Naše kolege iz Dubrovnika i ovoga su travnja pokazali da imaju veliko srce te da su uvijek spremni kada je pomoć drugima u pitanju. Naime, već tradicionalno su se okupili u Tirena Sunny Hotelu na velikoj humanitarnoj akciji kako bi dobrovoljno dali krv i tim malim činom koji traje tek sat vremena pomogli u spašavanju života.

Akciju je organizirao Aktiv dobrovoljnih davatelja krvi „Babin kuk“, a odazvalo joj se tridesetak naših kolega davatelja od kojih je njih 13 moglo dati krv ovaj put, a za to su dobro djelo dobili jedan slobodni dan. Kolege humanitarci su (abecednim redom): Anka Bračanov, Pero Brajević, Josip Brunsko, Franjo Crnac, Maro Đanović, Tomislav Jazvo, Mario Lukić, Anđelka Marinković, Svjetlana Markobašić, Mario Pijak, Mario Raić, Mirsad Škaljić i Milivoj Tomić. Bravo kolege!

Aktiv dobrovoljnih davatelja krvi osnovali smo još davnih osamdesetih godina i otada redovito djeluje. Čini ga  šezdesetak članova među kojima je i tridesetak stalnih davatelja koji se odazivaju na naše akcije i koji se javljaju po pozivu u transfuziju u Općoj bolnici. Same akcije organiziramo dva puta godišnje, u travnju i listopadu te se ovim putem zahvaljujemo svima u hotelima Tirena Sunny i Valamar Club Dubrovnik koji nas redovito prate tijekom godina i podržavaju nas u organizaciji“, istaknuo je predsjednik aktiva „Valamar Babin Kuk“ Mladen Juras.

Jeste li znali?

  • U Hrvatskoj krv daje 3,8 % stanovništva, odnosno sakupi se 38 doza na 1000 stanovnika. U Hrvatskom registru darivatelja krvi evidentirano je oko 100 000 darivatelja koji godišnje daju oko 160 000 doza, a 85 % svih darivatelja su višestruki davatelji (do dva puta godišnje, odnosno tri do pet puta u životu). Najveći broj darivatelja krvi na 100 stanovnika ima Švicarska (9,7 %), a slijede ju Francuska (8,1 %), Finska (7,4 %), Danska (6,6 %) i SAD (6,1 %). Za utjehu, Hrvatska nije na posljednjem mjestu –drži ga Španjolska s tek 1,5 %.
  • Želite li i vi biti dijelom ovog humanog lanca javite se lokalnom domu zdravlja ili potražite plakate u vašoj četvrti. Trenutačno su najtraženije krvne grupe AB -, 0-, A- i B-.

izvor: Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu