U tradicionalnom izboru Zagrebačke burze Valamar Riviera d.d. peti je put za redom proglašena Dionicom godine.

Dionicu godine nominira investicijska zajednica, a glasuje javnost. O ugledu koji naša kompanija ima na tržištu kapitala govori i obrazloženje nominacije od strane Zagrebačke burze – aktivni preuzimatelj, transparentna kompanija, predvodi rastom cijene, nastupa kao konsolidator u turizmu.

Svečanost dodjele nagrada održana je početkom prosinca u Zagrebu, a nagradu je u ime Valamar Rivijere preuzeo Marko Čižmek, član Uprave, koji je iznio nekoliko podataka kako bi izgledalo hrvatsko tržište kapitala bez naše kompanije. U tom bi slučaju kapitalizacija Zagrebačke burze bila manja za četiri milijarde kuna ili tri posto, a promet bio bio manji 14 posto, odnosno 190 milijuna kuna. Ne bi bilo isplaćeno 74 milijuna kuna dividende, a 65 dioničara ne bi imalo status milijunaša. Dodao je još i sljedeće:  “Nagrada koju smo osvojili u ovako jakoj konkurenciji, potvrda je naše izvrsnosti u poslovanju ali i visokih standarda u komunikaciji i izvještavanju, koje smo ove godine dodatno unaprijedili organizacijom Dana investitora. Naša kompanija prepoznata je kao lider u stvaranju nove vrijednosti za dioničare, povećanju tržišne kapitalizacije i osiguranju atraktivne i dugoročno održive dividende, na čemu ćemo i dalje raditi.“

O nagradi i stjecanju dionica Valamar Rivijere razgovarali smo s Markom Čižmekom.

VIV: Što za dioničare Valamar Rivijere znači nagrada za Dionicu godine?

Naši dioničari prepoznaju sve naše napore i sve uspjehe kompanije te su nam svoje povjerenje iskazali upravo putem investiranja u dionicu Valamar Rivijere. Nagrada koju ponosno nosimo već petu godinu zaredom potvrda je izvrsnih rezultata poslovanja i iznimne transparentnosti poslovne komunikacije, a što su dioničari prepoznali i ove uspjehe popratili rastom cijene naše dionice. S druge strane, ona daje dodatan poticaj budućim investitorima da svoj portfelj „obogate“ dionicom Valamar Rivijere.

VIV:Mogu li zaposlenici Valamara steći dionice kompanije i na koji način?

Zaposlenici mogu steći dionice Valamar Rivijere kao i bilo koji drugi ulagatelj na tržištu kapitala, odnosno burzama vrijednosnih papira. Svaki zaposlenik sukladno važećoj zakonskoj regulativi može trgovati dionicom kompanije. Za početak, poželjno  je dobro se informirati o mogućim rizicima i prednostima ulaganja u dionice, potom potpisati ugovor s posrednikom (brokerom) koji će vam otvoriti račun za trgovanje u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu te na kraju zadati nalog brokeru za kupnju određene količine dionica. Ističem da upućene osobe koje raspolažu povlaštenim informacijama u Valamar Rivijeri imaju propisana ograničenja u trgovanju našim dionicama. Naime, zabranjeno im je trgovanje u razdoblju 30 dana prije objavljivanja financijskih izvještaja te su sukladno aktima društva dužni svako trgovanje dionicama Valamar Rivijere prethodno najaviti i potom prijaviti voditelju ureda uprave kako bi se ono prijavilo Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga te objavilo na Zagrebačkoj burzi. Oni koje više zanima kretanje cijene naše dionice, burzovne oznake RIVP-R-A, informacije mogu pronaći na našim internetskim stranicama www.valamar-riviera.com u odjeljku „Investitori“.

VIV: Što za zaposlenike znači posjedovanje dionica kompanije?

Vjerujem da ulaganje u vrijednosni papir kompanije u kojoj smo zaposleni ukazuje na želju za dodatnim angažmanom u izvrsnost i potencijalni rast vrijednosti kompanije, a koji se može materijalizirati u pozitivnim prinosima na ulaganje (eventualni porast cijene i isplata dividende). Osim toga, posjedovanje dionica može zaposlenike dodatno potaknuti na pojačani interes za strategiju, planove i buduće ciljeve u poslovanju, što doprinosi stvaranju kvalitetnijeg odnosa gost – zaposlenik – kompanija te boljeg upoznavanja i razumijevanja odluka i procesa u našem poslovanju.

VIV: Koliko je naša dionica atraktivna na tržištu?

Činjenice što smo već petu godinu zaredom nositelji nagrade za Dionicu godine, što smo prošle godine dobili i nagradu za Najbolje odnose s investitorima kao rezultat iznimno transparentnog poslovanja, što smo među prve tri kompanije u Hrvatskoj mjereno prema dnevnom prometu dionicom, što je u proteklih godinu dana vrijednost naše dionice porasla preko 70%, dovoljan su pokazatelj velike atraktivnosti Valamarove dionice, Valamara kao kompanije te izvrsnosti svih Valamarovih zaposlenika u svom svakodnevnom radu. Iako nas investitori već dugo prepoznaju kao jednu od vodećih kompanija na hrvatskom tržištu kapitala, vjerujem da će nastavak ovakvih i sličnih uspjeha doprinijeti daljnjem povećanju atraktivnosti i broja ulagača u Valamarovu dionicu.

ŠTO SU ČLANOVI BURZE REKLI O NAMA

“Aktivni preuzimatelj, transparentni pristup prema investitorima, poboljšanje rezultata.”

“Otvorenost prema investitorima, odlična likvidnost i poslovni rezultat, značajan rast cijene.”

“Ove godine predvodi rastom cijene među trima najtrgovanijim dionicama na Zagrebačkoj burzi. Na krilima uspješne sezone dodatno je osnažio svoju financijsku poziciju, a uz to nastupa kao jedan od vodećih konsolidatora u turizmu. Osim preuzimanjem, planira značajan dio rasta ostvariti i organskim putem te je najavljen snažan investicijski ciklus u sljedećim godinama.”

ŠTO SU DIONICE? 
Dionica je vrijednosni papir koji predstavlja pravo vlasništva u nekom dioničkom društvu. Vlasnik dionice, odnosno dioničar njenom kupnjom stječe sva prava i obveze iz dionice, a između ostalog i pravo na udio u dobiti dioničkog društva. Dio dobiti dioničkog društva koji se isplaćuje dioničarima naziva se dividenda. Odluka o isplati dividende donosi se na godišnjoj skupštini glasovanjem prisutnih dioničara. Cijenu dionica određuje ponuda i potražnja, a njima se uobičajeno trguje putem  posrednika (brokera) na tržištu kapitala odnosno burzama vrijednosnih papira.