Ministarstvo zaštite okoliša i energetike odobrilo je financiranje projekta u sklopu kojeg će se zamijeniti kotlovi na loživo ulje te postojeći rashladnik vode u Valamarovom hotelu Corinthia Baška na otoku Krku.

Valamar Riviera potpisala je krajem ožujka ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu natječaja Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Potpisivanju ugovora u Memorijalnom centru „Nikola Tesla“ u Smiljanu, među ostalima, nazočili su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš i predstavnik Valamar Riviere, Flavio Gregorović, direktor Tehničkog sektora kompanije.

Valamaru je odobreno financiranje projekta Provedba mjera povećanja energetske učinkovitosti u hotelskom kompleksu Corinthia Baška na otoku Krku. Ukupna vrijednost projekta iznosi 10,6 milijuna kuna, a Valamaru su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 5,4 milijuna kuna. Osnovni dio projekta je zamjena kotlova na ekstra lako loživo ulje i postojećeg rashladnika vode s visoko učinkovitim dizalicama topline zrak/voda. Osim toga, u sklopu projekta je predviđena i djelomična modernizacija klimatizacije zatvorenog bazena te zamjena vanjske rasvjete sa visoko učinkovitom LED rasvjetom.

„Za Valamar je ovaj ugovor iznimno vrijedan u smislu potvrde važnosti našeg fokusa u području energetske učinkovitosti i svih inicijativa na području zaštite okoliša. Velika poduzeća u Europskoj uniji, a slijedom toga i u Hrvatskoj, s jedne strane zbog zakonodavstva, a s druge strane zbog konkurentne pozicije na tržištu teže stalnom smanjenju potrošnje energenata, time i smanjenju troškova poslovanja, uz istovremeni pozitivan utjecaj na zaštitu okoliša. Promicanje održivog razvoja i očuvanje okoliša od strateške je važnosti u turizmu“, objasnio je Flavio Gregorović, direktor tehničkog sektora u Valamar Rivieri.

Valamar kontinuirano ulaže velika sredstva u  energetsku učinkovitost i projekte zaštite okoliša, što obuhvaća i aktivnosti na području smanjenja potrošnje fosilnih goriva. Valamar  je uvođenjem 100 posto električne energije iz obnovljivih izvora u okviru projekta ZelEn smanjio izravnu i neizravnu emisiju stakleničkih plinova za više od 70 posto. U narednih pet godina u planu je i dalje smanjivati emisije stakleničkih plinova te implementacijom obnovljivih izvora energije u potpunosti istisnuti loživo ulje iz objekata.