja za vitkijom linijom, kao i sa svim sportskim aktivnostima s kojima se kreće nakon dulje stanke, nemojte forsirati. Uzmite si malo više vremena, uživajte u pejzažu, pogledu na more, laganoj vožnji kroz grad… Kada osjetite da ste spremni za više, hrabro krenite…

Za profesionalce i one koji se tako osjećaju

S druge strane, zasigurno među vama ima i onih s popriličnom kilometražom u nogama (kotačima) koji će iskoristiti svaku priliku da odjure na jednu od brojnih biciklističkih staza u Istri. A Rabac je jedna od idealnih destinacija za ljubitelje i brdskoga i cestovnoga biciklizma, s desetcima staza duljine od 30 do 60 km. Brdoviti krajolik prepun je izazovnih uspona koji vode prema Labinu i selima u okolici, pružaju prekrasan otvoreni pogled na Kvarner i otoke s jedne te unutrašnjost Istre s druge strane. Uz to što su prekrasni, ti su usponi i zahtjevni pa je za svladavanje potrebna i određena razina tjelesne pripreme.

No slijedite li ovih nekoliko savjeta iskusnih biciklista iz Rapca (naših kolega Andreje Trifonija i Ozrena Renka), svakako ćete moći iskusiti onaj prekrasni osjećaj zadovoljstva nakon odrađenog uspona ili svladane dionice:

  • prije uspona obvezno odradite nekoliko km laganog zagrijavanja (biciklisti bi rekli „razvrtavanja“) kako bi noge bile spremne za uspon
  • na početku uspona nikada se ne kreće 100 % – postupno se diže ritam, najbolje prema osjećaju
  • dobro je pratiti i otkucaje srca te se prema tome ravnati kako se ne biste preforsirali
  • na prestrmim dionicama gurajte bicikl da ne izgubite snagu prije kraja dionice
  • stanite, predahnite, pojedite energetsku čokoladicu ili samo „opalite“ prekrasan selfie s rabačkih obronaka.

Inovativni koncepti

Osim što su pasionirani biciklisti, naši kolege Ozren, Toni Hrvatin i Andrea dio su tima koji je razvio servisni koncept Valamar loves bike koji pokriva usluge i sadržaje za sve profile biciklista – od profesionalaca na pripremama do obitelji s djecom i početnika. Taj je koncept izrastao iz naših višegodišnjih napora da u naše destinacije i hotele privučemo što veći broj biciklista tijekom cijele godine. Filozofija je koncepta Valamar loves bike da gostima pružimo bezbrižno i nezaboravno iskustvo bicikliranja te su stoga i sadržaji i usluge koje nudimo u našim biciklističkim hotelima prilagođeni potrebama biciklista. Osim osnovnih sadržaja (sigurna spremišta za bicikle, prostor za pranje, alati, biciklistički info kutak…) Valamarovih biciklističkih hotela, u nekima od njih mogu se naći i dodatne usluge poput najma GPS uređaja, mogućnosti angažmana privatnih biciklističkih vodiča i tzv. „specijalista“ iz hotela koji kompetentno mogu dati savjete iz područja biciklizma i slično.

Intenzivno napreduju novi i inovativni koncepti, a najbolji je primjer budući Bike Center Rabac, koji se razvija s partnerom Via Tempora. Bit će to prvi centar te vrste u Hrvatskoj i nudit će najvišu razinu usluge za biciklističke goste, uključujući najam vrhunskih bicikala marke Cube, vođene ture, servis, bike shop i transfere. Uz Bike Center Rabac nalazit će se i jedinstveni Bike skills park, posebno dizajniran kompleks brdskih staza različitih razinazahtjevnosti namijenjen učenju i treniniranju brdskih tehnika za početnike, ali i za napredne vozače.

U jednom od sljedećih brojeva ViV-a provest ćemo vas kroz novi Bike Center Rabac i Bike skills park. Može i bez bicikla…