Valamar Riviera potpisala je početkom ožujka s Europskom investicijskom bankom (EIB) ugovor o kreditu u iznosu od 16 milijuna eura. To je prva EIB-ova transakcija u Hrvatskoj kojom se neposredno financira kompanija iz privatnog sektora uz podršku proračunskog jamstva EU-a preko Europskoga fonda za strateška ulaganja (EFSI), koji je financijska komponenta Plana ulaganja za Europu, u široj javnosti poznatijeg pod nazivom „Junckerov plan“.

Kreditom Europske investicijske banke sufinancirat će se dovršavanje Valamar Girandella Resorta, odnosno izgradnja prvog Kinderhotela 5* u portfelju Valamara, čijim se otvorenjem u travnju ove godine zaokružuje repozicioniranje destinacije Rabac u vodeću odmorišnu destinaciju usmjerenu gostima više platežne moći. Kredit je tako dopuna posrednom zajmu od 44 milijuna eura koji je Valamaru dodijelio HBOR u ožujku 2017.

Na svečanom je potpisivanju ugovora s Valamar Rivierom potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco izjavio: „Danas smo predstavili rezultate EIB Grupe u Hrvatskoj u 2017. godini, koji su dosegnuli najvišu razinu od 2013. godine. Isplaćeno je više od 729 milijuna eura, odnosno 28 % više nego u 2016., što predstavlja naš značajan doprinos realnoj ekonomiji. Također smo potpisali prvu izravnu transakciju s kompanijom iz privatnog sektora uz podršku jamstva EFSI-ja da bismo podržali turizam u Hrvatskoj. Turizam je jedan on najvažnijih gospodarskih sektora i zaslužan je za 20 % hrvatskog BDP-a te 10 % radnih mjesta u državi. Ujedno smo potpisali i sporazum za daljnje unapređivanje kvalitete EIB-ovih savjetodavnih centara i osnovali savjetničko tijelo (tzv. European advisory hub) koje Hrvatskoj nudi jedinstven pristup podršci u pripremi projekata.“

„Ugovor koji smo danas potpisali s Europskom investicijskom bankom potvrda je iznimnog povjerenja velikih financijera u Valamar Rivieru, ali i primjer kvalitetnoga investicijskog projekta koji je prepoznat na najvišoj europskoj razini jer pridonosi razvoju hrvatskoga gospodarstva u širem smislu. Valamar kontinuiramo ulaže u podizanje kvalitete proizvoda i razvoj destinacija u kojima posluje, kao i u poboljšavanje uvjeta rada u turizmu. Valamaru ta suradnja iznimno puno znači u smislu širenja horizonata financijskih izvora koji nam omogućuju realizaciju velikih investicijskih projekata. Nadamo se da ćemo suradnju s EIB-om nastaviti i na budućim projektima u okviru strateških ciljeva naše kompanije, koji uključuju ostvarivanje dvoznamenkastog rasta rezultata i vrijednosti poduzeća na održiv i društveno odgovoran način”, izjavio je Marko Čižmek, član Uprave Valamar Riviere.