Krajem svibnja 10 mladih Vukovaraca stiglo nam je u Dubrovnik na odmor koji će dugo pamtiti. Upoznali su grad preko interaktivnih igrica, posjetili znamenitosti, sudjelovali na radionici FORCA organiziranoj na Odjelu Ekonomskog fakulteta u sklopu Svjetskoga tjedna novca, upoznali se s radom dubrovačke udruge za mlade, posjetili Sajam zdrave prehrane i, naravno, uživali u bazenima hotela Valamar Club Dubrovnik.

Cilj boravka, koji je isplanirala udruga koja se bavi poboljšanjem kvalitete života u vukovarskoj zajednici Europski dom Vukovar bio je stjecanje vještina i jačanje samopouzdanja kod mladih s određenim zdravstvenim ili socijalnim poteškoćama.

Mladim Vukovarcima ovo je bio prvi boravak u Dubrovniku te su se, kako nam javljaju iz udruge Europski dom Vukovar, kući vratili s brojnim pozitivnim dojmovima i željom da daju volonterski doprinos gradu u kojem žive. Osim što svakodnevno razmjenjuju doživljaje s ovog putovanja, zajednička im je želja ponoviti odlazak u Dubrovnik te nastaviti istraživanje i upoznavanje grada bogate kulture i povijesti. Veselimo se njihovu povratku!

Mali Vukovarci na moru

„Morska bajka“ dječice iz Kuršaneca

Sredinom lipnja Valamar Hotel Clubom Tamaris odjekivao je smijehom 10-ero dječice iz romskoga naselja Kuršanec koja su nekoliko prvih dana u životu na moru iskoristili baš kako djeca i znaju: u igri, kupanju i istraživanju okolice Poreča. Učili su i kako se ponašati u restoranu i na bazenu, što je to razglednica i kako je napisati, družili su se s ostalom djecom i otkrivali novi, njima nepoznati svijet.

Udruga „Sfera“ jedna je od 28 udruga uključena u ovaj projekt temeljem dugogodišnjeg rada s djecom romske nacionalne manjine kojima pomaže pri pisanju zadaća, svladavanju hrvatskoga jezika te razvoju komunikacijskih i socijalnih vještina kroz razne društvene aktivnosti. Na ovo nezaboravno putovanje udruga je povela 10 učenika koji su svakodnevno dolazili u boravak i sudjelovali u svim aktivnostima koje je Udruga organizirala, a kako bi im pokazala da se njihov uloženi trud itekako cijeni, prepoznaje i nagrađuje. Iako je kraj ljetovanja dječici teško pao, sigurni smo da su istinski uživala te da će tih nekoliko dana kod nas još dugo, dugo pamtiti.

komarovo

Porečka avantura učenika OŠ Komarevo

U ljetovanju za pamćenje u Poreču uživala su i djeca iz sisačke osnovne škole Komarevo. Naravno, i njihovih je nekoliko dana na moru naprosto proletjelo uz kupanje, igru, razgledavanje grada i druženje, a osim same činjenice da su na moru, djeca su oduševljena svime što hotel nudi (posebice ukusnim i obilatim obrocima) i ljubaznim i brižnim osobljem. Da priča bude još ljepša, otvorena i vesela dječica toliko su oduševila jednu gospođu iz Špadića s kojom su razgovarala u vlakiću do Poreča da im je ljubazna gospođa platila put od Zagreba do Siska. Ova porečka avantura malih školaraca zasigurno je dobra poruka ne samo njima, već i svima ostalima, koliko je bitno širiti dobrotu i veselje te uljepšavati život drugim ljudima.