Od 19. do 21. studenoga u Barceloni se održao IBTM World, a na njemu je tradicionalno predstavljena široka Valamarova ponuda.

IBTM je jedan od najvećih svjetskih turističkih sajmova, odnosno kongresnih burzi, na kojem se predstavlja MICE industrija i organizacija događaja, a ove je godine okupio više od 13.000 sudionika, profesionalaca i medija, iz više od 140 zemalja cijeloga svijeta te je predstavljeno više od 3000 destinacija.

Valamar je i ove godine bio dio hrvatskog štanda HTZ-a, predstavljale su ga kolegice Dorja Horvat, voditelj MICE prodaje, Karolina Gojtan, viši suradnik MICE prodaje i Anja Paić Čolaković, suradnik u odjelu banketa i kongresa iz hotela Valamar Lacroma Dubrovnik. Tijekom tri dana sajma kolegice su održale više od 30 sastanaka s agentima i potencijalnim klijentima s tržišta Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a, Njemačke, Italije, Francuske i Skandinavije te ističu pozitivne dojmove i velike planove za  iduću godinu.

Forum mladih profesionalaca u MICE industriji

Nekoliko dana prije početka sajma IBTM World (od 16. do 19. studenoga) udruženje International Congress and Convention Association (ICCA) okupilo je 36 predstavnika iz 25 zemalja na Forumu mladih profesionalaca (Forum for young professionals 2019). Naša kolegica iz Dubrovnika Anja Paić Čolaković bila je jedna od sudionica Foruma te smo je zamolili da nam prenese svoje dojmove.

Anja, koji su bili uvjeti za sudjelovanje na Forumu?

Na Forum se prijavljuju profesionalci s najmanje 30 godina i maksimalno tri godine rada u MICE industriji. Iznimno mi je drago što sam ove godine bila dio mlade ekipe iz Europe, Južne Amerike (Kolumbija), pa čak i daleke Afrike (Tanzanija, Kenija) i Azije (Malezija), koja je uz mentorstvo 11 stručnjaka iz ovog područja provela tri prekrasna dana u raspravama i učenju.

Iz kojih područja industrije dolaze sudionici?

Sudionici su zaposleni u različitim sektorima industrije, primjerice odjelu prodaje za kongresne centre, convention bureauima,  liječničkim ili farmaceutskim udruženjima koja redovito organiziraju kongrese, a bila je prisutna i djevojka rodom iz Jemena i Somalije koja je u Londonu zaposlena u kompaniji za najam audio-vizualne tehnike za evente.  Neovisno o tome u kojem sektoru industrije radi, svakom je sudioniku bilo vrlo korisno sagledati posao iz druge perspektive, steći bolji uvid u industriju te si olakšati razumijevanje različitih sektora unutar nje i njihovih funkcija.

Kako je koncipiran Forum, što ste radili?

Forum je koncipiran kao serija intenzivnih diskusija, brainstorminga i projekata o izazovima MICE industrije u bliskoj budućnosti, koje smo odrađivali podijeljeni u manje skupine. Do rješenja smo dolazili zajedno, razmjenjivali smo iskustva sa stajališta svih sektora te ih potom prezentirali kolegama i mentorima. Posljednji je dan za sudionike bio organiziran posjet IBTM-u, sajmu MICE turizma, gdje smo imali priliku  moguća rješenja pretočiti u stvarnost; u okviru zadatka nazvanog ‘reality check’, ispitivanjem izlagača na štandovima pokušali smo saznati koliko su rješenja do kojih smo došli uistinu primjenjiva.

Naglasak Foruma stavljen je na umrežavanje i razmjenu iskustava, kontakata i informacija sa sudionicima i mentorima kroz organizirana društvena događanja svake večeri, a osim poslovnih veza, sklopljena su i prijateljstva.

Što, osim prijateljstava, nosiš s Foruma?

Budući da sam bila jedini sudionik Foruma iz hotelskih operacija, koje posljednje u cijelom lancu upoznaju klijenta, bilo mi je veoma korisno i zanimljivo slušati o procesu koji počinje godinama prije početka korespondencije hotela s klijentom, stadiju prije nego što je destinacija uopće odabrana za održavanje kongresa, kao i kako se mogućnosti predviđaju te u konačnici i odabiru.