Valamar Riviera partnerska je institucija strukovnoj školi iz Kapošvara u Mađarskoj preko obrazovnoga programa EU-a Erasmus+

Suradnja Valamar Rivijere i mađarske srednje škole iz Kapošvara započela je još 90-ih godina prošloga stoljeća, a obnovljena je sudjelovanjem u programu Erasmus+. Škola je na raspisani natječaj Europske unije prijavila projekt Stručna mobilnost od Alpa do Jadrana te ostvarila učeničku praksu u Austriji i Hrvatskoj, upravo u objektima Valamara. Nakon odrađene stručne prakse učenici dobivaju iskaznicu Europass, koju kasnije mogu iskoristiti kao izvrsnu referenciju pri stupanju u radni odnos. U Valamaru je na praksi ukupno 45 učenika od 16 do 18 godina starosti, a praksu odrađuju u tri grupe od lipnja do kraja kolovoza za zanimanja konobar, kuhar i slastičar.

„Učenici su iznimno zadovoljni jer većina nije nikada bila izvan Mađarske pa nisu nikada vidjeli more, a ujedno smatram da im ova suradnja otvara brojne nove mogućnosti. Pri šetnji plažom susreo sam neke bivše učenike koji su u Valamaru bili na praksi prije 15 godina te kažu kako ljeti redovito dolaze na Lanternu sa svojim obiteljima“, istaknuo je Kárász Laszló, ravnatelj škole Kaposvári SZC Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája.

Program Europske unije Erasmus+ usmjeren je k jačanju znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana, kao i unapređivanju obrazovanja, osposobljavanja te rada u području mladih i sporta. Posebno je usmjeren na povezivanje obrazovanja, osposobljavanja i sektora mladih s poslovnim sektorom te je otvoren za njihove zajedničke projekte.

Sudjelovanjem u ovom međunarodnom projektu Valamar Rivijera doprinosi i njegovim ciljevima – pružanju međunarodnog iskustva rada, poboljšanju socijalnih vještina i socijalne osjetljivosti, razvijanju tolerancije prema drugim kulturama, razvijanju radnih navika i učenju metoda rada te podizanju razine samopouzdanja kod učenika.

Za završetak projekta, krajem rujna, planiran je odlazak F&B tima Valamar Rivijere u partnersku školu u Kapošvaru, s prezentacijom spremanja tradicionalnih jela istarske kuhinje kako bi se više učenika i profesora škole praktično upoznalo s hrvatskim nacionalnim jelima te načinom njihova pripremanja i posluživanja.

Velika pohvala svim Valamarovim zaposlenicima koji se kao organizatori i mentori angažiraju oko učenika i njihove prakse. Novost je ovoga projekta i upoznavanje učenika s turističkom ponudom destinacije i okruženja, koja je uspješno realizirano unutar usluga i u organizaciji PEC centra te vrlo uslužnim angažmanom kolegice Irme Tripar.