Valamar je u kolovozu proveo pilot-projekt suradnje s Udrugom nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO) na području socijalne inkluzije osoba s invaliditetom.

Članovi udruge promovirali su svoju stručnu osposobljenost za kuharstvo i usluživanje u Lanterna Premium Camping Resortu i hotelu Valamar Zagreb, ali i u Valamarovoj Upravnoj zgradi u Poreču. Osim što su zadivili goste umijećem u pripremi slastica i svojim zdravim keksićima, mogli su i pomoći osoblju restorana Upravne zgrade u pripremi toplog obroka za zaposlenike, družiti se s njima i razmijeniti iskustva.

Udrugu je 2009. godine osnovao Vedran Habel, kuhar po struci, s ciljem da osobama s invaliditetom pruži znanja iz područja ugostiteljstva koja bi im omogućila lakši pristup tržištu rada. Od tada je Udruga pokrenula brojne obrazovne radionice i projekte s glavnim ciljem socijalne inkluzije osoba s invaliditetom u društvo.

„Suradnja s Valamarom prije svega je iznimno iskustvo za našu udrugu i zaposlenike koje će nam zasigurno pomoći pri stjecanju novih znanja. Osim što na ovaj način pomažemo pri obrazovanju osoba s invaliditetom, time i razbijamo predrasude koje su još uvijek prisutne kada se govori o osobama s invaliditetom. Smatram da je Valamar dobar partner i da smo ovim projektom ostvarili kvalitetnu suradnju pa se nadamo da ćemo u budućnosti pokretati slične projekte“, zaključio je Vedran Habel, predsjednik udruge UNUO.

„Valamar Rivieru i UNUO povezalo je slično promišljanje o važnosti inkluzije osoba s invaliditetom ugostiteljske struke u svijet rada. Taj je pilot-projekt, prvi u nizu ove suradnje, omogućio bolje razumijevanje potrebnih vještina i sposobnosti invalidnih osoba s jedne strane i njihovih mentora i budućih kolega s druge strane“, istaknula je Nevena Tolanov, voditeljica razvoja ljudskih potencijala i koordinatorica projekta.

Svojom su marljivošću članovi udruge oduševili nove kolege. Osim što su mogli pokazati znanja, koja su zaista na visokoj razini, njihova pozitivna energija i osmijesi dodatno su pridonijeli dobroj radnoj atmosferi.

Tijekom boravka u Lanterna Premium Camping Resortu članovima UNUO-a pridružili su se i korisnici „Down syndrome centra“ iz Pule, koji su im pomogli pri posluživanju gostiju. Mladi su konobari tako svojom uslužnošću i ljubaznošću zadivili goste Valamara, a to ni ne čudi s obzirom na njihovo prethodno iskustvo.

„Za naše starije korisnike provodimo program PAPO, koji smo razvili u suradnji sa Srednjom ugostiteljskom školom ‘Eugen Kumičić’ iz Rovinja s ciljem svladavanja dijela ugostiteljskih vještina. U sklopu programa ostvarili smo značajne suradnje, primjerice s restoranima McDonald’s i caffe barom Uliks iz Pule u čijim objektima naši korisnici mogu pokazati sve što učimo“, kaže Goran Usainović, voditelj odjela dnevnog centra za rehabilitaciju „Down syndrome centra“ iz Pule.